ApuliëNieuwsRegio'sStile ItalianoVakantie

Sinterklaas in het Italiaanse Bari

In Italië hebben ze ook een heilige Nicolaas en dat is dezelfde als die van ons! Hij is de beschermheilige van de Zuid-Italiaanse stad Bari. Het gaat hier om ‘onze’ Sinterklaas want San Nicola werd geboren in Patara vlakbij Antalya, toen nog Griekenland. En, daar komt ie dan, hij stierf op 6 december in het jaar 324 in het stadje Myra, nu de plaats Demre in Turkije.

Later besloot de kerk om hem vanwege de vele goede daden heilig te verklaren. Na zijn dood werd het graf van de bisschop van Myra bijgezet in de lokale basiliek, maar men zei dat hij ooit tijdens een reis door Italië had gezegd in Bari zijn laatste rustplaats te willen.

Sinterklaas in het Italiaanse Bari

Toen Myra in de 11e eeuw door moslims werd veroverd mocht zijn graf niet meer vereerd en bezocht worden. Italiaanse koop- en zeelieden haalden daarop de overblijfselen naar Bari, waar een speciale kerk voor San Nicola werd gebouwd. Bari was overigens lange tijd in handen van de Spanjaarden en ja, daarginds is de oorsprong van de goedheiligman uit Spanje! Tot slot nog een opvallend detail. San Nicola wordt vaak met een donkere huidskleur afgebeeld.

Overigens is het Italiaanse ‘Sinterklaas’ op 5 en 6 januari want dan vliegt kindervriendin Befana langs die allemaal cadeautjes brengt.

De Basiliek van Sinterklaas

De kerk van Sinterklaas in het Italiaanse Bari
la Basilica di San Nicola

De Basiliek van Sint-Nicolaas, la Basilica di San Nicola, staat dus in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari. Toen zeelieden in mei 1087 de relieken van Sint-Nicolaas hadden overgebracht uit Myra, begon men met bouwen. De basiliek geldt als het prototype van de romaanse bouwstijl van Apulië.

Sinterklaas patroonheilige van Rusland én Amsterdam

standbeeld-sinterklaas-bari-italie-san-nicola
Poetin schonk dit standbeeld van San Nicola in 2003

Onder de kerk bevindt zich de crypte en daarin is het graf van Sint-Nicolaas geplaatst. Links daarvan is een oosters-orthodoxe kapel. De basiliek is een belangrijk bedevaartsoord en krijgt naast rooms-katholieke ook orthodox Russische bezoekers. De heilige Nicolaas is namelijk de patroonheilige van Rusland. In 2003 doneerde Poetin een standbeeld van Sint-Nicolaas. Dat staat nu aan de overkant van het kerkplein.

Rib van Sint-Nicolaas van Egmond naar Amsterdam

Wil je de Sint dichterbij huis zien reis dan met de trein naar de hoofdstad. Tegenover Amsterdam CS loop je zo de basiliek van de Heilige Nicolaas binnen. Al sinds 1300 is hij beschermheilige van de stad. Zondag 5 december 2021 wordt een stuk rib van Sint-Nicolaas bijgezet in de basiliek. Het relikwie was bijna duizend jaar in het bezit van de Abdij van Egmond. Die verklaren dat het stukje rib echt van de heilige is, het stukje gebeente is gedocumenteerd tot het jaar 1087, aldus een van de broeders. Egmond houdt na deze barmhartige schenking nog vier andere relieken van Sint-Nicolaas over. 2022 staat helemaal in het teken van Nicolaas. Er zijn in Amsterdam nog meer aan Nicolaas gewijde kerken.

Sint-Nicolaasverering

In de crypte van de basiliek in Bari worden de meeste stoffelijke resten van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra, bewaard. De heilige Nicolaas is ook de beschermheilige van de Bari. De legende gaat dat in de tombe zich een vloeistof vormt, het Santa Manna. Deze vloeistof doet wonderen! Het Santa Manna wordt eenmaal per jaar, van 7 tot 9 mei, opgevangen door de rector van de basiliek. Het wordt dan verdund met water, in kleine beschilderde flesjes, aan de gelovigen uitgedeeld. Het gedicht blijft achterwege…

Ook hier neemt Sinterklaas plaats op een boot!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button