Agenda Evenementen en Festivals in Italië zomer en najaar 2016

Klik hier voor de agenda 2020

Italiaanse feestdagen

In Italië zijn er duizenden, misschien wel tienduizenden grote en kleine evenementen en festivals. Veel festiviteiten vinden plaats rondom katholieke hoogtijdagen en nationale feestdagen. Maar er zijn ook lokale feestdagen want iedere stad of dorpje heeft zijn ‘Heilige’. Die dag zijn de inwoners vrij om de Heiligendag te vieren.

Veel van de nationale feestdagen komen overeen met de Nederlandse. Maar omdat Italië er veel meer heeft schaffen ze er ook nog wel eentje af. Zo werd in de jaren zeventig Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag geschrapt en een paar jaar terug San Giuseppe.

Voor zover mogelijk geven we aan of het festival op een vaste dag in het jaar plaatsvindt. Italianen plannen vaak wat minder ver vooruit en daarom zijn nog niet alle data van 2016 bekend. Dit geven we aan door het jaartal 2015 tussen haakjes. Doorgaans vinden de evenementen rond dezelfde data plaats.

Hou er rekening mee dat op de feestdagen overheidsinstanties of winkels gesloten zijn en het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling kent.

Klik hier voor de kalender van 2017

Overzicht feestdagen in Italië 2016

1 januari Capodanno Nieuwjaarsdag
6 januari Epifania / Befana Driekoningen
5 april Pasqua Eerste paasdag
6 april Lunedì dell’Angelo / Pasquetta Tweede paasdag
25 april Giorno della Liberazione Bevrijdingsdag
1 mei Festa del Lavoro Dag van de Arbeid
2 juni Festa della Repubblica Dag van de Republiek
15 augustus Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto Maria Hemelvaart
1 november Ognissanti Allerheiligen
8 december Immacolata Concezione Viering van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
25 december Natale Eerste kerstdag
26 december Santo Stefano Tweede kerstdag
31 december San Silvestro Oudjaar

Feestdagen van de patroonheiligen van grote steden

Rome 29 juni San Pietro
Milaan 7 december Sant’ Ambrogio
Venezië 25 april San Marco
Turijn 24 juni San Giovanni
Genua 24 juni San Giovanni
Florence 24 juni San Giovanni
Bologna 4 oktober San Petronio
Napels 19 september San Gennaro
Bari 6 december San Nicola
Palermo 15 juli Santa Rosalia

24 juni tot en met 10 juli 2016
Spoleto (Umbrië)
Festival dei due mondi
Dit festival is een van de bekendste festivals in Italië. Componist Gian Carlo Menotti startte in 1958 het festival omdat hij alle kunst wilde verenigen. Het festival is nu van internationale allure met topartiesten uit de hele wereld. Concerten, opera, ballet, film, beeldende en schilderkunst. Een uniek festival met een centraal podium op het mooiste plein van de stad.
www.festivaldispoleto.com

Juli 2016

1 juli:
Kustplaatsen Emilia Romagna (oa Rimini)
Notta Rosa
De Notta Rosa is het grootste strandfeest van Italië. Ieder jaar worden de stranden van Emilia Romagna in Rimini, Forli-Cesena, Ravenna en Ferrara in roze gehuld. Op 1 juli wordt namelijk de Notte Rosa gehouden met tal van optredens, concerten, films, toneel, markten en natuurlijk het traditionele vuurwerk. De Notta Roza is bedacht om de dames in de roze schijnwerper te zetten, een ode aan de vrouw, dat kan alleen maar in Italië! Alles en iedereen neemt deel aan deze speciale dag. Winkels en straten kleuren roze en mensen gaan vooral in roze gekleed. De kuststreek van Emilia Romagna is ook deze zomer weer een van de hippe hotspots in Italië.
www.lanotterosa.it 

2 juli (vaste dag)
Rapallo (Ligurië)
Festa dell’ Apparizione della Vergine
Processie en vuurwerk ter ere van de madonna

