Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsRegio'sToscaneVakantie

De Toscaanse stad Pistoia is de culturele hoofdstad van Italië in 2017

Pistoia is Mantova opgevolgd als culturele hoofdstad van Italië. De stad vlakbij Florence organiseert in 2017 veel extra’s ter ere van deze titel. 

pistoiaPistoia heeft een prachtig middeleeuws centrum en genoot al bekendheid door het jaarlijkse bluesfestival in de zomer maar ook door La Giostra dell’Orso op 25 juli. Dan wordt er net als in Siena een paardenrace door de stad gehouden. Maar in 2017 worden in totaal 250 speciale culturele evenementen gehouden. Denk aan tentoonstellingen, theatervoorstellingen en muzikale optredens voor jong en oud.

Een van de hoogtepunten is de onlangs gerestaureerde fries van het Ospedale del Ceppo. Dat is een kleurige geglazuurde terracotta fries aan de gevel van een ziekenhuis dat in de 16e eeuw is gebouwd. In de tuin van het gebouw is een gerestaureerd 17e-eeuws ‘anatomisch amfitheater’ te bezichtigen, waar publieke ontledingen van kadavers plaatsvonden.

pistoia-hoogtepunten

Verder is er een grote tentoonstelling van de kunstenaar Marino Marini in het Palazzo Fabroni. Deze beeldhouwer werd 1901 in de stad geboren en geldt als een van de bekendste Italiaanse beeldhouwers van de moderne tijd. In Nederland zijn ook werken van hem te zien zoals het herdenkingsmonument Il Grande Miracolo in Rotterdam (Pleinweg/Mijnsherenlaan) en Paard en Ruiter (Winkelstede) in Den Haag.

Werk van Marino Marini in Den Haag maar ook het Kröller-Müller heeft een collectie
Werk van Marino Marini in Den Haag maar ook het Kröller-Müller heeft een collectie

In juni is er een theaterfestival en in het park Giardino Volante wordt een heel bezondere speeltuin neergezet waar kinderen met hedendaagse kunstwerken kunnen spelen.

Bezoekers aan de stad kunnen met één entreekaartje (Sistema Museale) verschillende musea bezoeken zoals het Museo Civico, het Palazzo Fabroni, de Fondazione Marino Marini of het Bisschoppelijk Museum.

Tuinliefhebbers komen aan hun trekken bij het evenement Vestire il paesaggio want Pistoia weet net als wij erg veel af van alles wat groeit en bloeit.

Meer op www.pistoia17.it en codeofhealthcare.com.

Vorig jaar was de voor veel Nederlanders onbekende stad Mantova de culturele hoofdstad. Ook zeer de moeite waard.

pistoia-citta-delle-piante

italy-pistoia-baptistery

Pistoia Blues

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button