algemeenNieuwsVakantieWintersport

Skiën in Midden en Zuid- Italië.

Iedereen kent Italië als zonnig en warm vakantieland maar ‘s winters sneeuwt het door het hele land, ook op plaatsen waar je dat niet direct verwacht. Voor de avontuurlijke skiërs die ook nog een stukje cultuur mee willen pakken hebben we een paar verrassende suggesties. 

Iedereen kent de zonnige kant van de Alpen waar het prima skiën is, maar de bergen lopen helemaal door tot in de voet van de laars. Wist je bijvoorbeeld dat in de Abruzzen de toppen bijna de 3.000 meter aanraken? Je kan zelfs tot in het diepe zuiden kan skiën, zelfs op de Etna! Met uitzicht op de Middellandse Zee in de skilift naar de top (3.323 meter) van een actieve vulkaan. Spectaculairder zal de wintersport niet worden. Dit gebied werd ooit verkozen tot goedkoopste skigebied van Europa!

Maar ook Toscane kent bijvoorbeeld een groot skigebied met meer dan 50 liften, dat kan concurreren met veel Alpenplaatsen. Il Giornale verzamelde nog meer skigebieden waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt.

1. Skiën in Ligurië

In het binnenland van Ligurië vind je middeleeuwse dorpen, hoog in de bergen gebouwd op ontoegankelijke plekken. Skiën kan op een paar pistes in Monesi di Triora op de grens van Piemonte en Frankrijk.

2. Skiën in Friuli-Venezia-Giulia

Het noordoostelijke deel van Friuli-Venezia-Giulia is bergachtig. Op de toppen van de oostelijke Dolomieten, de westelijke Julische Alpen en de Karnische Alpen. In Friuli-Venezia-Giulia kan worden geskied. De skigebieden zijn kleinschalig en vooral geschikt voor beginners en families met kinderen. Tarvisio is ook geschikt voor langlaufers met 60 km aan loipes. Meer over budgetskiën in Friuli-Venezia-Giulia

3. Skiën in Emilia Romagna

Wie wel eens vanaf de Italiaanse A1 bij Parma of Bologna rechtsaf naar het zuiden is geslagen weet dat er veel kronkels in de snelweg zitten. De bergkam die praktisch van Noord- naar Zuid-Italië loopt moet eerst bedwongen worden voordat je vanuit Emilia Romagna de Toscaanse kust of het binnenland bereikt.

In deze regio valt ook prima te skiën. Er zijn meerdere opties waarvan het Cimone-gebied het grootste is. De Cimone, 2.165 meter hoog en 70 kilometer ten zuiden van Modena, is niet alleen de hoogste berg in de noordelijke Apenijnen, maar ook het populairste skigebied in Toscane en Emilia. Maar liefst 50 km en 21 skiliften telt het gebied en door middel van de modernste apparatuur kan bijna tweederde van het gebied van kunstsneeuw worden voorzien.

4. Skiën in Toscane

Klik hier voor de grote skikaart van het Abetone gebied in Toscane
Klik hier voor de grote skikaart van het Abetone gebied in Toscane

‘s Ochtends skiën en in de middag de Toscaanse cultuursteden bezoeken. Het kan want Florence ligt op 90 kilometer van het skigebied Abetone. Meer dan 50 pistekilometers verdeeld over 4 dalen en 22 skiliften maken het gebied ook voor de gevorderde skiër interessant. Probeer ook eens de pistes ‘Stucchi’’ en “Pulicchio”, die over de grens gaan van de twee regio’s en de ‘Zeno’ piste in Val di Luce, ontworpen door de voormalig skikampioen van Abetone, Zeno Colò. Er zijn uitstekende voorzieningen voor skitours en in ieder skioord zijn er skischolen.

5. Skiën in de Abruzzen

De Abruzzen, in zuidelijk centraal Italië, strekken zich uit van de Adriatische kust tot de rotsen en sneeuw van Gran Sasso d’ltalia en de Apenijnen. Een uiterst gevarieerd landschap. Bergen, heuvels, oude steden en ook volop sneeuwpret in de winter. Er zijn tal van mogelijkheden voor downhill, crosscountry en alpine skiën en natuurlijk ook voor snowboarders.

Het grootste aantal skiresorts ligt in de provincie L’ Aquila. Maar ook aan de kant van de Gran Sasso en Apenijnen zijn voldoende faciliteiten voor wintersporters. Het gebied Roccaraso – Rivisondoli is het grootste skigebied in de Abruzzen met 59 pistes, 15 stoeltjesliften en 3 cabineliften. Het dalstation ligt op maar liefst 1480 meter (kom daar in veel Alpengebieden maar eens om) en de top ligt op 2.200 meter. Daar valt dus best wat sneeuw. Het seizoen begin daarom al begin december en duurt tot begin april. Op dit moment ligt er tweeënhalve meter sneeuw op de pistes!

skigebied alto sangro
Het skigebied Alto Sangro in de Abruzzen

6. Skiën in Lazio

Een weekendje winters Rome met de latten mee in het vliegtuig. Skiën kan ook in Lazio. Er zijn enkele familieskigebieden zoals bijvoorbeeld het Campo Staffi gebied. Dat kent 16 pistes maar die zijn wel kort ondanks de top van bijna 2 kilometer. Je begint namelijk ook erg hoog, op zo’n 1.750 meter.

Skiën vlakbij Rome in Campo Staffi. Ook hier schijnt de zon!

7. Skiën in De Marken

In het zuidwesten van De Marken liggen de Monte Sibillini. In de zomer vormen de besneeuwde toppen een mooi wandelgebied, in de winter kunnen de lange latten mee. En zoals je in de inleiding van dit bericht kunt lezen ook op het strand. De hoogste top is de Monte Vettore met 2.476 meter. Het dalstation van Het Ussita / Frontignano gebied ligt op 1.500 meter, de top op 2.000. Er zijn 11 pistes en 5 stoeltjesliften.

De pisteplattegrond van Ussita Frontignano in De Marken

8. Skiën in Molise

Deze kleinste en vrij onbekende regio is een mooie vakantiebestemming in de zomer maar er kan ook worden geskied. Ondanks de hoogvlakten en glooiende dalen is er toch een enkele besneeuwde top als het kouder wordt. Het Campitello Matese gebied telt 13 pistes en 4 liften. De top ligt op 1872 meter.

9. Skiën in Basilicata

In de kleine regio Basilicata tref je in de zomer al weinig landgenoten, in de winter waarschijnlijk helemaal niet. Er kan worden geskied maar zeer beperkt. Sellata heet het skigebied. Er is 4 km piste en er zijn drie liften. Het ligt tussen de 1.375 en 1.724 meter. Hier de website van het gebied.

10. Skiën op Sardinië

In het binnenland van Sardinië ligt het ruige Gennargentu-gebergte en het gelijknamige Nationale Park van Gennargentu. Het gebergte is nog ongerept en redelijk verlaten. Dit is één van de mooiste gebieden op het eiland en daar kan ook worden geskied. Bij Bruncu Spina wachten twee sleepliften. De top ligt op 1.820 meter en dan kan je 250 meter naar beneden.

Skien op Sardinie
Skiën op Sardinië

11. Skiën in Calabrië

Skiën in de voet van de laars, het klinkt gek, maar het kan echt. In Calabrië kan er in het schitterende Aspromontegebergte ‘s winters worden geskied. Camigliatello Silano of Gambarie kennen een aantal liften en afdalingen.

skien-in-Camigliatello-silano-calabrie
Skiën in Camigliatello Silano in Calabrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button