2 juli en 16 augustus 2016 (vaste dag)
Siena (Toscane)
Palio
Over de Palio in Siena kunnen we alleen maar zeggen; je moet er een keer geweest zijn. Een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een paardenrace die maar kort duurt, de paarden rennen twee rondjes op een groot plein, maar die de diepste emoties van de inwoners oproept. De 17 contrade, de stadswijken, strijden ieder met een eigen paard om de winst. Duizenden toeschouwers vullen het plein, van de over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren.
http://www.ilpalio.siena.it/

2 juli 2016 (vaste dag)
Matera (Basilicata)
Festa della Bruna
In de Zuid-Italiaanse stad Matera vind ieder jaar la Festa della Bruna plaats, sinds 1389. De Madonna della Bruna beschermt te stad en staat centraal tijdens het hoogtepunt van de festiviteiten als ze op een praalwagen van papier-maché wordt vervoerd naar een heilige plaats. Voorafgaande aan dit hoogtepunt waar tienduizenden samen komen is het de hele week feest. Il Giornale mocht het een keer meemaken en was diep onder de indruk. De praalwagen wordt namelijk in een paar seconden door de menigte vernietigd als symbool van een nieuw begin.
Wat ook opviel is dat er nauwelijks toeristen op af komen, ten onrechte.
Matera is in 2019 culturele hoofdstad van Europa en vormde ook het decor van de bekende film The Passion.
www.festadellabruna.it

8 tot en met 17 juli 2016
Perugia (Umbrië)
Umbria Jazz
Umbria Jazz wordt sinds jaar en dag beschouwd als het belangrijkste Italiaanse jazz evenement. Tegenwoordig onder leiding van de voorzitter, de legendarische Renzo Arbore. Het festijn vindt jaarlijks plaats in het historisch centrum van Perugia. Hier is de hele geschiedenis van de jazz voorbijgekomen: van Dizzy Gillespie tot Sarah Vaughan, van Art Blakey tot Stan Getz, tot aan Chet Baker, Lee Konitz, Carla Bley en Keith Jarrett. De afgelopen jaren traden sterren als Prince, B.B. King, Chick Corea en Gilberto Gil op. 15 juli 2015 maakt Lady Gaga (ze heeft Italiaanse roots) samen met Tony Bennett haar opwachting.
www.umbriajazz.com

8 tot en met 10 juli en 15 tot en met 17 juli 2016 (tweede en derde weekend juli)
Monteriggioni (Toscane)
Festa Medievale
Middeleeuws festival met traditionele kostuums, muziek, oude ambachten en natuurlijk veel lekker eten in het centrum van Monteriggioni.
www.monteriggionimedievale.com

8 juli tot en met 6 augustus 2016
Viterbo(Lazio)
Tuscia Opera Festival
www.tusciaoperafestival.com

8 tot en met 24 juli 2016
Pescara (Abruzzen)
Pescara Jazz
Internationaal jazzfestival
www.pescarajazz.com

10 tot en met 15 juli (vaste dag)
Palermo (Sicilië)
U Fistinu di Santa Rosalia
Een van de grootste festivals op Sicilië. Op een grote praalwagen in de vorm van een boot staat het beeld van Santa Rosalia.

12 juli (2015)
Fivizzano (Toscane)
Disfida degli Arcieri di Terra e di Corte
Middeleeuws festival met boogschieters, kostuums en vaandelzwaaiers.

15 juli tot 13 augustus 2016
Torre del Lago(Toscane)
Puccini Opera festival
Een Italiaanse zomerfestival met drie Puccini opera’s in het idyllische Toscaanse landschap. Van half juli tot half augustus wordt er een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt. Een schitterend decor voor de opera’s van Puccini; in de zwoele buitenlucht bezorgen de klanken van Puccini’s Madame Butterfly je nog meer kippenvel!

Het Puccini Festival is op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven geroepen, in 1930. Het eerste theater was echter nog maar een provisorisch geheel, dat door zijn vrienden zelf in elkaar was getimmerd. De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. In 2011 keert deze opera weer terug naar Torre del Lago, net als Madame Butterfly.

