NieuwsToscaneVakantie

Schitterende toeristische spoorlijn door de Val d’Orcia

De Val d’Orcia streek staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. Het machtig mooie Toscaanse landschap spreekt wereldwijd tot de verbeelding. Er is een toeristisch spoorlijntje dat het mogelijk maakt om per stoomtrein deze omgeving te ervaren.

De spoorlijn van Asciano naar Monte Antico, werd in 1994 opgeheven omdat er te weinig passagiers waren om de lijn rendabel te houden. Het spoor in de buurt van Siena loopt langs de Orciarivier aan de voet van het Amiatagebergte. De fameuze Brunellowijn komt hier vandaan en het is tevens een nationaal park.

Vrijwilligers van de stichting Ferrovia Val d’Orcia zorgen er nu voor dat de lijn weer rijdt voor toeristen. Op de lijn rijden oude stoomlocomotieven met klassieke, zogenaamde ‘centoporte‘ wagons. Die hebben niet precies 100 deuren maar de naam wil duidelijk maken dat het er veel zijn, net zoveel als er compartimenten zijn.

De ontspannen rit voert dus door het platteland ten zuiden van Siena. Uitstappen kan op verschillende stations om zo de fraaie dorpjes en kastelen langs het traject te bezoeken. Echt ‘slow travel’ dus met alle aandacht voor de lokale cultuur, lekkernij en wijn. Ook zijn er vaak (truffel)markten, musea en festivals langs de route te bezoeken.

De trein rijdt alleen op bepaalde dagen maar helaas niet tijdens het echte hoogseizoen voor toeristen. De ritten voor de eerste maanden van 2021 zijn afgelast als gevolg van de coronamaatregelen. Vanaf mei hoopt de organisatie weer te gaan rijden met passagiers. Zie de website voor de dienstregeling: www.ferrovieturistiche.it

Onderstaande video geeft een goede indruk van de leuke rit.

De organisatie beheert ook een andere toeristische spoorlijn, bij het Iseomeer, de Sebino Express. Deze voert van Edolo naar Rovata en Brescia. Ook deze trein rijdt voor toeristen helaas niet in het hoogseizoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button