NieuwsSmakenWijn

Soave wijn. Op zoek naar kwaliteit tussen de kwantiteit

De historie van het pittoreske kasteeldorpje Soave, gelegen op zo’n 25 km ten oosten van Verona in de regio Veneto gaat terug naar de 10e eeuw. Pas vele eeuwen later werd de nu bekende witte wijn naar dit dorpje vernoemd. Inmiddels gaat de Soave wijn de hele wereld over. Helaas niet altijd in de beste kwaliteit. Hoe komt dat vragen we ons af?

Wettelijk is vastgelegd, dat Soave voor een deel mag worden ‘geblend’ (gemixt) met Trebbiano (di Soave), Chardonnay en zelfs andere lokale druiven. De mooiste resultaten worden echter bereikt met 100% van de inheemse druivensoort Garganega.

Soave D.O.C.G.

Het originele Soavegebied is maar enkele vierkante kilometer groot. Het gaat om de heuvels tussen Soave en buurdorp Monteforte. Zij mogen (vermits de strenge regels volgend) het label D.O.C.G. voeren. De vulkanische grond onder deze heuvels zorgt voor de karakteristieke geur, smaak en vaak kenmerkende gele kleur van een goede Soave.

Picture 004
Het kasteel Soave, naamgever van de bekende wijn

Soave Classico

Het Classico gebied is al wat groter, dat strekt van de Valpolicella tot aan de stad Vicenza. Maar nog steeds meestal 100% Gargenaga met het Soave Classico label.

[divider][divider]

Soave D.O.C.

Soave met alleen het D.O.C. label kan uit een veel groter gebied komen. Ze worden vaak gemaakt door coöperaties die de druiven her en der opkopen. Vooral deze groep verkoopt de wijn in bulk aan supermarktketens. Bezorgde wijnmakers zeggen, dat die wijnen in de kelders ‘gemaakt’ worden en niet in de wijngaard.

Omdat het originele gebied zo klein is en dus relatief weinig opbrengt, is het vooral die bulkwijn die naam heeft gemaakt in de wereld als goedkope en ‘dunne’ wijn. En dat is erg jammer want de echte Soave’s zijn top-wijnen. Zuiver, soms complex maar allerminst ‘dun’.

Stel, je koopt een fles wijn van 5 euro in een supermarkt. Bedenk dan dat bijna 3 euro bestemd is voor btw, accijns, fles-kurk-label en transport. En dan heeft nog niemand (anders dan onze regering) iets verdiend! Hoeveel, of beter, hoe weinig, blijft er nog over voor de wijnmaker? Vandaar dat de betere Soave’s, net als vrijwel alle mooie wijnen trouwens, ook iets duurder zijn.

Lees al onze artikelen over Italiaanse wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button