Sinds 1930 is het festival enorm gegroeid. Tegenwoordig trekt het ruim 40.000 bezoekers en moet je de kaartjes echt ver van tevoren reserveren. In het theater hebben de grootste operazangers gestaan: Mario del Monaco, Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Andrea Bocelli…

Torre del Lago ligt op een strategisch uitstekende plek voor een boeiende vakantie. Naast Viareggio, vlakbij Pisa en ook Florence is niet ver. Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden in allerlei prijsklassen. Kaarten van 33 – 142 euro.

www.puccinifestival.it

16 tot en met 27 juli (2015)
Rome (Lazio)
festadenoantri.it
Straatfestival in de wijk Trastevere

17 juli 2016 (derde zondag van juli)
Venetië (Veneto)
Festa del Redentore
Op het Giudecca eiland van Venetië houden ze sinds 1577 een botenparade en is er rond middernacht een groots vuurwerk.
Meer informatie

23 en 24 juli (vaste dag)
Bolsena (Lazio)
La festa di Santa Cristina
Santa Christina is de heilige van het stadje Bolsena aan het gelijknamige meer. Ieder jaar wordt haar verhaal op een grootste manier uitgebeeld door middel van levende schilderijen. Dat is fantastisch gezicht want de hele stad doet mee, van jong tot oud. Verschillende delen van het verhaal worden op een aantal podia in de stad vertolkt terwijl het beeld van Christina door de stad wordt gedragen. Het is een fraai feest waar iedereen samenkomt en je als bezoeker de echte Italiaanse sfeer beleefd.

24 juli is de naamdag van Christina (ieder dag van het jaar in Italië heeft een naam). Christina van Bolsena stief in het jaar 304 en wordt niet alleen in de Katholieke maar ook in de Oosters-orthodoxe Kerk als de Grote Martelares vereerd. Haar afkomst is niet duidelijk. Het zou Tyrus (in het huidige Libanon) of Perzië.  Haar legende gaat over dat haar martelaarschap voor het christelijk geloof. Haar vader wilde haar op 11-jarige leeftijd in het meer gooien omdat ze niet wilde toegeven aan de heidense goden maar vasthield aan de bijbel. Daarvan werd ze gered door engelen maar uiteindelijk stierf ze toch een gruwelijke dood.
www.santacristinadibolsena.it

25 juli (vaste dag)
Pistoia (Toscane)
La Giostra dell’Orso
Wederom een paardenrace met de stadswijken als basis, dit keer strijden ridders op paarden uit vier wijken tegen elkaar. Het evenement wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad, San Jacopo en vormt het hoogtepunt van Luglio Pistoiese
www.giostradellorso-pistoia.it

28 juli tot en met 9 augustus – 11 augustus tot en met 23 augustus 2016
Perugia (Umbrië)
Musicfest Perugia
Een festival voor klassieke muziek op de mooiste locaties van Perugia.
www.musicfestperugia.net

29 juli tot en met 6 augustus 2016
Siena (Toscane)
Incontri in Terra di Siena
Festival voor kamermuziek
www.itslafoce.org

30 juli (laatste zaterdag van juli)
San Fruttuoso (Ligurië)
Festa del Cristo degli Abissi
Een nogal ongebruikelijke processie want de tocht voert onderwater naar het Christusbeeld voor de kust van San Fruttuoso.

Augustus 2016

28 juli tot en met 9 augustus – 11 augustus tot en met 23 augustus 2016
Perugia (Umbrië)
Musicfest Perugia
Een festival voor klassieke muziek op de mooiste locaties van Perugia
www.musicfestperugia.net

8 juli tot en met 6 augustus 2016
Viterbo(Lazio)
Tuscia Opera Festival
www.tusciaoperafestival.com

