Smaken

Spaghetti in tweeën breken, Mysterie ontrafeld

Heb je ooit een ongekookte spaghettistick in tweeën kunnen breken? Vast niet: steeds breken er meerdere stukken af. Zelfs de slimste natuurkundigen hebben zich erover gebogen, maar spaghettichallenge bleek voor velen een brug te ver. Tot nu…

In de vorige eeuw ging de beroemde natuurkundige Richard Feynman er goed voor zitten. Op tafel een portie spaghetti. De hele avond zou hij, in het kaarslicht, spaghetti-sticks in twee delen proberen breken. De latere Nobelprijswinnaar faalde, en kon evenmin een natuurkundige theorie bedenken voor het fenomeen.

In 2005 werd de wereld een klein beetje beter toen Franse wetenschappers een theorie bedachten voor het spaghetti-mysterie: wanneer beide kanten van de spaghetti-sticks evenveel worden gebogen, breekt deze inderdaad in het midden – maar daardoor ontstaat een vibratie, een soort schokgolf, waardoor de stick verder afbrokkelt.

Leuk te weten, maar de grote vraag bleef staan: wie breekt spaghetti ooit in tweeen?

Onderzoekers van de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT hebben nu eindelijk een manier gevonden, door de stokjes tegelijkertijd te buigen en te laten draaien. Urenlang probeerden de onderzoekers verschillende ‘standjes’ uit met een speciale machine en uiteindelijk bleek de spaghetti een bepaalde draaiing (bijna 360 graden) nodig te hebben om mooi in tweeën te breken.

“Een grappig onderzoek door twee briljante en vasthoudende studenten,” zo noemt professor Jorn Dunkel het onderzoek, waarvan de uitkomsten volgens hem nog nuttig kunnen blijken bij bouwkundige vraagstukken. “Maar de studenten kunnen de komende tijd geen pasta meer zien. Basta!”  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button