NieuwsSiciliëVakantie

Si! Sicilia

Sicilië, dat is toch een stukje Italië. Of niet? Je ziet er on-Europees vulkanisch natuurgeweld en voelt de nog warme Saharawind. Ok, er zijn Griekse tempels, maar de dorpjes doen denken aan stoffig Afrika. En haast heeft niemand. Vissers op het water halen hun (volle) netten rustig naar binnen en boeren wandelen op hun gemak met balkende ezels door glooiende landschappen.

Met een rondreis van zo’n 11 dagen heb je voldoende tijd om te slapen aan de voet van de rokende Etna én te genieten van onontdekte plekken op Sicilië. En vanaf Amsterdam ben je al binnen drie uur vliegen op de luchthaven Catania. Dus waar wacht je nog op?

Slapen aan de voet van de Etna
Slapen aan de voet van de Etna

Reizen op Sicilië

Ons eigen Siciliaanse avontuur begon met een rit van een uur met onze eigen huurauto. Met de grootste actieve vulkaan van Europa, de Etna, in ons vooruitzicht stopten we onderweg af en toe om te genieten van het mooie uitzicht en in een van de dorpjes een broodje te eten. Verstopt tussen wijnranken en met uitzicht op de vulkaan verbleven wij voor een 19e eeuwse boerderij: gerund door Fransesco en zijn familie, die ons meteen warm ontving. Een fles wijn bij het zwembad werd gelijk opengetrokken. Wij zijn tenslotte in Italië…

De warme ontvangst door Francesco
Warme ontvangst door Francesco

Bezoek je de Etna vanuit de noordzijde dan ontwijk je gelijk een stuk van de gebaande paden af. Deze zijde is een stuk rustiger en je wandelt door een stoffig maanlandschap met zwarte gestolde lava bergen en rokende kraters.

Maar Sicilië is niet alleen de Etna, we bezochten ook de Griekse tempels van Agrigento.

Tempels in Agrigento
Tempels in Agrigento

Struinend langs de enorme tempelzuilen, vroegen wij ons af hoe de oude Grieken die gigantische stenen blokken op elkaar hebben weten te stapelen en hoe ze 2.500 jaar later nog steeds overeind staan. Je verwacht verder dat het binnenland droog en dor is, maar bijvoorbeeld rondom Piazza Armerina vonden wij het vruchtbare gebied heel groen. En vanuit hier kun je gelijk de Villa Romana del Casale meepakken, bedekt met 3500m2 mozaïeken vloeren uit de 3e eeuw.

Het heel strand voor jezelf
Het hele strand voor jezelf

En wil je weer verder reizen dan vind je aan de zuidoostkust, in de buurt van Avola, nog rustige stranden. Zo hadden wij met geluk een strand gevonden dat niet via de hoofdwegen aangegeven stond. Alsof wij het strand voor ons alleen hadden!

Tip: Zomerzin!

Al met al is Sicilië een prima bestemming om er even tussenuit te gaan. Bovendien hoef je (uiteraard) niet alles zelf te regelen. Met Zomerzin bijvoorbeeld combineer je de highlights en wijk je van de gebaande plekken. Door middel van bouwstenen, of te wel losse reisprogramma’s van 2 -3 dagen, stel je je eigen Sicilië reis samen.

En deze reisspecialisten regelen ook net even iets extra’s: zo leer je de fijne kneepjes van de Siciliaanse kok tijdens een workshop en na afloop schuif je met zijn allen aan tafel en wordt het eten opgediend.

op pad met Anna
Op pad met Anna

Of je gaat op pad met Anna en haar ezel en proeft lokale kaas uit de regio. Met een picknick is het heerlijk ontspannen op een van de strandbaaitjes in het oosten. En onderweg slaap je afwisselend, bijvoorbeeld in een agriturismo met uitzicht op de Etna en een B&B in het oude centrum van Ragusa.

Sicilia? Wij zeggen volmondig: Si!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button