5 augustus 2016 (vaste dag)
Rome (Lazio)
Madonna della Neve
In de 4 eeuw viel er opeens sneeuw in de zomer op 5 augustus. Op die plek moest de Santa Maria Maggiore basiliek gebouwd worden. Het festa della Madonna della Neve (Maagd Maria van de Sneeuw) is een van de mooiste vieringen in Rome. Een sneeuwstorm van rozenblaadjes dwarrelt van het dak van Santa Maria Maggiore basiliek naar beneden.
www.santamariadellaneve.it

6 en 7 augustus 2016)
Feltre (Veneto)
Palio
Historische paardenrace inclusief middeleeuwse ridders, muziek, cultuur etc.
www.paliodifeltre.it

7 augustus 2016 (1e zondag van augustus)
La Spezia (Ligurië)
Palio del Golfo
Een variant op de paardenrace, nu met roeiboten op zee in en om La Spezia. Een wat Il Giornale betreft ondergewaardeerde stad die u zeker een keer moeten bezoeken. 13 steden en dorpen rondom de golf strijden om de eer.
http://www.paliodelgolfo.it/

7 augustus 2016 (1e zondag augustus)
Ascoli Piceno (De Marken)
La Quintana
Het steekspel en palio van de Quintana dateren nog uit de Middeleeuwen. Circa 1.500 personen doen mee aan de folkloristische optocht in de stad. Een happening waar de Ascolani maandenlang naar toe leven.
www.quintanadiascoli.it

7 augustus 2016 (1e zondag in augustus)
Montisi (Toscane)
La Giostra di Simone
Ridders, middeleeuwen, cultuur, eten, drinken, feest!
www.giostradisimone.it

8 tot en met 15 augustus 2016
Berchidda (Sardinië)
Time in Jazz
Internationaal Jazzfestival
www.timeinjazz.it

7 augustus 2016 (1e zondag in augustus)
Bosa (Sardinië)
Festa dei Pescatori
Het “vissersfeest” ter ere van de beschermheilige van het dorp, Madonna del Mare. Op traditionele vissersboten vindt een optocht over de rivier plaats.

9 tot en met 27 augustus 2016
Lecce (Apulië)
Notte della Taranta
Een muziek en -dansfestival ter ere van de Zuid-Italiaanse volksdansen Tarantella en Pizzica. Het wordt gezien als belangrijke Europese festival voor volksmuziek. De festiviteiten trekken jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers. Het festival is gratis. Meer over de Tarantella.
www.lanottedellataranta.it

10 tot en met 13 augustus 2016
Pisticci (Basilicata)
Lucania Film Festival
Tijdens de 16e editie van deze filmfestival zal een internationale jury over verschillende film genres oordelen. www.lucaniafilmfestival.it

8 tot en met 20 augustus 2016
Pesaro (De Marken)
Rossini Operafestival
In de geboortestad van Rossini in Pesaro vindt in augustus het operafestival plaats. Wist u trouwens dat de wereldberoemde componist ook een groot kookliefhebber was? Lees meer.
www.rossinioperafestival.it

14 augustus (2015)
Massa Marittima (Toscane)
Balestro del Girifalco
Mooie kruisboogwedstrijd die twee keer per jaar plaatsvindt. Ook op de eerste zondag na 20 mei.
www.societaterzierimassetani.it

14 en 15 augustus (vaste dag)
Sassari (Sardinië)
Festa dei Candelieri
Festival waarbij mannen metershoge versierde kaarsen door de stad dragen.
www.candelieri.org

14 augustus 2016 (avond voor Ferragosto)
Panzano in Chianti (Toscane)
Festa del Nocciolo
Het hazelnootfestival vind ieder jaar op de avond voor Ferragosto plaats. Een groot diner in de straten van de stad.

15 augustus (vaste dag)
Heel Italië
Ferragosto (Maria Hemelvaart)
Nationale feestdag waarop in veel plaatsen festiviteiten worden georganiseerd

15 augustus
Diano Marina (Ligurië)
Festa del Mare
Festival van de zee.

