Emilia-RomagnaFlorenceKunst & CultuurKunst, film, muziekNieuwsRegio'sStedenToscaneVakantie

Spring op de Dantetrein van Florence naar Ravenna

Tot en met volgend jaar viert Italië de zevenhonderdste sterfdag (1321) van de nationale dichter Dante Alighieri. Er zijn tal van festiviteiten waaronder een speciale trein, die rijdt van Florence naar Ravenna. De trein stopt in plaatsen waar Dante is geweest op zijn eigen reis tussen de twee steden.

De trein stopt onder andere in Borgo San Lorenzo en Marradi in Toscane en Brisighella en Faenza in Emilia Romagna. Zo reis je echt in het spoor van Dante. De trein rijdt van 3 juli tot 10 oktober met speciale historische ‘centoporte’ rijtuigen. Dat is een rijtuig met heel veel deuren, het lijken er wel 100 (zie foto boven)!

De trein vertrekt om 08:50 uur vanuit Florence en komt om 12:20 uur in Ravenna aan, de laatste rustplaats van Dante. Om 17:55 uur vertrekt hij weer om dan om 21:00 uur in het station Santa Maria Novella in Florence aan te komen.
De officiële openingsrit is op 6 juni met dirigent Riccardo Muti als speciale gast. Dan wordt er ook meer bekend waar je kaartjes kan kopen.

Dante Alighieri

Het moderne Italiaans is gevormd door Dante. Hij was een Italiaanse schrijver en wordt vaak de “vader van het Italiaans” genoemd. Hij was echter meer dan dat. Zo was hij ook een politiek denker en een vooraanstaande, culturele held vanwege het vastleggen van de taal. In de late middeleeuwen werd de meeste poëzie en literatuur in het Latijn geschreven. Dante is echter bekend geworden vanwege zijn epische gedicht “De Goddelijke Komedie”, geschreven in het dialect van Toscane. Hij drukte daarmee een opvallende stempel op de taal. Zo zorgde het ervoor dat het Italiaans van Toscane de basis werd voor de huidige taal.

Ook in 2023 met de Dantetrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button