NieuwsVakantie

Te weinig taxi’s in Italië

Er zijn te weinig taxi’s in Italië. Dat blijkt eens te meer nu het toerisme explodeert en ook de zakelijke markt weer op volle toeren draait. In de grote steden leidt dat soms tot eindeloze wachtrijen en files, vooral als er grote beurzen zijn. Maar de uitgifte van nieuwe vergunningen ligt al decennia lang stil.

Zakenreizigers in Milaan, Napels, Florence en Rome belden zich suf, maar een taxi kwam er niet als ze die nodig hadden de afgelopen maanden. De chauffeurs zijn continu in bedrijf. In Milaan zijn er nog net zoveel taxi’s als in 2006 (4.900 vergunningen) terwijl de vraag enorm is toegenomen. Ook Rome zou nog duizend extra taxi’s kunnen gebruiken. Volgens insiders willen gemeenten wel meer vergunningen uitgeven maar houdt de machtige taxilobby dat tegen. In een wereldstad als Milaan kan drie op de tien klanten ‘s nachts al geen taxi krijgen. Als er veel beurzen zijn en het weer slecht is, ontstaat een grote chaos. Naast de zakelijke vraag stijgt ook het aantal toeristen in Milaan al jaren. Van 7,7 miljoen in 2006 tot naar verwachting 12 miljoen dit jaar.

Sommige bestuurders menen dat het wel meevalt en dat er alleen problemen op een aantal piekmomenten zijn.  Ook de vertegenwoordigers van de officiële taxichauffeurs zien uitbreiding niet zitten.

Uber

Het is dus niet zo gek dat Uber in het gat springt en zelfs samenwerkt met officiële taxicentrales. Iets wat door andere chauffeurs dan weer niet wordt gewaardeerd. Uber was lang verboden in Italië maar vorig jaar veranderde dat. Nu kan je via de app van Uber in Rome en Milaan een Uber bestellen maar alleen van het Uber Black label. Dan krijg je een professionele chauffeur in een luxe auto. Uber sloot hiervoor een overeenkomst met IT Taxi, het grootste taxibedrijf van Italië. Hierdoor kunnen meer dan 12.000 taxichauffeurs van het bedrijf ook opdrachten aannemen die via Uber binnenkomen. Uber is op deze manier nu in 10 Italiaanse steden actief en dat worden er meer.

Taxitarieven; grote verschillen

te weinig taxi's in Italië

De tarieven voor een taxi lopen enorm uiteen in Italië. In Rome zijn er vaste prijzen voor ritten vanaf het vliegveld. In andere steden is het vaste tarief hoog en de kilometerprijs laag en of andersom. In 2017 maakten we een overzicht van de taxitarieven in Italië. Die tarieven zullen zonder twijfel nu hoger zijn maar het geeft in ieder geval een indicatie van wat je mag verwachten.

te weinig taxi’s in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button