2 juli en 16 augustus (vaste dagen)
Siena (Toscane)
Palio
Over de Palio in Siena kunnen we alleen maar zeggen; je moet er een keer geweest zijn. Een groots historisch spektakel met als hoogtepunt een paardenrace die maar kort duurt, de paarden rennen twee rondjes op een groot plein, maar die de diepste emoties van de inwoners oproept. De 17 contrade, de stadswijken, strijden ieder met een eigen paar om de winst. Duizenden toeschouwers vullen het plein, van de over de hele wereld komen bezoekers om het feest te ervaren.
http://www.ilpalio.siena.it/

17 augustus 2016 (vaste dag)
Portovenere (Ligurië)
Madonna Bianca
Al sinds 1399 wordt in het mooie kustplaatsje Portovenere Madonna Bianca gevierd waarbij ondermeer de kerk Chiesa di San Pietro op de rots met duizenden lichtjes een schitterd schouwspel vormt

21 tot en met 28 augustus 2016 (3e en 4e zondag in augustus)
Volterra (Toscane)
Volterra Volterra A.D 1398
De hele week is het feest in de mooie Toscaanse stad Volterra als de middeleeuwen herleven. Optochten, vaandelzwaaien, wedstrijden, oude ambachten, middeleeuws geld en uiteraard eten en drinken.
www.volterra1398.it

20 en 21 augustus 2016 (3e weekend van augustus)
Urbino (De Marken)
Festa del Duca “Sipari Rinascimentali”
Historisch festival met dans, muziek, optredens, parades, oude ambachten en processies die een van de mooiste historische steden van Italië. U waant zich helemaal in de middeleeuwen.
www.urbino-rievocazionistoriche.it

22 augustus 2016 (eerste zondag na Ferragosto)
Sacile (Friuli Venezia Giulia)
Sagra Dei Osei
Vogelfestival

25 tot en met 28 augustus 2016
Riva del Garda (Alto Adige / Trentino Zuid Tirol)
Notte di Fiaba
In Riva del Garda aan het Gardameer vieren ze deze dagen Notte di Fiaba, het jaarlijkse sprookjesfestival met theater, muziek, spelletjes en vuurwerk. Het sprookje dat dit jaar centraal staat is Aladin en de wonderlamp. Op grote podia in de stad worden scènes uit het verhaal nagespeeld.  Het is groot feest en er is van alles te doen in de stad. 27 augustus om 22.00 wordt het grote vuurwerk ontstoken dat langs het hele meer te horen zal zijn.

28 augustus 2016 (laatste zondag van augustus)
Montepulciano (Toscane)
Bravìo delle Botti
Acht wijken strijden om de winst in deze race met wijnvaten door de straten van de stad. De vaten wegen 80 kilo en moeten over een parcours van 1.800 meter omhoog worden gerold tot de finish op het Piazza Grande. Het evenement begon in de 14e eeuw ooit als een paardenrace totdat het in de 18e eeuw werd afgeschaft. Pas in 1974 werd het nieuw leven in geblazen alleen werden de paarden voor wijnvaten ingeruild. Naast de race worden nog veel meer activiteiten in de stad georganiseerd.
www.braviodellebotti.com

28 augustus 2016 (vaste dag)
L’Aquila (Abruzzen)
La Perdonanza
In het nog steeds door de aardbeving van april 2009 ernstig gehavende L’Aquila wordt ieder jaar het Hemelse la Perdonanza Celestiniana gevierd in de Basiliek van Collemaggio.
http://www.perdonanza-celestiniana.it/

30 en 31 augustus (2015)
San Severino Lucano (Basilicata)
Pollino Music Festival.
Live muziek midden in de natuur van het grootste natuurpark van Basilicata
www.multietnica.org

September 2016

(van enkele evenementen is nog geen datum voor 2016 vastgesteld)

31 augustus tot en met 10 september 2016
Venetië (Veneto)
Het 69e filmfestival van Venetië
http://www.labiennale.org/it/cinema/

2 t/m 11 september 2016
Ferrara (Emilia Romagna)
Festival delle mongolfiere, (lucht)ballonfestival
http://www.ferrarafestival.it/

