Italië Evenement 2012Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsOperaUmbrië

Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto, Kweekvijver van operatalent

Het Teatro Lirico Sperimentale uit Spoleto, Umbrië is een beroemd en zeer bijzonder Italiaans theater. De directeur, Claudio Lepore, legt Il Giornale uit waarom.

Al vanaf 1947 geeft het Teatro Lirico Sperimentale ruimte aan nieuwe producties en aanstormend operatalent. De jonge zangers worden daarbij begeleid en ondersteund in hun ontwikkeling. Ze moeten eerst door een strenge selectie voordat ze worden toegelaten tot het ‘masterprogramma’. De jonge artiesten met een solide muzikale basis worden daarna gedurende twee jaar door een team van deskundigen klaargestoomd voor het grote werk. Graag geef ik in dit kader speciale aandacht aan een van onze befaamde docenten, de bariton Renato Buson die exact vijftig jaar geleden het Concorso di Spoleto won met een debuut in de opera “Il Trovatore“.

Claudio Lepore, Direttore Generale van het Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto A. Belli
Claudio Lepore, Direttore Generale van het Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto A. Belli

Nadat ze alle kneepjes van het operavak hebben geleerd debuteren de jonge talenten tijdens het vooraanstaande en zeer populaire operafestival in Spoleto. Liefhebbers, maar natuurlijk ook vele theaterdirecteuren, managers en organisatoren volgen deze avonden op de voet op zoek naar nieuwe grote talenten. En talenten zijn het, want veel grote internationale operasterren zijn ooit bij het Teatro Sperimentale di Spoleto begonnen. Voorbeelden zijn Cesare Valletti, Antonietta Stella, Anita Cerquetti, Leo Nucci, Ruggero Raimondi, Renato Bruson, Mariella Devia, Giuseppe Sabbatini, Sonia Ganassi, en Daniela Barcellona.

Internationale tournees

De uitvoeringen zijn niet alleen in Spoleto en Umbrië maar vele opera’s gaan internationaal op tournee. In Japan, Hongarije, Roemenie en Quatar kon het publiek genieten van La Traviata, Le nozze di Figaro, Il barbiere di Siviglia, La Cenerentola, L’italiana in Algeri, La prova di un’opera seria, La serva padrona en Il giocatore. Ook de jonge talenten die het Teatro Lirico Sperimentale aflevert treden overal op, van Amerika tot China en zelfs in Nederland.

Le nozze di Figaro 2003-Teatro Caio Melisso
Le nozze di Figaro 2003-Teatro Caio Melisso

In 2001 vond onder leiding van de Nederlandse componist Louis Andriessen een uitvoering plaats in het theater van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dat was in het kader van een Europese voorstelling met de titel “Bach/Berio, de kunst van de ontsnapping”. Andriessen werkte met het theater samen in diverse optredens en was juryvoorzitter tijdens verschillende edities van het internationale concours “Orpheus”, voor jonge componisten.

Operafestival in september

Het operafestival vindt ieder jaar in september plaats. Vier verschillende producties zorgen voor totaal tweeëntwintig geweldige operaspektakels. De meeste kunt u zien in Spoleto maar ook in andere grote steden in Umbrië kunt u genieten van de zangers.

In mei 2012 trad het Teatro Lirico op in Nederland tijdens het Italië Evenement bij Kasteel de Haar.

Bezoek ook de Engelstalige site van het Teatro Lirico. 

La Bohème 2005-Teatro Nuovo
La Bohème 2005-Teatro Nuovo

Het Teatro Sperimentale di Spoleto is niet alleen bekend vanwege de muzikale prestaties maar ook vanwege de artistieke en kunstzinnige bijdrage aan de Italiaanse culturele sector. Het vermogen om zichzelf continu te vernieuwen heeft geleid tot artistieke hoogtepunten die gekoesterd moeten worden. Het zou fantastisch zijn als kunst- en muziekliefhebbers niet alleen in Spoleto maar wereldwijd nog lang van de hoogwaardige podiumkunsten kunnen genieten.
Luciano Berio
Componist 

Luciano Berio, Componist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button