NieuwsPastaSmaken

Spaghetti alla Carbonara favoriete gerecht toerist Italië

Je stond er waarschijnlijk niet bij stil maar 25 oktober is het toch echt Wereld Pasta Dag! Een feestdag die in 1995 werd bedacht door 40 pastafabrikanten. Ze waren in Rome samen voor een congres. Voor dit jaar werd er een mooi onderzoek gedaan waaruit leuke feitjes rolden. Zo zijn, je gelooft het niet, Italianen de grootste pasta-eters ter wereld en is Spaghetti alla Carbonara het favoriete gerecht van buitenlandse toeristen die in Italië op vakantie zijn.

De vereniging Unione Italiana Food en de Touring Club Italia lieten het onderzoek uitvoeren. Ze berekenden dat van de 14 miljoen ton pasta die in de wereld wordt geconsumeerd, 25% een  Italiaans gerecht is. Het volk is zelf de grootste consument. 23 kilo per persoon gaat er ieder jaar in de maag. Tunesiërs zijn er ook niet vies van. Die staan met 17 kilo op plek twee, gevolgd door Venezuela (15), Griekenland (12,2) en Peru (9,9).

Italië is de grootste pastaproducent

Spaghetti alla Carbonara favoriete gerecht toerist Italië

Italië produceert ook de meeste pasta. 3,9 miljoen ton in 2023 om precies te zijn. De VS, Turkije en Egypte volgen. In onze Zakenkrant schreven we al dat vooral Turkije steeds meer tarwe voor pasta produceert en dat waarschijnlijk ook meteen tot pasta verwerkt.

Meer dan de helft van de in Italië geproduceerde pasta wordt geëxporteerd. Export en productie daalden wel een aantal procenten ten opzichte van een jaar eerder maar de gestegen prijzen maakten  toch dat er meer geld binnenkwam.

Carbonara meest bestelde gerecht door toeristen

Spaghetti alla Carbonara favoriete gerecht toerist Italië
Trofie al pesto in de top 10 met favoriete gerechten van buitenlandse toeristen in Italië

Leuk maar niet verrassend vonden wij het lijstje met de favoriete pastagerechten van buitenlandse toeristen in Italië. Spaghetti alla carbonara staat er op nummer 1. Dat staat het trouwens ook op het lijstje met favoriete pastagerechten van de Italianen zelf (lees meer).

  • Spaghetti alla carbonara
  • Lasagne alla bolognese
  • Pasta al pomodoro (met tomatensaus)
  • Spaghetti alle vongole
  • Bucatini all’amatriciana
  • Cacio e pepe
  • Tortellini in brood (bouillon)
  • Pasta alla norma
  • Trofie al pesto  
  • Orecchiette con cime di rapa

Oorsprong ingrediënten en geschiedenis gerecht meest gestelde vraag in horeca

Voor het onderzoek ondervroeg men 100 restauranthouders in de populairste toeristische steden van Italië. Die verklaarden verder dat hun buitenlandse gasten het vaakst (28%) vroegen naar de oorsprong van de ingrediënten van het pastagerecht dat ze voorgeschoteld kregen. Verder krijgen de chefs van buitenlanders vaak de vraag wat de geschiedenis is van een gerecht en hoe het is bereid. Men concludeert dat de culinaire belangstelling van de gasten is toegenomen.

Volgens de voorzitter van de Unione Italiana Food speelt de keuken van een land of regio voor buitenlanders een steeds grotere rol in het kiezen van een vakantiebestemming. Dat is volgens hem dan ook niet zo gek omdat eten immers een groot deel van het vakantiebudget betreft. Italië heeft wat dat betreft een groot voordeel t.o.v. andere landen, aldus de preses.  

25 oktober World Pasta Day

De website welovepasta.it is van de bedenkers van World Pasta Day. Ze zien graag dat je 25 oktober een pastagerechtje maakt en dat op je socials deelt met de hashtag #WorldPastaDay en de WeLovePasta.it-accounts noemt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button