3 tot en met 22 september 2016
Milaan en Turijn (Lombardije/Piemonte)
MITO Settembremusica, internationaal muziekfestival (Milaan/Turijn)
http://www.mitosettembremusica.it/

3 en 4 september 2016 (1e weekend van september)
Urbino (De Marken)
Festa dell’Aquilone
Vliegerfeest met een wedstrijd welke vlieger het verst vliegt.
http://www.festaquilone.it/

4 september 2016 (1e zondag van september)
Venetië (Veneto)
Regata Storica, historische bootrace
http://www.regatastoricavenezia.it/

4 september 2016
Monza (Lombardije)
Grand Prix Formule 1
www.monzanet.it/it

Barbara Taiuti in actie in 2013

Barbara Taiuti in actie in 2013

4 september 2016 (eerste zondag van september)
Arezzo (Toscane)
Giostra del Saracino
Steekspel met ridders
Iedere voorlaatste zaterdag in juni en elke eerste zondag in september staat Arezzo in het teken van La Giostra del Saracino; een folkloristisch feest waarbij middeleeuwse tijden herleven. Het is de dagen ervoor al feest maar de zondag is het hoogtepunt met het steekspel dat wordt gehouden tussen de ‘ridders’, afgevaardigden van de wijken van Arezzo.

Ze moeten proberen op een paard met een lans de befaamde houten ‘Buratto’ te raken. Deze pop moet een gewapende middeleeuwse Saracaan voorstellen, zo werden moslims in die tijd genoemd.

In 2013 deed de eerste vrouw meer op het riddertoernooi! Barbara Taiuti,een 31-jarige stalmeester uit Florence, schreef
historie door zich als eerste vrouw te kwalificeren voor de Giostra del Saracino.   Ze deed wat ze kon maar moest de winst toch aan de mannelijke deelnemers van de wijk Porta Sant’Andrea laten. Misschien kunnen wij onze Ankie volgend jaar afvaardigen…
www.giostradelsaracino.arezzo.it

5 t/m 20 september (2015)
Parma (Emilia Romagna)
Festival del prosciutto di Parma, festival van de Parmaham (lees meer over Parmaham)
http://www.festivaldelprosciuttodiparma.com/

7 september 2016 (vaste dag)
Florence (Toscane)
Festa della Rificolona
Historische lantaarnoptocht
http://it.wikipedia.org/wiki/Festa_della_Rificolona

13 september 2016 (vaste dag)
Lucca (Toscane)
Luminara di Santa Croce, processie verlicht met kaarsen

14 t/m 18 september 2016
Pordenone (Friuli Venezia Giulia)
Pordenonelegge
Dit is een bekend literair festival.
www.pordenonelegge.it

17 t/m 20 september (2015)
Castelfidardo (De Marken)
Festival Internazionale della Fisarmonica di Castelfidardo, accordeon festival
http://www.festivalcastelfidardo.it/

15 t/m 18 september 2016
Verona (Veneto)
Tocatì, Festival Internazionale dei Giochi in Strada, internationaal festival straatspelen
www.tocati.it

18 september 2016
Asti (Piemonte)
Palio di Asti, paardenrace
http://www.palio.asti.it/

19 september 2016 (vaste datum)
Napels (Campanië)
Festa di San Gennaro, feest van de patroonheilige San Gennaro
Katholiek schouwspel dat ieder jaar op 19 september plaatsvindt in de Duomo. De aartsbisschop haalt dan een zilveren reliekhouder uit een kapel. Hierin bevinden zich twee glazen ampullen, die het gestolde bloed van San Gennaro, de patroonheilige van Napels, zouden bevatten. Op 19 september wordt het gestolde bloed weer vloeibaar. Dit fenomeen voltrekt zich ook op de eerste zaterdag van mei en op 16 december. Het gebeuren wordt ook uitgezonden op de Italiaanse televisie en radio.
http://www.portanapoli.com/Ita/Napoli/festa-san-gennaro.html

21 t/m 27 september 2016
Milaan (Lombardije)
Milan Fashion Week, voorjaars en wintercollecties 2016
http://www.cameramoda.it

