Nieuwsstile

Staatsbezoek Italiaanse president Mattarella 8 t/m 11 november

Morgen begint het staatsbezoek van de Italiaanse president Sergio Mattarella aan Nederland. De uitnodiging kwam van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima die tevens gastheer zijn.  

Tijdens het bezoek ontmoet de president van de Italiaanse republiek de Koning en Koningin in Den Haag. Verder staat daar een ontmoeting op het programma met de voorzitters van de 1e en 2e kamer. Tevens is er een afspraak met minister-president Rutte.

Maastricht

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan ​​van het Verdrag van Maastricht, bezoekt Mattarella de stad op 11 november en houdt een toespraak over de toekomst van Europa. Hij zal ook in gesprek gaan met studenten. Nederland en Italië stonden allebei aan de wieg van de huidige EU toen het Verdrag van Maastricht werd ondertekend.

Badhuis Thermenmuseum ouder dan Colosseum

Na het bezoek aan Maastricht heeft hij samen met zijn dochter nog een bezoek gepland aan Heerlen. De burgemeester van de stad leidt hem dan rond in het Thermenmuseum. Die tip gaf de Italiaanse ambassadeur in Nederland. Het Romeins badhuis is daar het topstuk.

Het Romeins badhuis heeft de status van archeologisch rijksmonument. Het is het oudste stenen gebouw van Nederland, gebouwd in ca. 65/73 na Chr. door Romeinse militairen. Daarmee is dit gebouw ouder dan het Colosseum in Rome. Vier eeuwen lang werd er gebaad volgens de Romeinse traditie, tot aan het einde van het Romeinse Rijk.  Dit monument is recent onderzocht en gerestaureerd.

Het Romeins badhuis. Foto: Thermenmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button