Eindeloze witte stranden, verborgen baaien, kristalheldere zee nog blauwer dan de folder maar ook cultuur, natuur en een eigen keuken. Sardinië heeft alles wat zo mooi is aan Italië en misschien nog wel meer. Het na Sicilië grootste en volgens vele mooiste eiland in de Middellandse zee, is de laatste jaren steeds beter bereikbaar en daardoor populair geworden bij vakantiegangers. Paradijs Sardinië, dit zijn de hoogtepunten.
Gelukkig is het massatoerisme nog ver te zoeken. Aan de 1.850 kilometer lange kustlijn is er altijd wel een privéstrandje te vinden waar je je op een onbewoond Caribisch eiland waant. Il Giornale bezocht het eiland en laat jegraag kennismaken met deze parel van de méditerranée.
Alghero
Veel vakantiegangers kiezen ervoor om in de buurt van Alghero te verblijven en niet onterecht. De levendige stad in het noordwesten kent een mooi ommuurd middeleeuws centrum, fraaie promenade langs de stadsmuur en tal van culturele evenementen het hele jaar door. Men noemt Alghero ook wel het ‘mini-Barcelona’ omdat de Spaans-Catalaanse invloed nog steeds groot is. Zo staan de straatnamen op de bordjes aangeduid in het Italiaans en Catelaans.
In de buurt liggen mooie stranden en baaien. Het natuurgebied rondom Capo Caccia is schitterend. In het 100 miljoen jaar oude kalkmassief is de Grotta di Nettuno te bezoeken met enorme druipsteenformaties. Ten noorden van Alghero ligt de voormalige strafkolonie Asinara. Door deze bijzondere status bleef fauna en flora in takt en is het sinds 1997 een nationaal park.
Vlakbij Alghero ligt ook de tweede stad van het eiland Sassari. Jaarlijks hoogtepunt vormt hier altijd Il Candelieri. Tijdens dit grootse feest in augustus tillen acht mannen een 400 kilo wegende houten kandelaar door de straten van de stad. Lees meer over Sassari.
Costa Smeralda
Al bijna 40 jaar reizen de ‘rich and famous’ af naar het noordoosten van Sardinië, de Costa Smaralda (Smaragdkust). Voetballers, politici (ook Berlusconi heeft er een huis waar hij zijn bekende feestjes organiseerde) en internationale filmsterren vinden hier luxe, rust en gelijkgestemden. De baaien, het kristalheldere water de unieke granieten rotsformaties en de geurige mediterrane bloemen en planten maken dit deel van Sardinië tot een van de mooiste plekjes ter wereld. Het Tv-programma Isola di Beau werd in de zomer van 2022 in deze streek opgenomen.
Porto Cervo is het bruisende centrum van het gebied. In de jachthaven liggen peperdure jachten te wachten tot de gefortuneerde eigenaren het behaagt een tochtje te maken langs de idyllische eilandjes in de buurt, zoals die van de Madalena-archipel. Overigens staat een van de eilanden te koop!
Het gebied werd in de jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkeld door de steenrijke Aga Khan, de sjah van Perzië, die miljoenen stak in stijlvolle hotels voor de jetset. Hierbij is alles zoveel mogelijk in harmonie met omgeving en natuur gebouwd, doorgaans van inheems graniet. Hotel Pitrizza is daar een mooi voorbeeld van. De met gras en rotsen bedekte daken vormen een vloeiend geheel met de grillige kustlijn. Naast de luxe resorts zijn er echter ook voldoende vakantiewoningen en campings voor gewone stervelingen te vinden.
Binnenland
Het binnenland van Sardinië is uitgestrekt, ruig en overwegend heuvelachtig. Groene dalen en onbedorven hoogvlaktes nodigen iedereen uit die niet van het strandleven houdt en zoekt naar rust, natuur en authenticiteit. De temperatuur ligt in hoger geleden delen ook iets lager waardoor het s’zomers aangenaam toeven is. De lagere prijzen helpen ook een handje.
Het aanbod van campings, hotels en agristurismi is wel een stuk kleiner dan langs de kust maar de Sardiniëspecialisten onderaan dit verhaal helpen u graag de beste adresjes te vinden.
Oristano
Het eiland kent veel traditionele feesten en evenementen. Eén van de grootste is het bijna 500 jaar oude “Sa Sartiglia” in Oristano, in het Westen van Sardinië. Deze paardrijwedstrijd, waar meer dan 100 ruiters aan deelnemen, wordt op de laatste zondag en laatste dinsdag van het carnaval gehouden.
