Smaken

Spaghetti in tweeën breken, Mysterie ontrafeld

Heb je ooit een ongekookte spaghettisliert in tweeën kunnen breken? Vast niet: steeds breken er meerdere stukken af. Zelfs de slimste natuurkundigen hebben zich erover gebogen, maar spaghettichallenge bleek voor velen een brug te ver. Tot nu…

In de vorige eeuw ging de beroemde natuurkundige Richard Feynman er goed voor zitten. Op tafel een portie spaghetti. De hele avond zou hij, in het kaarslicht, spaghettislierten in twee delen proberen breken. De latere Nobelprijswinnaar faalde, en hij kon evenmin een natuurkundige theorie bedenken voor het fenomeen.

In 2005 bedachten Franse wetenschappers een theorie voor het spaghetti-mysterie. Als beide kanten van de spaghetti evenveel worden gebogen breken ze doormidden, maar daardoor ontstaat een trilling die de sliert in ongelijke stukken breekt.

De grote vraag bleef dus staan: wie breekt spaghetti ooit in tweeën?

Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben nu een manier gevonden door de stokjes tegelijkertijd te buigen en te laten draaien. Urenlang probeerden de onderzoekers verschillende standen uit met een speciale machine. Uiteindelijk bleek de spaghetti een bepaalde draaiing (bijna 360 graden) nodig te hebben om mooi in tweeën te breken.

“Een grappig onderzoek door twee briljante en vasthoudende studenten,” zo noemt professor Jorn Dunkel het onderzoek, waarvan de uitkomsten volgens hem nog nuttig kunnen blijken bij bouwkundige vraagstukken. “Maar de studenten kunnen de komende tijd geen pasta meer zien. Basta!”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button