HuizenNieuws

Subsidie voor huizenkopers in Italië

De huizenprijzen in Italië laten een aantal trends zien die we ook bij ons herkennen. Interessant zijn de subsidies van de Italiaanse overheid als je een huis opknapt. Zo kan je soms bijna gratis wonen! Wij informeren bij Nathanja van Beem, een Nederlandse makelaar in Italië

Nathanja woont namelijk al jaren in de hoofdstad Pescara van de regio Abruzzo. Zij werkt voor Abruzzo Casa Italy, en begeleidt Nederlanders en Belgen bij de aankoop en verbouwing van een huis in Italië. Zij ziet een paar trends op de huizenmarkt in Italië die ook in Nederland is waar te nemen. De prijzen in de grote steden waren altijd erg hoog maar stabiliseren of dalen zelfs, en is meer vraag naar huizen op het platteland, voornamelijk dicht bij zee.

Trek naar het platteland

Van Beem: “De prijzen in landelijke gebieden daalden de laatste jaren steeds met 5% maar daaraan is nu een eind gekomen. Huizen binnen een half uur van de kust zijn momenteel enorm in trek. Niet alleen bij buitenlanders maar ook bij Italianen uit de grote steden in Noord-Italië. Die zoeken een (tweede) huis in het midden of zuiden. Op afstand werken is ook hier populair. Het Internet is prima in drukkere gebieden en op het echte platteland kan je voordelig internet via de satelliet of 4G krijgen. De huizenprijzen in Midden- en Zuid-Italië liggen fors lager dan in het noorden”.

Kan je in deze tijd nog wel een bezichtiging doen is onze volgende vraag: “Ja hoor, dat kan. Je moet wel een negatieve Coronaverklaring laten zien, en in de rode regio’s aantonen met welke reden je reist. De situatie is wel veel relaxter dan in het voorjaar. Maar wij maken ook video’s van huisbezoeken of videobellen met de klant. Dan krijgen ze een prima indruk vanuit huis”.

Euro’s van de staat, helft aankoopbedrag terug

Nathanja vertelt ons over de vele subsidies die de overheid uittrekt om buitenlanders naar de regio’s in het midden en zuiden te lokken. Je kan soms zelfs tot de helft van je aankoopbedrag terugkrijgen als je iets in het toerisme gaat doen! Interessant is ook de verbouwingsbonus die voor heel Italië geldt. Van Beem: “In Nederland gaat subsidie naar bedrijven. Hier naar de particulier die vervolgens lokale bouwbedrijven inschakelt. Er is vooral veel overheidsgeld beschikbaar voor het energiezuiniger maken van je huis, en voor verbeteringen aan de structuur van een oud huis. Voor sommige regelingen moet je in Italië belastingplichtig zijn.

Tot slot zien we dat veel 55-plussers vanuit het buitenland een huis eerst verbouwen en als tweede huis gebruiken, om er na het pensioen permanent in te gaan wonen. Dan is het erg interessant dat er regelingen zijn waarin je als buitenlander in het midden en zuiden van Italië maar 7% inkomstenbelasting hoeft te betalen! Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om met een mooi huis te genieten van La Dolce Vita. Se vive bene!” Heb je meer vragen aan Nathanja, kijk dan op haar website

https://abruzzocasa-italy.com/

De gemiddelde verkooprijs per m2 van huizen in Italië per regio, juni 2021
De gemiddelde verkooprijs per m2 van huizen in Italië 2014-2021
Als je een oud huis renoveert kan je veel subsidie krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button