25 september 2015 (laatste zondag van september)
Impruneta (Toscane)
Festa dell’Uva, druivenvestival
http://www.lafestadelluva.it

Oktober 2016

1 t/m 9 oktober 2016
Triest (Friuli)
Barcolana Regatta, de grootste regatta ter wereld met 2000 boten
http://www.barcolana.it/

2 oktober 2016
Turijn (Piemonte)
Marathon van Turijn
Voor wie niet van grote loopmassa’s houdt is deze kleine marathon met zo’n 2.000 deelnemers een prima optie. Goed georganiseerd, een vlak en mooi parcours door de brede straten van de ietwat ondergewaardeerde Noord-Italiaanse stad.
www.turinmarathon.it

7 t/m 9 oktober 2016
Certaldo Alto (Toscane)
Boccaccesca, gastronomisch festival
http://www.boccaccesca.it

8 t/m 11 oktober (2015)
Ragusa (Sicilië)
Festa di Artisti di Strada, Ibla Buskers, international volksfeest van de straatartiesten
http://www.iblabuskers.it/

9 t/m 11 oktober (2015)
Miltello Val di Catania (Sicilië)
Sagra della Mostarda, gastronomisch festival rond de cactusvijg
http://www.prolocomilitello.it/

8 oktober tot en met 20 november 2016
Alba (Piemonte)
Fiera Internazionale del tartufo bianco d’Alba, truffelfestival Alba
http://www.fieradeltartufo.org/

14 t/m 20 oktober (2015)
Rome (Lazio)
7e Internationaal filmfestival
http://www.romacinemafest.it/ecm/web/fcr/en/home

14 t/m 23 oktober 2016
Perugia (Umbrië)
Eurochocolate, chocolade festival
http://www.eurochocolate.com/it/home.html?

vanaf 17 oktober tot 8 november (2015)
Valle Isarco (Sud Tirol)
Kastanjeweken
http://www.valleisarco.info/nl/home.html

23 oktober 2016
Venetië (Veneto)
Marathon van Venetië. Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.venicemarathon.it

29 en 30 oktober 2016 (laatste weekend van oktober)
Montalcino (Toscane)
Sagra del Tordo, grootse boogschietwedstrijd
http://www.tuscany-charming.it/it/newseventi/sagradeltordo.asp

November 2016

2 t/m 15 november (2015)
Palermo (Sicilië)
Festival di Morgana, poppen en marionettenfestival
http://www.festivaldimorgana.it/

4 t/m 6 november 2015
Turijn (Piemonte)
Artissima, internationale beurs voor hedendaagse kunst
http://www.artissima.it/

5 t/m 10 november (2015)
Florence (Toscane)
Internationaal Filmfestival ‘Film en vrouw’
http://www.laboratorioimmaginedonna.it/

10 t/m 13 november 2016
Verona (Veneto)
Fiera Cavalli, een van de grootste en meest complete paardenfestivals ter wereld
http://www.fieracavalli.it/

12,13 en 19, 20 en 21, 26 en 27 november 2016 (laatste 3 weekenden van november)
San Miniato (Toscane)
La Sagra del Tartufo Bianco, Witte Truffel Festival
http://www.san-miniato.com/

21 t/m 29 november (2015)
Cremona (Lombardije)
Festa del Torrone, Nougat festival
http://www.festadeltorronecremona.it/

27 november 2016
Florence (Toscane)
Marathon van Florence. Meer over hardlopen en marathons in Italië.
www.firenzemarathon.it

27 november t/m 4 december (2015)
Florence (Toscane)
Festival dei Popoli, internationaal documentairefestival
http://www.festivaldeipopoli.org/

December 2016

6 december (vaste dag)
Diverse plaatsen in de Abruzzen (o.a. Bari)
Viering San Nicola

6 december (vaste dag)
Eiland Murano (Veneto)
Festa di San Nicolo

27 december 2014 t/m 1 januari 2015
Orvieto (Umbrië)
Umbria Jazz Winter
Meer info

2017

Klik hier voor de kalender van 2017