NieuwsPisaToscaneVakantie

Staat de Toren van Pisa ooit weer recht?

Geen beroemdere toren dan die van Pisa. Dat hij scheef staat is zonder twijfel het geheim van het succes. We zijn iedere keer weer verrast dat het overhellen in het echt nog veel erger lijkt dan op de foto’s. Maar nu meent de technisch directeur van het monument dat de toren misschien ooit weer kaarsrecht zal staan!

De nieuwste gegevens laten zien dat de toren namelijk minder uit het lood staat dan voorheen. Dat zou het gevolg zijn van de 11-jaar durende restauratie die in 2001 werd voltooid. De toren lijkt zichzelf te herstellen. Hij staat nu 2,5 cm minder scheef dan in 2001.

De restauratie die in de jaren 90 van de vorige eeuw begon was het gevolg van het feit dat men vreesde dat de toren zou omvallen. Ieder jaar stond hij een millimeter schever. In 1993 helde hij 5,40 meter over. In 1817 was dat 3,80 meter en 1,40 meter in 1350.

toren pisa restauratieRestauratie

De toren was tien jaar lang gesloten voor het publiek. Ondertussen zoog men water onder de fundering weg en die werd meteen versterkt. Ook legde de ingenieurs stalen kabels rond het 14.500 ton zware bouwwerk. Direct na het project zette de toren zichzelf al 38 centimeter rechter.

Technisch directeur Giuseppe Bentivoglio liet onlangs weten dat de beweging naar het noorden die het bouwwerk weer rechter zet was verwacht. Deze ontwikkeling zal de komende jaren nog met een paar millimeter per jaar doorzetten waarna de toren opnieuw zal gaan hellen. Maar in theorie kan hij weer volledig rechtop komen, aldus Bentivoglio. Het onderzoek dat dit jaar werd uitgevoerd concludeerde dat de toren de komende paar honderd jaar veilig is.

Al lang scheef

Nadat in 1173 de fundering voor de toren was gelegd duurde het nog 200 jaar voordat hij af was. Dat was echter ook het gevolg van de vele oorlogen waarin de republiek Pisa verwikkeld was. Het probleem van het overhellen deed zich in die tijd al voor. Dat probeerde men toen te voorkomen door de bovenste verdiepingen aan een kant wat hoger en zwaarder te maken.

Al zou de toren zichzelf willen oprichten dan duwen de Italianen hem waarschijnlijk wel weer een beetje om. De magie van de toren op het Piazza dei Miracoli mag natuurlijk niet verloren gaan, net als de euro’s van miljoenen toeristen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button