Italië en maatschappijNieuwsStile Italiano

Schoolvakanties in Italië ongewijzigd

Sinds maart zitten de Italiaanse kinderen als gevolg van het Coronavirus al thuis en dat zal nog tot 14 september duren. De meeste scholen sluiten ook de virtuele deuren op 10 juni. Daarmee wordt er niets aan de vakantiedata gewijzigd en heeft Italië nog steeds de langste schoolvakanties van Europa.

Wat waren Nederlandse ouders dolblij toen de koters weer een paar dagen naar school mochten, na de ophokplicht vanaf begin maart. Italiaanse ouders zijn wat dat betreft helemaal niet te benijden. De thuisperiode loopt namelijk naadloos over in de zomervakantie en die duurt meer dan drie maanden!

16 september zal Italiaanse onderwijs pas echt weer beginnen. Daarmee zijn het samen met de Turkse, Portugese en Letse, de langste vakanties van Europa. Wij hebben in Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland met zes weken juist de kortste zomervakantie van Europa.

Bedenk wel dat de Italiaanse kinderen tussendoor veel minder vakantie hebben en ze moeten vaak ook zaterdag (ochtend) naar school.
Veel ouders sturen de kids in juni op een lang zomerkamp en ook verblijven ze vaak op de vaste camping van opa en oma. Papa en mama komen dan in het weekend langs. In augustus ligt het land nagenoeg plat. De meeste Italianen met een baan gaan in deze maand op vakantie.

Start zomervakantie per regio 2020

De Laatste schooldag 2020: 6 juni: Veneto Molise, Sicilië, De Marken, Emilia Romagna, Sardinië.

Laatste schooldag 2020 8 juni: Lazio. Lombardije, Abruzzo 

De laatste schooldag 2020 dinsdag 9 juni: Umbrië : (30 juni voor kleuterscholen), Calabrië. 

De laatste schooldag 2020 is op woensdag 10 juni: Toscane (30 juni voor kleuterscholen) Friuli Venezia Giulia (30 juni voor kleuterscholen), Liguria : woensdag 10 juni (30 juni voor kleuterscholen) Piemonte : woensdag 10 juni (30 juni voor kleuterscholen) Trentino-Alto Adige : woensdag 10 juni (30 juni voor kleuterscholen)Basilicata , Campanië.

Laatste schooldag 2020 12 juni: Valle d’Aosta 

Laatste schooldag 2020 16 juni: Bolzano

Update 3 september 2020

De scholen zouden 14 september weer open gaan maar zes regio’s lijken het toch niet aan te durven. Een aantal zuidelijke regio’s stelt de opening uit tot 24 september.

In Bolzano in het Noorden beginnen ze echter weer eerder, op 7 september. Die waren ook het laatst met de officiële vakantie. Kinderen hebben daar ‘maar’ een week of elf kunnen genieten van formele vrije dagen.

Schoolvakanties 2021

Klik hier voor de schoolvakanties in 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button