algemeenNieuwsStedenVakantieVenetiëVeneto

Scusi Roberto: All you need is Venetië!

In de top 10 van romantische wereldsteden doet Europa goede zaken. Parijs en Wenen scoren hoog, Maastricht is een verrassende stijger en Londen mag eveneens niet ontbreken. Toch gaat er niets boven Gro… Herstel, niets boven Venetië! Lieflijk samen in de gondel, tussen de duifjes, naar de opera en aan de Carpaccio. Maar de stad biedt meer om verliefd op te worden.

Het is onvoorstelbaar eigenlijk hoe het romantische karakter van Venetië boven water blijft, ondanks de miljoenen toeristen die de stad jaarlijks trekt. Van enige privacy is op die manier nauwelijks sprake. Wat maakt de stad dan wel tot la citta del’Amore? Het lijkt verankert te zitten in vele tradities, de wonderlijke waterwegen en de kracht van marketing. Want dat wat de Eiffeltoren met Parijs doet, zijn de gondels voor Venetië. Genesteld op een gestoffeerd bankje wordt ieder liefdespaar in alle rust voortgeduwd door de smalle en bochtige kanalen van de stad. En mocht u zich tussen de knuffels en kusjes terloops afvragen hoe de gondelier – met streephemd en strohoed – zijn ‘loveboat’ met één riem rechtdoor stuurt, dan moet u vooral eens letten op de vorm van de gondel. Hij is asymmetrisch, want de linkerkant van de gondel is 24 centimeter langer.

Het water

De gondelvaart vormt al vele decennia een romantisch hoogtepunt van de stedentrip. En dan te bedenken dat deze vorm van pleziervaart oorspronkelijk bedoeld was voor het vervoer van marktwaar. De smalle romp en platte bodem waren namelijk erg praktisch om de handel dwars door de waterrijke stad te brengen. Die handelsvaart is inmiddels grotendeels gemotoriseerd, wat de waterwegen overigens niet minder druk maakt.

Met meer dan honderd eilanden en eilandjes vormt Venetië een unieke stad. Ook dat is een sterke impuls voor de romantische waarde, want het is – trappetje op, trappetje af, bootje in, bootje uit – bijzonder wandelen en dobberen in zo’n stad. Maar het vele water brengt ook zorgen met zich mee. De stad heeft er een haatliefdesrelatie mee. Venetië is gebouwd als een soort lagune in een uithoek van de Adriatische Zee en die strategische ligging maakte de voormalige Dogenstad in de historie vooral sterk. Zo vormde het in de tiende eeuw de toegangspoort naar de Oriënt.

Inmiddels heeft die ligging zich tegen de stad gekeerd. Venetië kan het hoofd nog maar net boven water houden en om hulp roepen. Met succes, zo lijkt het, want internationale waterwerkers hebben inmiddels de handen vol aan de aanleg van waterbrekers en -keringen. Het peil zakt dus, maar droge voeten hebben de Venetianen voorlopig nog niet.

Carnaval in februari

Terug naar de liefde. Ook in cultureel opzicht heeft Venetië altijd een warm kloppend hart gehad. Zo dook de stad op in literaire werken van Shakespeare, stond hier de wieg van Vivaldi en kreeg menig beroemde opera er zijn première.

Beroemd is ook het Carnaval van Venetië (alle artikelen). De cijfers van het verkeersbureau ondersteunen dat: 160.000 bezoekers in 2011. Hoewel de maskerade oorspronkelijk bedoeld was om illegale en ondeugende praktijken te verbergen en in de 18de eeuw zijn hoogtepunt beleefde, is het tegenwoordig meer theaterspel en een toneel voor (verboden) liefde. Zo is het iedere avond bal, waarbij de Hollandse boerenkiel of een Brabants clownkloffie in het niet vallen. Hier wordt Carnaval met een hoofdletter geschreven.

[divider][divider]

Voor veel Venetianen is het traditionele carnavalsfeest het hoogtepunt van het jaar en zij bereiden zich dan ook maanden voor op een spetterende entree in vermomming. Die kledij refereert vaak aan de gouden eeuwen van de voormalige republiek met een extra theatraal accent. Vaste gasten zijn de personages uit de commedia dell’Arte, zoals Arlecchino, Brighella, Pantalone en Pulcinella.

Overigens wordt er in heel Italië ‘Carnavale’ gevierd zoals u kunt lezen in dit artikel. Het carneval van Viareggio is bijvoorbeeld heel bekend maar in iedere regio wordt er gefeest.

Si, ik wil!

Uit een rondgang langs Nederlandse reisorganisaties en aanbieders van stedentrips blijkt dat de romantiek van Venetië vooral bij ouderen een rol speelt. Jongeren zien in deze stad een alibi om hun prille liefde te betuigen met bijvoorbeeld een aanzoek. Bij huwelijksreizen naar of door Italië, staat Venetië hoog op het lijstje en zogenoemde ‘huwelijksmakelaars’ weten dat Italië erg populair is onder de Nederlanders die in het buitenland willen trouwen. Toscane is favoriet, gevolgd door de stad Venetië.
Het huwelijk van Marco en Leontien Borsato heeft veel Nederlanders geïnspireerd en ook de Venetiaanse bruiloft in het programma All you need is Love was een voorbeeld voor veel jonge stelletjes.

BOEKEN!
Check meteen voor tickets en boek direct het hotel via deze link.

Lees nog veel meer artikelen en nieuws over Venetië!

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button