Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Swingende zomerherinneringen aan de Italodisco

Door: Ben Aangeenbrug

De grootste klassieke componisten ter wereld komen uit Italië maar in de jaren 80 van de vorige eeuw creëerden hun nazaten een moderne en succesvolle muzieksoort, de Italodisco. Een lekkere vette discosound die het hele jaar deed verlangen naar de Italiaanse zomer. Wij hebben nog veel swingende zomerherinneringen aan de Italodisco.

Ze halen ook dit jaar helaas niet de Top2000 maar ken je ze nog wel uit de goede oude tijd? Artiesten als Sabrina Salerno, Ryan Paris, Baltimora, Raf, Ken Laszlo, Silver Pozolli, P.Lion en Savage?

En wat te denken van de dames Angela Parisi en Ivana Spagna van het populaire damesduo Fun Fun, groepen als Gazebo, of Stefano Rota en Stefano Righi uit Turijn van het bekende duo Righera (Vamos al la playa).  De laatst genoemde zongen dan wel Spaans maar het waren toch echt Italianen.

De muziekstroming werd een echte rage in Europa. Il Giornale gaat op zoek naar swingende herinneringen!

Italo eighties en nineties

Italiaanse zangers en zangeressen maakte de Italodisco (later ook  wel Italodance en Italohouse genoemd) groot maar de oorsprong van de muziekstroming heeft, eerlijk is eerlijk, zijn wortels ook in Duitsland. De Duitse Italo is later, in het begin van de jaren 90 een inspiratie geweest voor de Euro Dance.

Italo-artiesten kenden hun hoogtijdagen in de jaren 80 en 90 en maakte vaak maar één of hooguit twee megahits, de ‘one hit wonders’. De zomer was hét moment voor deze muziek. Als de vakantiehormonen op hol sloegen groeiden ze uit tot echte zomerhits. Daarom hebben we nog steeds die swingende zomerherinneringen aan de Italodisco!

1983: Dolce Vita, Tarzan Boy

We nemen de zomer van 1983 toen Ryan Paris met Dolce Vita een gigantische nummer 1 hit scoorde in Nederland. In diezelfde zomer kreeg hij concurrentie van Righera.
Ook de zomerhit van 1985 werd een dikke nummer 1. Ken je hem nog, onze Tarzan Boy?! Ja, inderdaad, de groep Baltimora. De zanger met de rode krulletjes was zo Iers als een Ier kan zijn, maar de rest van de groep heeft zijn Italiaanse afkomst nooit verloochend.

Sabrina!

1987 loog er ook niet om, toen in een keer de nog onbekende Sabrina Salerno uit het zwembad opdook  in een iets te losse witte bikini. Ook zij had de zomerhit dat jaar met Boys, Boys, Boys. Goed voor 10 miljoen platen wereldwijd! Grote vraag blijft natuurlijk waar ze haar succes aan te danken had. Haar stem of wat anders… Helaas is de originele clip niet meer op YouTube beschikbaar.

Ivana Spagna met Call me en Easy Lady maakte er ook nog twee in die zomer. In 2008 is ze nog bekroond tijdens het grootste jaarlijkse San Remo muziekfestival voor 10 miljoen verkochte platen. Onlangs kwam Ivana nog in het nieuws toen ze werd beroofd in Milaan. Naar omstandigheden maakt ze het goed, maar haar gouden Rolex is weg…

Het geheim van de Italodisco

Wat maakte destijds deze nieuwe vorm van muziek, die mede geïnspireerd werd door niemand minder dan de Italiaanse  grootmeester van de innovatieve  disco, Giorgio Moroder, zo populair? Hiervoor moeten we even terug in de tijd. Duidelijke inspiratiebronnen zijn groepen als Kraftwerk, Tangerine dream, Devo en Gary Numan die de ‘vocoders’, synthesizers en keyboards al hadden ontdekt.

De popmuziek kreeg er beat bij namelijk de Four-on-the-floor, oftewel, constante drumbeats die achter elkaar en gelijkmatig aanhielden. Giorgio Moroder had de basis gelegd voor een nieuwe en bredere sound. In Duitse studio’s experimenteerde hij met verschillende sounds met behulp van de Franse drummer Jean Marc Ceronne, die experimenteerde door de bassdrum meer op de voorgrond te zetten.  Het aantal beats per minuut steeg naarmate de Italodisco ontstond.

Een aantal Italiaanse producers van het eerst uur, zoals Carmelo and Michelangelo La Bionda uit Milaan, pakte de nieuwe sound op. Deze broers, van oorsprong geboren Sicilianen, scoorde zelf een zomerhit in 1978 met One for you, One for me. Daarna hadden ze alleen achter de schermen succes.

Internationale doorbraak

Donna Summer, The Tramps, Chic en  Kc and the Sunshine band maar ook Boney M experimenteerden  met de Italosound. Denk maar eens aan hits als Kalimba da Luna en Happy Song.

Swingende zomerherinneringen aan de Italodisco
De Eurythmics (anno ’23 nog steeds hot op TikTok) lieten zich inspireren door Italodisco

Andere internationale grote bands als Eurythmics, Bronski Beat, Human League, Modern Talking en  Falco lieten zich inspireren door de Italo.

De Italomuziek onderscheidde zich verder vaak  simpele lijzige Engelse teksten met zwaar accent over mysterieuze  Space-age en robot-achtige onderwerpen.

Maar ook de liefde stond centraal. Het woord Miss you of troostvolle woorden als Don’t waren populair. Simpele teksten die slim inspeelden op de zomerliefde(s). Afscheid van elkaar nemen na een hete zomer Italiaanse zomer valt immers niet mee! Dan doen liedjes die lekker in je hoofd blijven hangen het goed.

Willen we de ware definitie van Italo nog verder onder de loep nemen, dan moeten we  dieper in de muziekwetenschappen duiken. Het aantal beats (al eerder genoemd), de sound, de taal, de artiest vormde een uitgangspunt voor de echte Italo-stroom. Ook de creativiteit van DJ’s gaven er vaak een eigen jus aan door middel van de diverse bootmixen. Zo kwamen ze tot de juiste atmosfeer die de het Italo-geluid lang populair maakte.

Opleving door Modern Talking en O-zone

In 1998 kreeg de Italo een flinke opleving doordat Duitse groepen als Modern Talking en Sandra hun comeback maakte. Daarna was de Italo een tijd uit de mode maar in 2003 was ze weer helemaal terug.  O-zone scoorde hun zomerhit  Dragosta in tei.

Tot op de dag van vandaag treedt een aantal artiesten nog steeds op maar sommige hebben ook een ander leven gekozen. Sabrina, die in 2008 nog een comeback maakte met het nummer Erase Wind, en andere al eerder genoemde, krijgen nog steeds zalen plat in discotheken in Moskou. Incidenteel treden de artiesten nog wel eens een keertje op tijdens shows of festivals.

We moeten het toch vooral doen met mooie herinneringen aan lange, liefdevolle Italiaanse zomers en nachten dansen op de Italo beat!

UPDATE

Bekijk de docu Italo Disco uit 2021 voor nog meer swingende zomerherinneringen aan de Italodisco!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button