Slechtste olijvenoogst in Italië sinds 1956

Rampzalig, zo mag je de olijvenoogst in Italië van dit jaar gerust noemen. Een milde winter in combinatie met een warme, natte zomer en de (olijf)fruitvlieg hebben er voor gezorgd dat de oogst desastreus is. De opbrengst is in sommige gevallen 80% minder dan vorig jaar en in een aantal olijfgaarden hangt zelfs geen enkele olijf aan de boom.

Olijfboeren kiezen er soms voor om helemaal niet te oogsten omdat de kwaliteit van de olie onvoldoende zou zijn. De ware omvang van het probleem werd pas in oktober duidelijk. “Ik heb volwassen mannen zien huilen”, zegt een van de boeren in een interview.

olijf met fruitvlieg

Deze olijven zijn aangetast door de olijf fruitvlieg

Het is nu al duidelijk dat de prijs van de toch al niet voordelige Italiaans olijfolie, flink zal stijgen volgend jaar. Italië zal veel olijfolie moeten importeren en die zal duurder worden. Ook de oogst in Spanje is namelijk zeer slecht. Spanje produceert 50% van de olijfolie op de wereldmarkt.

Door het milde weer in het voorjaar en de natte zomer voorspelde men al dat de opbrengst lager zou zijn. Maar de daarna massale aanwezigheid van de fruitvlieg deed ieder sprankje hoop vervliegen. Dit beestje (de Bactroceraoleae) legt eitjes in de olijf en de larven die daaruit komen smikkelen de vrucht vervolgens van binnen op. Biologische producenten zijn het hardst getroffen want die bestrijden de vlieg niet met speciale middelen.

Lees al onze artikelen over Italiaanse olijfolie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*