Studeren op de Universiteit in Italië
Je bent jong en je wilt wat veel. La Dolce Vita beleven en tegelijk iets opsteken bijvoorbeeld en dat kan ook echt! Meer dan 500 Nederlandse jongeren kiezen jaarlijks voor een Italiaanse universiteit, als tussenjaar of complete studie. Dan ben je pas echt slim vinden wij!
Italstudio stuurt niet alleen honderden (oudere) jongeren op taalcursus naar het beloofde land maar begeleidt ook studenten die wijzer willen worden op de plek waar Michelangelo, Galileï en Marconi furore maakten. Il Giornale sprak directeur Ingrid Veringa over haar eigen Italiëgevoel en over de mogelijkheden voor een academisch jaar in De Laars.
Wanneer en waarom ben je begonnen met Italstudio?
Ik heb Italiaans gestudeerd maar dat was eigenlijk toeval. Ik wilde eigenlijk Engels studeren maar werd daarvoor uitgeloot. Latijn was mijn favoriete vak op school en ik had altijd veel plezier beleefd aan de Italiaanse vakanties waar ik ook met de taal bezig was. Italiaans was dus een logische keuze. Door die vakanties is mijn passie voor Italië ontstaan, ik vond het geweldig!
Het liefst was ik daarna in het buitenland gaan werken en wonen maar mijn man deed toen al de huisartsenopleiding. Daarom ben ik hier gebleven. Gelukkig delen we de Italiëpassie.
Mijn eerste baan was vervolgens bij het Italiaans Cultureel instituut. Daar deed ik veel contacten op omdat mensen die in Italië een opleiding of cursus wilden doen naar het instituut verwezen werden. Daarna ben ik 27 jaar geleden met Italstudio begonnen, een logische stap vanuit mijn kennis en netwerk toen. Inmiddels werk ik met 45 scholen en een aantal universiteiten door heel Italië.
Geef je ook zelf les?
Nee, ik ben geen goede leraar, ik heb er het geduld niet voor!
Mensen vragen natuurlijk vaak of je een favoriete regio in Italië hebt waar ze naar toe moeten. Heb je die?
Nee, alles is mooi, ik kan niet kiezen, het is zo divers. Ik kom natuurlijk al veel in het land en toch word ik nog steeds onrustig als ik een tijdje niet ben geweest.
Ook gek op de keuken nemen we aan, favoriete gerecht?
De Siciliaanse vissoep van Trattoria da Federico in Aci Trezza op Sicilië! Dat was het lekkerste dat ik ooit in mijn leven gegeten heb.
Italië heeft een grote onderwijstraditie, uiteraard al in de Romeinse tijd en natuurlijk de eerste universiteit van Europa in Bologna. Staat die nog steeds hoog aangeschreven?
Dat is nog steeds een prima universiteit maar je kan beter kijken naar de richtingen. Elke universiteit heeft een paar studierichtingen waarin ze excelleren. Over het algemeen is het wel zo dat de universiteiten in het Midden en Noorden hoger staan aangeschreven.
En hoe staat het verder met de kwaliteit, is er vernieuwing en zijn er verschillen?
Het grote verschil met Nederland is dat het een stuk schoolser is. Het is wat conservatiever en er wordt nog veel college gegeven. In Nederland zijn de contacturen tegenwoordig minimaal en wordt heel veel zelfstudie van de studenten verwacht. Er is ook nog een duidelijke hiërarchie, hoogleraren hebben status. Ik denk dat die college-uren belangrijk zijn. Een goede hoogleraar kan erg inspirerend zijn voor studenten. Misschien slaan we in Nederland wel een beetje door.
Je moet trouwens wel goed opletten wat de kwaliteit van de Engelse taal is waarin het onderwijs wordt gegeven want sommigen zijn onverstaanbaar!
In Nederland is er veel discussie over de onderwijskwaliteit, in Italië ook?
Uiteraard is er altijd kritiek. Over het lager en middelbaar onderwijs kan ik niet zo goed oordelen maar ik denk niet dat het universitair onderwijs minder is dan in Nederland of veel slechter wordt. Het grote probleem begint pas daarna met de enorme jeugdwerkloosheid. Intelligente mensen die zijn afgestudeerd komen niet aan werk, al helemaal niet op hun niveau. Het maakt niet uit hoeveel studies ze hebben gedaan, ik ken schrijnende voorbeelden. Ze trekken daarom weg en dat is slecht voor het land.
Hoe zit het hoger onderwijssysteem in elkaar?
