NieuwsReceptenSmaken

Tamme kastanjes en wilde konijnen

Konijnen en kastanjes, tam en wild. Deze tijd van het jaar zijn ze weer in beeld zowel in Nederland als in Italië. Gezond en lekker zijn ze beide. 

Wild of tam konijn

Konijn in de Italiaanse supermarkt, 7,28 euro de kilo

In Italië ligt konijn het hele jaar door in de supermarkt, in Nederlands doorgaans alleen rond de kerst. Of ze dan vers zijn is de vraag die Albert Heijn begin deze eeuw met schaamrood op de wangen met: “vers ingevroren uit China…” moest beantwoorden. Tam zijn ze in ieder geval wel volgens de omschrijving op de website van de grootgrutter.

Ons voorstel is daarom om weer eens een bezoekje te brengen aan de poelier, want die heeft tamme én wilde konijnen in de winkel. Hij kan ook meer vertellen over de herkomst en leefwijze van het dier.

Wilde konijnen zijn met 1 kilo een stuk lichter dan de gefokte die zo’n 2 tot 3 kilo wegen. Ze hebben een veel fijnere en sterkere smaak dan het tamme konijn dat soms wat zoetig is. Wild konijn heeft veel meer beweging gehad en is daardoor minder vet en het vlees is wat donkerder van kleur. Volgens de kenners zijn de zogenaamde wilde duinkonijnen het beste van smaak.

Gezond is konijn in ieder geval. Het vlees is calorieën cholesterolarm maar rijk aan eiwitten en mineralen. Het kan soms wel aan de droge kant zijn en daarom is regelmatig bedruipen tijdens de bereiding gewenst.

Konijnenboutjes met oregano en witte wijn

Bereidingstijd: ca. 2 uur en 30 min.
Per portie: ca. 570 kcal 45 g eiwit 31 g vet 16 g koolhydraten
Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 konijnenboutjes
  • zout en peper
  • 1 el bloem
  • 2 bollen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 1 bosje oregano
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 250 ml droge witte wijn

1. Bestrooi de konijnenboutjes met zout en peper en wentel ze in de bloem. Halveer de bollen knoflook. Verhit 1 el olijfolie en de boter in een braadpan en bak er de konijnenbouten en de knoflook in ca. 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin in.

2. Neem de konijnenbouten uit de pan en voeg 1 el olijfolie toe. Fruit de tomatenpuree hierin ca. 4 minuten op middelhoog vuur. Blus af met de gepelde tomaten en de wijn. Breng aan de kook en leg de konijnenbouten en de helft van de oregano in de pan. Leg de deksel op de pan en stoof het geheel ca. 2 uur op laag vuur.

3. Serveer de konijnenbouten en bestrooi met de rest van de oregano.

Kastanjes

‘IGP’ Kastanjes uit de Mugello streek

Van tamme konijnen naar tamme kastanjes lijkt een grote sprong maar beide horen ze bij de Italiaanse wilde winterkeuken en een hongerig konijn laat een sappige kastanje zeker niet liggen.

Een leuke tip is om in het najaar in de Noord-Italiaanse regio Zuid-Tirol een keer te ‘törggelen’ zo heet het keuren van de jonge wijn. Tijdens de zogenaamde kastanjeweken, de ‘Keschtn-runde’ worden tal van culinaire en sportieve activiteiten georganiseerd waarbij het sociale aspect voorop staat, gewoon gezellig dus.

In heel Italië worden in de herfst en winter volop kastanjes gegeten want ze zijn lekker, gezond en je kan er veel culinaire kanten meer op. Gepoft, gepureerd, gekonfijt, met chocola, in siroop, door de soep, de quiche, of de pasta.

Glutenvrij

Interessant voor steeds meer mensen is dat kastanjemeel glutenvrij is en je er bijvoorbeeld brood van kan bakken, eventueel gemengd met glutenvrije bloem. Er zijn verschillende kastanjegebieden in Italië maar het hart van de productie ligt vlakbij Florence in de regio Mugello. De Mugello kastanjes hebben een verfijnde smaak en zelfs een ‘beschermde oorsprongsbenaming’ van de Europese Unie, net als Gorgonzola en Parmezaanse kaas.

Lees ook: Kastanjerecepten

gezellig-samen-kastanjes-pellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button