Schitterende toeristische spoorlijn door de Val d’Orcia

De Val d’Orcia streek staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. Het is het machtig mooie Toscaans landschap dat wereldwijd zo tot de verbeelding spreekt. Er is een toeristisch spoorlijntje die het mogelijk maakt om per stoomtrein deze omgeving  te ervaren.

De spoorlijn van Asciano naar Monte Antico werd in 1994 opgeheven omdat er te weinig passagiers over waren om de lijn rendabel te houden. Het spoor in de buurt van Siena loopt langs de Orcia rivier aan de voet van de het Amiata gebergte. De fameuze Brunello wijn komt hier vandaan en het is tevens een nationaal park. Vrijwilligers van de stichting Ferrovia Val d’Orcia zorgen er nu voor dat de lijn weer rijdt voor toeristen.  Op de lijn rijden oude stoomlocomotieven met klassieke, zogenaamde ‘centoporte‘ wagons. Dat zijn geen wagons met precies 100 deuren maar de naam wil duidelijk maken dat het er veel zijn, net zoveel als er compartimenten zijn.

Klik op het kaartje voor de route

Klik op het kaartje voor de route

De ontspannen rit voert dus door het platteland ten zuiden van Siena. Uitstappen kan op verschillende stations om zo de fraaie dorpjes en kastelen langs het traject te bezoeken. Echt ‘slow travel’ dus met alle aandacht voor de lokale cultuur, lekkernij en wijn. Ook zijn er vaak (truffel)markten, musea en festivals langs de route te bezoeken.

De trein rijdt alleen op bepaalde dagen tijdens het toeristenseizoen. Zie de website voor de dienstregeling: www.ferrovieturistiche.it

Onderstaande video geeft een goede indruk van de leuke rit.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

*