Je hebt eerst Laurea, vergelijkbaar met Bachelor (3 jaar), dan Laurea Magistrale dat vergelijkbaar is met master (2 jaar) en tot slot Dottorato di Ricerca dat vergelijkbaar is met Ph.D.
Voor welke studies moet je beslist naar Italië?
Italianen weten natuurlijk wat mooi is, dat zit in het DNA gebakken. Mode en Design in Milaan springen er daarom echt wel uit, dat is de top. Studenten krijgen er ook makkelijker een stage omdat alle bedrijven die iets met mode/design doen in de buurt zitten. Deze opleiding staat erg goed op je CV en na de studie is er volop werk in de buurt. Pisa staat bekend om de exacte vakken en verder onderscheidt Italië zich met studies op het terrein van cultureel erfgoed.
Wat zijn de minimale toelatingseisen voor jongeren?
De toelatingseisen zijn hetzelfde als in Nederland, VWO dus. Maar sommige universiteiten zoals de NABA (Nuova Accademia di Belle Arti) in Milaan hebben nog een extra toelatingsexamen waarin je talent en motivatie moet aantonen. Voor Havisten is er overigens een zeer interessante optie op de universiteit van Pisa. Deze biedt een soort algemeen vormend ‘foundation year’ aan in het Engels. Daarna mag je een willekeurige bachelor studie gaan volgen aan deze universiteit.
Wat zijn dat nou voor jongeren die naar Italië willen. Gaan ze ook voor de liefde?!
Ja, dat komt voor, maar het zijn vaak mensen met een passie voor Italië. Mensen die zich willen onderscheiden met een studie in het buitenland of mensen die echt afkomen op studies die in Italië wereldtop zijn zoals de mode & design.
Zit er groei in het aantal studerende jongeren?
Niet echt, het aantal blijft vrij stabiel. Ik las dat er momenteel 500 Nederlandse jongeren in Italië studeren. De populariteit heeft met name te maken met het aanbod van Engelstalige studies. Andersom zijn het er overigens een stuk meer. Naar schatting meer dan 2000 Italianen doen een Nederlandse HBO of universitaire opleiding.
Italië is ook de keuken, bied je ook koksopleidingen aan?
Jazeker! Dat zijn echter vakscholen en geen universiteiten. Patisserie is bijvoorbeeld leuk, iedereen mag dat doen. De diploma’s zijn niet automatisch erkend in Nederland maar met dit soort vakken ziet een werkgever snel genoeg of je het vak beheerst.
Leuk om te noemen is ook ARSUTORIA, dat is een beroemde en unieke school voor schoen- en tasontwerpers. Schoen- & tasfabrikanten van over de hele wereld sturen hun mensen daarheen, ook de managers. Daar leren ze hoe de ambachtelijke productie werkt. Zo’n intensieve cursus duurt maximaal 15 weken.
Hollandse vraag: wat zijn de kosten?!
Dat is niet duurder dan in Nederland, soms zelfs goedkoper. Het hangt namelijk van het inkomen van de ouders af, die moeten dat opgeven. Het varieert van 700 tot 2400 euro per jaar. Voor sommige studies als geneeskunde is er nog wel een toeslag. Overheidsscholen zijn goedkoper, particuliere scholen duurder (net als in Nederland).
Nemen jongeren ook bijbaantjes, mag dat?
Ja hoor, dat doen er veel. Je ziet dat Nederlanders op dat gebied ondernemend zijn, ze bouwen snel een netwerkje op. De meertaligheid is dan altijd een groot voordeel.
Wat zou je nog graag aan je aanbod toe willen voegen?
Nou, ik heb niet zoveel te kiezen want ik ben afhankelijk van het Italiaanse aanbod, en dan met name het aanbod in het Engels. Zo lang dat niet groeit kan ik niet zoveel. Maar ik heb het druk zat hoor!
Heb je kinderen en willen die het bedrijf overnemen denk je?
Ik heb er drie maar ik denk niet dat ze dat willen als ik stop. Twee zijn er arts, de andere zit in de techniek. Ze hebben uitstekende banen en verdienen veel meer dan ik, ha ha! Maar mijn dochter gaat nu een tijdje naar Rome voor een taalcursus dus er is nog hoop!
- Meer informatie over studeren op de universiteit en taalstudies in Italië via www.italstudio.nl
- Een van de bekendste onderwijsvernieuwers was de Italiaanse Maria Montessori die een speciale band met Nederland had. Lees meer.
- Dit zijn de beste universiteiten van Italië.