Italiaanse modeMilaanNieuwsStedenStile Italiano

Shoppen en modellen spotten in Milaan tijdens de Fashion Week tot en met 28 februari

Rome voor de oudheid, Venetië voor de romantiek, Napels voor de pizza, Milaan voor de mode… Het gevaar bestaat dat we ons bij een Italiaanse stedentrip laten leiden door clichés. Daarmee doen we alle steden tekort. Neem Milaan. Het is na Rome de grootste stad van het land en misschien wel de stad met de meeste geheimen.

Voor veel toeristen bestaat Milaan uit de Duomo, de Galleria Vittorio Emanuele, de gevel van Teatro alla Scala en een paar (‘te dure’) modewinkels. Punt. Dat betekent welgeteld 700 meter wandelen en zes foto’s. Andere toeristen herinneren Milaan alleen van anderhalf uur voetbal in een groot stadion of zien slechts de ringweg rond de stad, omdat ze na de landing op één van de drie luchthavens linea recta richting de meren trekken. Het is in beide opzichten een gemiste kans. Milaan verdient meer dan een dag uw aandacht, want alleen de kathedraal garandeert al uren kijkplezier. Blijf nog even in de stad, zodat u ook tijd heeft om één van de mooiste renaissancepaleizen van Europa te bezoeken (Castello Sforzesco) in het noordwesten of Leonardo’s Laatste Avondmaal in de Santa Maria delle Grazie. Het is de stad van Da Vinci, Verdi en Mussolini; geschiedenismakers die  hier hun sporen hebben nagelaten.

Armaniwinkel in Milaan

Modestad
Als het gaat om mode, dan hebben Parijs en Londen absoluut een reputatie, maar Milaan doet niet voor ze onder. Sterker nog; internationale modemakers komen graag naar de Italiaanse stad, voor de shows, de beurzen en de winkels. Die geschiedenis gaat overigens nog niet zo ver terug. Na de Tweede Wereldoorlog zijn in en rond Milaan veel bedrijven ontstaan die zich  bezighielden met vormgeving. Zij vonden hun inspiratie in de stad die al in de twintigste eeuw werd gedomineerd door de industriële vormgeving. Hier gingen ambacht en architectuur hand in hand en dat sprak ook modeontwerpers zeer aan. Er was immers nog geen goede opleiding voor vormgeving. Het was dan ook niet ongebruikelijk dat de modeontwerpers in de avonduren terecht konden op de ateliers van designers en architecten. Omdat ook de economie in de naoorlogse jaren een vlucht nam en de Italiaanse beurs zich hier vestigde, werd Milaan steeds meer gezien als het handelscentrum van het land. Van heinde en verre kwamen ze, want hier moest je zijn om geld te verdienen of naam te maken. Die multiculturele vlucht had  overigens een positieve uitwerking op de creativiteit en een stroming van fusion in de mode was het gevolg

Via della Spiga, een van de modestraten in Milaan

Shoppen
De wijk Quadrilatero in Milaan is dé modewijk bij uitstek. In de driehoek Via Manzoni, Via Sant’Andrea en Via della Spiga vindt u  niet alleen de winkels van de bekendste modeontwerpers, maar ook enkele ateliers. Die zijn in de regel overigens verboden gebied. Hoewel de meeste toeristen hier vooral kijken en niet kopen – vergelijkbaar met de PC Hooft in Amsterdam – willen liefhebbers zelfs hun laatste spaarcenten hier spenderen. Thuiskomen met een echte Valentino, Armani, Gucci, Versace of D&G, wie wil dat nou niet? Ook internationale ontwerpers hebben hier overigens hun winkel, zoals Chanel, Hermès en Jil Sander. Uiteraard weten ook de grootste Nederlandse modemakers de weg in Milaan:

Leco van Zadelhoff interview over Milaan

Leco van Zadelhoff (visagist/stylist) in LINDA.: “Milaan bruist en vibreert; het is wat mij betreft shoppen, kijken en genieten. Wat je bijvoorbeeld niet mag overslaan is het handschoenenwinkeltje van Giorgio Sermoneta aan de Via della Spiga. Mijn lievelingswinkel is Gio Moretti in dezelfde straat met prachtige mode voor mannen en vrouwen. En verder is de hotspot voor kleding, make-up, cosmetica en schoeisel 10 Corso Como.”

Addy van den Krommenacker interview over Milaan

Addy van den Krommenacker (modeontwerper) in Fiat Magazine: “Italië is voor mij werken en thuis. Net als Nederland  eigenlijk, maar toch anders. Ik heb een appartement in Milaan, zodat ik dichtbij de ateliers ben waar mijn kleding gemaakt wordt. Bovendien is Milaan heel inspirerend. Als je er komt, moet je eens op de mensen letten, de Milanezen. Niet alleen op hun  kleding, maar ook op hun gezicht en hun lichaam. Kijk naar hoe ze lopen. Dat doen ze nergens anders, want dat is wat Milaan met ze doet. Ik vind het heel moeilijk om uit te leggen wat ik precies voel bij Milaan.”

