FlorenceKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsRegio'sStedenToscaneVakantie

Succes Dantetrein duurt voort

Ter ere van de zevenhonderdste sterfdag (1321) van de nationale dichter Dante Alighieri, reed er in 2021 een speciale trein van Florence naar Ravenna. De trein stopte in plaatsen waar Dante is geweest op zijn eigen reis tussen de twee steden. Dat was zo’n succes dat de trein vorig jaar bleef rijden en voor 2023 staan er zelfs meerdaagse ritten op het programma.

De dienstregeling voor dit jaar begint op 8 april loopt en door tot 1 november. Ieder weekend rijdt de trein behalve van 4 juni tot en met 2 september. Dat is voor de vakantiegangers in het hoogseizoen erg jammer, maar wij denken dat het te maken heeft met de vele vrijwilligers die bij dit project betrokken zijn. Onderweg leer je van alles over Dante maar je kan ook festivals en evenementen op de route bezoeken. Het is een prachtige rit dwars door de Apennijnen.

Succes Dantetrein duurt voort

Achter de locomotief zijn speciale historische ‘centoporte’ rijtuigen gekoppeld. Dat is een rijtuig met heel veel deuren, het lijken er wel 100! Zo reis je echt in het spoor van Dante. In de eerste klasse zit je op fraaie bankjes met fluweel bekleed. In het bagagevertrek passen fietsen en er is een restauratierijtuig. De trein wordt aangedreven door een historische locomotief op diesel of, helemaal spectaculair, op stoom! Er zijn in totaal 280 zitplaatsen. Tot slot is er iemand die verkleed als Dante de passagiers tot dienst is voor vragen en hulp.

Nieuwe stations in 2023

Succes Dantetrein duurt voort
Succes Dantetrein duurt voort met als je geluk hebt een stoomloc voor de wagons!

Tijdens het 136 kilometer lange traject, stop je op zes stations in plaatsen die belangrijk waren in het leven van de grote dichter. Florence, Borgo San Lorenzo, Marradi, Brisighella, Faenza en Ravenna. Dit jaar komen daar nog twee extra haltes bij. Ferrara en Bologna. Ook deze twee steden zijn nauw verwant aan Dante. Zijn voorvaderen kwamen zeer waarschijnlijk uit Ferrara en Bologna bezocht hij geregeld voor studie en vrienden.

Nieuw: Grand Tour

Het is ook mogelijk om er drie dagen of zelfs een hele week van te maken met een bezoek aan de grote kunststeden in de regio. Dat is echt slow travel! De driedaagse tour vertrekt ook vanuit Florence. Je overnacht dan eerst in Faenza of Brisighella. In deze plaatsen kan je dan rustig een rondleiding volgen. De volgende dag staat Ravenna op het programma voor een speciale rondleiding over Dante en de mozaïeken. Vervolgens gaat het naar het mooie Ferrara en daar is ook een overnachting gepland. De laatste dag staat Bologna op de agenda met eveneens speciale Dante rondleidingen voor de treinreizigers.

De rit van zeven dagen begint in Florence met twee overnachtingen. Daarna gaat het met de trein naar het middeleeuwse Brisighella of de stad van de keramiek, Faenza, net wat je wilt. Daar is een overnachting en vervolgens gaat het naar Ravenna, De reis eindigt in Bologna maar je kan ook door naar Venetië.

Dagtocht

De trein vertrekt voor de dagtocht om 8.50 uur uit Florence, komt dan 11.57 uur in Ravenna aan en rijdt om 17.54 uur weer terug. De reis duurt drie uur. Een retour kost 75 euro.

De rit van drie dagen vertrekt: 8-9-10 april en 2-3-4 juni 2023 en kost €399,- tot €489,- p.p, afhankelijk van het comfortniveau.

Met het treinkaartje krijgt je ook gratis toegang tot musea, forten, theaters en paleizen. In enkele restaurants is er een speciaal menu.

Meer info via iltrenodidante.it.

Update: 28 augustus 2023, geen trein dit najaar!

Als gevolg van de overstromingen in Italië in mei dit jaar kan de Dantetrein het gehele najaar van 2023 niet rijden. Volg de website voor het laatste nieuws over de hervatting van de dienstregeling.

Foto: Sandro Baldi, WikiPedia

Succes Dantetrein duurt voort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button