NieuwsVakantie

Woningruil Italië! La Dolce Vita voor een prikkie

Dat er vele wegen naar Rome leiden, zal Italië-kenners niet verrassen. Ook op basis van budget biedt Italië volop keuze. Zo is een tent goedkoper dan een villa, Basilicata goedkoper dan Toscane en de winter goedkoper dan de zomer. Binnen dit zuinige (lees: creatieve) segment van de reismarkt is de woningruil een interessante optie. La mia casa è casa tua, zeg maar. Lees over de ervaring van woningruil Italië, La Dolce Vita voor een prikkie.

Huizenruilen wordt wereldwijd snel populairder om (een lange) vakantie te vieren. Dat heeft voor een belangrijk deel met geld te maken, want met een goede ruil ben je tijdens je vakantie niet meer geld kwijt dan als je thuis was gebleven. Afgezien van de reiskosten, uiteraard. Minstens zo interessant is het comfort van een woning. Je leeft in een écht huis midden in een gezellige stad of op het platteland, waardoor je ook wordt uitgenodigd het leven van de lokale bevolking te leven. Ondertussen biedt jouw huis onderdak aan een andere vakantieganger, dus geen zorgen over de plantjes, de cavia, de post en – onder voorbehoud, ahum – inbrekers.

Ed Kushins legde een belangrijke basis voor de succesvolle vakantietrend. Hij richtte in Amerika HomeExchange op, de organisatie die snel uitgroeide tot marktleider. “Het ruilen van mijn woning heeft het voor mij en mijn gezin mogelijk gemaakt om meer van de wereld te zien, om andere culturen te beleven en om echte, levenslange vriendschappen te sluiten. Dertig jaar geleden besloot ik die filosofie te delen met anderen en mede dankzij het internet hebben we de wereld, naar mijn idee kleiner, persoonlijker en beter gemaakt.”

Huizenruil met Italië

HomeExchange is met een slordige 450.000 huizen in de portefeuille actief in 159 landen. Italië, dat zal je niet verbazen, behoort tot de populairste. Zo zijn er op dit moment meer dan 72.000 huizen beschikbaar op HomeExchange in Italië, waar in 2019, het jaar vóór de coronacrisis, 174.654 overnachtingen werden geboekt. Dat aantal liep in 2021, vanwege de internationale lockdowns terug tot 108.788.

Vorig jaar vonden 23 uitwisselingen plaats tussen Nederlanders en Italianen, goed voor 503 overnachtingen. Wat betreft het aantal overnachtingen betekent dit een stijging van 60% ten opzichte van 2019, ondanks de pandemie. Het zijn overigens vooral de steden die in trek zijn, dus zoals Nederlanders graag een woning zoeken in Rome of Milaan, ligt Amsterdam goed bij de Italianen.

Jeroen Overweel en Jacqueline Kodden uit Amsterdam zijn dol op Italië en ruilen maar wat graag van woning. Op die manier hebben ze inmiddels al op zo’n 25 plaatsen ‘gewoond’. Il Giornale haalde inspiratie uit hun vakantiedagboeken… 

Ervaring van Enrico & Barbara, Venetië

Op vakantie in een gewone woonwijk
Woningruil Italië

We waren rond half 6 bij onze vakantiewoning. Barbara en haar oudste dochter Sara waren er, zodat we nog een persoonlijke rondleiding kregen door het huis. Ze vertelden hoe het zwembad werkte, dat de schildpadden elke dag wat fruit mochten en dat het hek naar de openbare weg lastig dicht ging. We wisselden van sleutels, schudden handen en weg waren ze, onderweg naar Amsterdam.

Woningruil Italië
Er ontsnapte een schildpad tijdens ons verblijf. Ondanks zijn chip zagen we hem niet meer terug…

Wij mochten gebruik maken van het gastenverblijf op de begane grond. Het gezin woonde normaliter boven, dus dat deel van het huis bleef ongebruikt. Toen wij de volgende ochtend op de fiets wat broodjes hadden gehaald in het dorp, bleek bij terugkomst een schildpad gevlogen. Oei. Hij bleek wel een kostbare chip te hebben, maar dat kon pas worden gebruikt als iemand hem had gevonden. Helaas, we hebben het beestje niet meer gezien, tot onze grote schaamte.

