CampaniëKunst & CultuurKunst, film, muziekNapelsNieuws

Spectaculaire metrokunst in Napels

“Waarom wil iedereen toch naar Barcelona? Napels heeft veel meer!”, hoorde we gisterenavond aan een diner uit de mond van een gespecialiseerde reisorganisatie. Dat vragen we ons ook af, fan als we zijn van de stad en zijn omgeving. Gelukkig komt Napels de laatste tijd ook weer eens positief in het nieuws. Door voetbalclub Napoli bijvoorbeeld die zo goed presteert, maar recentelijk ook door het spectaculair vernieuwde metrostation Toledo, dat in september werd geopend.

In het nabij gelegen Pompeii ligt nog enorm veel kunst onder de grond en in de binnenstad van Napels nu ook. Het station Toledo is namelijk eentje in de serie van kunst-stations die de afgelopen tijd werden geopend. De stations zijn een bezienswaardigheid op zich met ieder zijn spetterende decor. Tot de poortjes voor iedereen toegankelijk maar een klein ritje onder de grond maakt het uitje helemaal compleet.

Toch nog in Spanje…

Het Toledo metrostation is onderdeel van metrolijn 1 en ligt aan een van Napels belangrijkste winkelstraten, de Via Toledo. Het werd ontworpen rond de thema’s ‘water’ en ‘licht’. De Zuid-Afrikaan William Kentridge, een van de meest gevierde en gelauwerde kunstenaars ter wereld, ontwierp schitterende mozaïeken die door Napolitaanse ambachtslieden werden ingelegd. De Amerikaanse kunstenaar en regisseur Robert Wilson (hij werkte ook met Nederlandse theatermakers voor Oeral) tekende voor de speciale lichtpanelen in de diepste gang van het station.

Een tweede in- en uitgang van het station naar de Spaanse wijk van Napels Quartieri Spagnoli,wordt naar verwachting in februari 2013 geopend. Zit je toch nog een beetje in Spanje…

Onderstaand een impressie van het Toledo metrostation. Klik op afbeeldingen om te vergroten (de moeite waard!)

Mozaïeken van de kunstenaar William Kentridge.

[divider][divider]

Een reactie

  1. Los van het maffia-imago is het misschien wel omdat Napoli totaal niet is ingesteld op toeristen. Denk aan zaken als bewegwijzering, toeristeninformatie en promotie. Natuurlijk een pré dat het nog geen pretpark is maar het verklaart wel waarom Barcelona (waar zulke dingen wel geregeld zijn – en een Olympische spelen heeft gehad) zoveel populairder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button