NieuwsPiemonteSmaken

Speciale postzegel voor 50 jaar Nutella

De echte Nutellaliefhebber had het al op de potjes zien staan. De heerlijke Italiaanse hazelnootpasta bestaat 50 jaar! In de stad Alba (Piemonte) waar het allemaal begon is dit weekend groot feest. De Italiaanse post besloot ter ere van het jubileum een Nutella-postzegel uit te brengen. Op de zegel de klassieke en gepatenteerde Nutellapot met de jaartallen 1964 en 2014. € 0,70 is hij waard.

De basis van hazelnootpasta ontstond al aan het eind van de 19e eeuw in de regio Piemonte. Toen cacao schaars en duur werd, maar er in Italië wel genoeg hazelnoten waren werd cacao met hazelnoot vermengd. Het was toen een harde vorm die men in plakken sneed voor de vulling van broodjes.

Chocolaatjes

De chocolaatjes die ervan werden gemaakt werden Gianduiotti genoemd, geïnspireerd op het Gianduja masker dat een carnavalesk figuur droeg, die in die tijd de typische Piemontees representeerde. De term Gianduja chocolade is vandaag de dag nog steeds de aanduiding voor chocolade met zeer fijn gemalen walnoten. Gianduiotti chocolaatjes hebben een kenmerkende vorm die lijkt op een omgedraaide boot.

De speciale postzegel
De speciale postzegel

Pietro Ferrero verkoopt al tientallen jaren Gianduja als zijn zoon Michele het in 1963 groter aan wil pakken. Hij past het recept aan en bedenkt een andere verpakking. Werd de pasta daarvoor nog in blik verkocht, Michele komt met de nu wereldberoemde pot. Ook bedenkt hij een internationaal goed klinkende naam op basis van het Engelse ‘Nut’ (noot) en de Italiaanse verkleinvorm voor woorden, in dit geval ‘-ella’.  De eerste pot Nutella rolde 20 april 1964 van de band en het bedrijf Ferrero werd een multinational.

De afbeelding op de pot is tot de dag van vandaag ongewijzigd en ook op de karakteristieke vorm. Nutella wordt in 75 landen verkocht.

Nutellatroost

Italianen zoeken troost bij Nutella tijdens de crisis, zo bleek uit recente verkoopcijfers. De verkoop van de potten in Italië steeg in 2012 met 2.8%! Italianen zijn zoals u misschien weet gek op zoetigheden maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat een broodje met pasta goedkoper is dan dure vleeswaren.

Voorjaar 2011 kwam het bedrijf minder goed in het nieuws toen de destijds pas 47-jarige topman van het wereldconcern Ferrero, Pietro Jr. Ferrero, om het leven kwam door een hartaanval.

Er is ook een boek met Nutella recepten en je kan ook proberen om een keer zelf Nutella te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button