Barbara meldde dat we ons vakantiegevoel niet moesten laten beïnvloeden door deze pech. Tja. Omdat we zo dicht bij Venetië zaten – 20 minuten met de bus – zijn we wel eens vroeg in de ochtend naar de stad gegaan. Een geweldige ervaring, want er was bijna geen toerist te bekennen. We zaten dus alleen met een paar Venetianen in de vaporetto naar het plein van San Marco. (…)

Ervaring Tatiana, Montericco

Bij huizenruil ontstaan vanzelf ongeschreven handelingen die er een beetje bij horen. Zo zetten Jeroen en Jacqueline ter verwelkoming van Alberto stroopwafels, hagelslag en drop op de eettafel. Een Italiaans gezin voelde zich schuldig omdat ze dat zelf niet hadden gedaan. Zij kochten daarom voor de kinderen boeken uit een populaire serie die ze op de kamers hadden zien staan. Gastvrijheid over en weer.

Tatiana was rond half 8 thuis en kon ons dus gelijk de sleutel overhandigen en het alarmsysteem uitleggen. Gedoe, dus dat deden we niet in de nacht. Overdag wel, waarbij we steeds goed opletten of we de juiste knoppen hadden gedrukt. Verder moesten we zorgen voor de harige Paul (een kat), wat betekende dat we elke avond een zakje met zacht voer in een bakje moesten doen en het water in een ander bakje elke dag verversen. En Paul moest vooral binnen blijven.

Het uitzicht vanaf het tuinterras over de vallei, waar Montericco en verderop Verona lagen, was werkelijk subliem. Ach, de muggen waren irritant, maar verder was het er heerlijk. Ze woonde in een designhuis had ze ons geschreven, wat vooral betekende dat het huis een beangstigende hoeveelheid gadgets met knopjes had. Helaas werkte de jacuzzi niet, want het batterijtje dat de bubbels kracht moest geven was leeg. De keuken was prettig modern, net als de woonkamer en voorkamer. (…)

Alberto, Carate Brianza

Woningruil Italië
Milaan: dol op oude trammetjes

“Waar kunnen we je stoppenkast vinden?”, appten Jacqueline en Jeroen naar Alberto. Zij zaten met hun kinderen Denise en Luuk in zijn huis in Carate Brianza, halverwege Milaan en Lecco aan het Comomeer. Alberto verbleef met zijn gezin in ons huis in Amsterdam. Als je huizen ruilt moet je af en toe van dat soort vragen aan elkaar stellen. Luuk was taartjes aan het bakken in de oven terwijl de vaatwasser nog aan stond. Dat was teveel van het goede. De stoppenkast bleek, op zijn Italiaans, in een kastje aan de buitenkant van het hek van de voortuin te zitten…

Jacqueline, Jeroen en hun kinderen startten met huizenruilen in het voorjaar van 2013. In plaats van met zijn vieren in een krap en duur Parijs hotelkamertje zaten ze een week gratis in een leuk oud huis in de Franse hoofdstad. Een jaar later al had het gezin al de eerste ruilervaring in Italië, met die Alberto in Carate Brianza.

Rond het meer hebben we prachtige wandelingen gemaakt, zoals het Sentiero Spirito del Bosco. De informatie daarover lag op tafel in het huis. Vooral voor de kinderen had het huis zelf ook interessante zaken te bieden, dingen die ze thuis niet hadden. Een home-cinema-installatie in de woonkamer, bijvoorbeeld. Toevallig hadden we dvd’s met films meegenomen voor de lange autorit. Verder werd dat jaar de huizenruil gecombineerd met kamperen in de buurt van Rome. (…)

Woningruil Italië
Koekjes bakken en de stoppenkast

Woningruil Italië

Woningruil Italië

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button