Alto Adige (Trentino - Zuid Tirol)Italiaanse merenNieuwsRegio'sVakantie

Tennomeer wil minder toeristen

Het prachtige Lago di Tenno, net ten noordwesten van het Gardameer wil het aantal toeristen dat het meer bezoekt beperken, vooral die zich niet gedragen. Het lokale bestuur start een proef met als doel de natuur en het milieu te beschermen. Het autoverkeer zal waarschijnlijk al in 2023 met beperkingen te maken krijgen.

Het turquoise Tennomeer is van ongekende schoonheid en dat is niet onopgemerkt gebleven. Het gemeentebestuur heeft samen met de regio een plan ontwikkeld om de kwetsbare omgeving te beschermen tegen luidruchtig massatoerisme.

Een van de onderdelen van het plan is om het autoverkeer te beperken door minder parkeerplaatsen. Die moeten dan van tevoren gereserveerd worden. Via een centrale entree zou de bezoekersstroom in betere banen te leiden zijn is vervolgens het idee. Tevens kunnen die er dan op attent gemaakt worden om te recreëren met respect voor het gebied. Een grote ergernis is namelijk het gedrag van sommige bezoekers.

Het plan is verder om onderzoek te doen naar de verkeerstromen door de omliggende dorpen en een beter afvalsysteem op te zetten. Op deze manier moet het meer weer van de inwoners er omheen worden. Uiteindelijk moet het meer een soort lokaal natuurreservaat waar de toegang beter gecontroleerd kan worden en bezoekers de omgeving en het milieu niet verstoren.

Veel maatregelen zijn in Zuid-Tirol al eerder toegepast rond het meer van Braies (Lago di Braies). Dat ging door de mooie plaatjes op de socials bijna ten onder aan ‘bucketlistvinkers’.

Lago di Tenno

Tenno meer wil minder toeristen

Met een omvang van 2,5 km² past het Lago di Tenno bijna 150 keer in het Gardameer. Het ligt zo’n 10 kilometer van Riva del Garda, op een hoogte van 550 meter. Het water heeft een prachtige turquoise kleur, een waar paradijs maar let op want ook in de zomer is het water nog koud. Het komt rechtstreeks uit de bergen. Een rondje wandelen rond het meer duurt ongeveer een uur.

Tenno meer wil minder toeristen
Canale di Tenno

Het kleine middeleeuws dorpje Canale di Tenno (Borgo Medievale di Canale) ligt op een kwartiertje wandelen van het meer en is prachtig om rustig te bekijken. Hier wonen en werken veel kunstenaars en er is ook een museum: Casa degli Artisti, waar altijd wel een tentoonstelling gehouden wordt.

Onbekende meren in Italië

Het Lago di Tenno is niet zo bekend en daardoor een stuk rustiger dan grote buur Garda. Bekijk nog veel meer onbekende Italiaanse meren in dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button