Andy Uffels interview over Milaan

Andy Uffels (international catwalk-stylist, founder B): “Het is een stad van adrenaline; dat voel je op straat, op de beurs en helemaal bij de tweejaarlijkse modeweken. Ik werk ook in Milaan al jaren met de grootste topontwerpers (Gucci, Dior, Viktor & Rolf; red.) en moet eerlijk bekennen: dat went niet. Het is een soort spanning die verslavend is. Het is ook een werkplek waar je voelt dat je groeit.  Een tip: Ik ben erg onder de indruk van de nieuwe winkel van Cavalli en vlakbij de Duomo neem ik ieder jaar even een kijkje bij mijn collega Aldo Coppola. Vanuit zijn salon – of zijn terras eigenlijk – heb je ook een prachtig uitzicht op de Duomo.”

Wilt u getuige zijn van de meest bruisende modeweken in Milaan? Gisteren was de aftrap voor de Milan Fashion Week die nog tot en met 28 februari duurt. Eind september 2012  tonen de ontwerpers hun nieuwe voorjaars- en zomercollectie van 2013.  De kans op een kaartje bij één van de shows is vrij klein, maar de nieuwste mode zal u ook niet ontgaan in de wijk Quadrilatero en het centrum van de stad. Maar u kunt de shows ook live via internet bekijken via de site van Milano Moda.

Modellen spotten

Renate Peters van House of Orange Models komt al jarenlang met haar modellen in Milaan. Peters: “Waar de ontwerpers in New York soms behoudend zijn kennen de Italianen geen grenzen in hun creativiteit, ze brengen altijd wat nieuws.” Italiaanse modellen zijn er alleen amper te zien op de internationale catwalk. Peters: “Italiaanse meisjes zijn te klein en zijn gezien hun type uiterlijk veel minder breed inzetbaar dan bijvoorbeeld Noord- of Oost Europese modellen.” Renate geeft nog een tip voor wie modellen wil spotten; “De modellenbureaus rijden hun meisjes tegenwoordig allemaal rond in eigen auto’s met de naam van het bureau, makkelijk te spotten dus.

Bekijk de shows live via deze site.
Het schema:

Donderdag 23 februari 2012
09.30 MAX MARA
10.30 BLUGIRL
11.30 FENDI
12.30 FENDI
14.00 ERMANNO SCERVINO
15.00 ROCCOBAROCCO
16.00 KRIZIA
17.00 JO NO FUI
18.00 DANIELA GREGIS
18.00 PRADA
19.00 MAURIZIO PECORARO
20.00 ANTEPRIMA

Vrijdag 24 februari 2012
09.00 MOSCHINO
10.00 2012 LES COPAINS
11.00 ETRO
12.00 JUST CAVALLI
14.30 C’N’C COSTUME NAT.
15.30 ICEBERG
16.30 BLUMARINE
17.30 GABRIELE COLANGELO
18.30 MARCO DE VINCENZO
19.30 AIGNER
19.30 VERSACE
20.30 VERSACE

Zaterdag 25 februari 2012
09.30 BOTTEGA VENETA
10.30 EMPORIO ARMANI
11.30 EMPORIO ARMANI
11.30 MILA SCHON
12.30 SPORTMAX
14.00 JIL SANDER
15.00 JIL SANDER
15.00 SILVIO BETTERELLI
16.00 MASSIMO REBECCHI
17.00 ANTONIO MARRAS
18.00 TER ET BANTINE
19.00 EMILIO PUCCI
20.00 EMILIO PUCCI

Zondag 26 februari
09.30 MARNI
10.30 MARNI
11.30 TRUSSARDI
12.30 LAURA BIAGIOTTI
14.00 DOLCE & GABBANA
15.00 BYBLOS
16.00 MISSONI
17.00 FRANKIE MORELLO
18.00 SALVATORE FERRAGAMO
19.00 AQUILANO.RIMONDI
20.00 ROBERTO MUSSO
20.30 VERSUS

Maandag 27 februari
09.30 DSQUARED2
10.30 GIORGIO ARMANI
11.30 GIORGIO ARMANI
13.00 ROBERTO CAVALLI
14.00 GIANFRANCO FERRE’
15.00 NORMALUISA
16.00 ALVIERO MARTINI 1°CLASSE
17.00 LORENZO RIVA

Dinsdag 28 februari
10.00 CHICCA LUALDI BEEQUEEN
10.45 CRISTIANO BURANI
11.30 NEW UPCOMING DESIGNERS
MAURO GASPERI
FRANCESCA
LIBERATORE
MOI MULTIPLE

NEXT GENERATION
LUDOVICO LOFFREDA
HARUNOBU MURATA
CAMILLE PFISTER
SANTO SALVATORE
SPADA

12.30 SERGEI GRINKO
13.45 BASHARATYAN V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button