Trenino Verde (Kleine Groene Trein)
Een erg leuke manier om het binnenland te verkennen is aan boord van de Trenino Verde, een ouderwetse stoomlocomotief die dwars door de mooiste berggebieden van het eiland rijdt. De trein rijdt vier verschillende toeristische routes; Nulvi – Palau, Mandas – Arbatax, Macomer – Bosa Marina en Isili – Sorgono.
Lees het verhaal van Eva.
Villasimius
Het voor Sardijnse begrippen iets toeristische Villasimius (klemtoon op de vierde lettergreep) in het zuidoosten, richt zich de laatste jaren meer op de strandaanbidder die wil genieten van luxe in een paradijselijke omgeving. Er valt te kiezen uit tal van accommodaties voor ieder budget. De hoofdstraat van het snel uitbreidende dorp veranderd na negen uur ‘s avonds in een gezellig drukke promenade met tal van restaurants en winkels met traditionele en ambachtelijke gemaakte producten van het eiland.
Het Caribengevoel wordt verstrekt door de kolonie flamingo’s die het prima naar de zin hebben in het lage water van het Stagno Notteri. Met de badgasten op de achtergrond is het een fascinerend gezicht.
Cagliari
Een bezoek aan Cagliari mag als het even kan niet ontbreken. De hoofdstad kent, net als het hele eiland, een geschiedenis van vele bezetters. Sinds de eenwording van Italië in 1870 maakte de stad een snelle groei door, gestimuleerd door de komst van de universiteit.
Het kleine centrum, ook wel de Castello genoemd, is prima te voet te verkennen maar houd ook rekening met de hoogteverschillen. De stad is namelijk gebouwd op een rots die overigens een prachtig uitzicht biedt op de Golf van Cagliari. Her en der zijn wel liften maar die kwamen wij pas tegen toen we na de zware klim in de hitte alweer aan de afdaling waren begonnen.
Bezoek verder het amfitheater, de San Domenicokerk, het Museo nazionale Archeologico en de Santa Cecilia Kathedraal. In de Via Garibaldi en de Via Giuseppe Manno vindt u alle bekende modewinkels. De stad kent veel leuke kleine straatjes met gezellige restaurants en terrasjes.
Sant’Antioco
In het zuidwesten van Sardinië zien we nauwelijks toeristen behalve in augustus als het de hotspot voor Italianen is. Dit wonderschone deel is ideaal voor iedereen die houdt van rust en ongerepte natuur (eco-toerisme).
Het prachtige schiereiland Sant’Antioco wordt middels een brug verbonden met het grote eiland. Deze lagune is het hele jaar bevolkt door flamingo’s en reigers. Landinwaarts vliegt de slechtvalk boven de prachtige marquise bestaande uit mirte, Roosmarijn, dwergpalm en jeneverbes. Op bijna elke heuvel zijn resten van nuraghi zichtbaar. Sant’Antioco is een van de oudste plekken van Europa en interessante archeologische vondsten zijn dan ook volop te bezichtigen.
Nuraghi
Overal op het eiland zien we de Nuraghi, er staan er maar liefst 8.000. Deze kegelvormige torens werden gebruikt als fort of huis. De torens werden gemaakt door grote stenen op elkaar te stapelen, zonder cement. Over de mysterieuze torens die alleen op Sardinië voorkomen is maar weinig bekend.
De Nuraghe Su Nuraxi is de grootste verzameling torens en prijkt als enige Sardijnse locatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het ligt strategisch gebouwd op een heuvel nabij het dorp Barumini in de streek Medio-Campidano (een uur rijden van Cagliari). Dat Su Nuraxi uit de bronstijd stamt heeft men inmiddels achterhaald maar wie de bouwers waren is nog steeds een groot raadsel. Su Nuraxi werd pas in 1950 ontdekt door boeren die hun koren en graan verbouwden op het land rondom de Nuraghe.
Lees meer over de keuken van Sardinië, authentieke en bijzondere gerechten en producten van het eiland.
De reis naar Sardinië
Met een oppervlakte van iets meer dan 24.000 km2 is Sardinië na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Van noord naar zuid meet Sardinië ca. 270 km en van oost naar west maximaal 145 km. Het valt niet zo op maar Sardinië ligt dichter bij Afrika (180 km) dan het vasteland van Italië (190 km). Het eiland telt 1,7 miljoen inwoners waarvan zo’n 250.000 in de hoofdstad Cagliari. Het is een van de vijf autonome regio’s binnen Italië met een eigen bestuur en president. De hoogste berg ligt in het Gennargentumassief en is 1835 meter hoog. Dat maakt skiën in de winter mogelijk. Bij Bruncu Spina wachten twee sleepliften.
Vliegen of varen
Lowcost airlines vliegen naar de drie internationale vliegvelden op Sardinië in Olbia, Alghero en de hoofdstad Cagliari. Vergeet de havens niet die van oudsher de toegangspoort vormen. Een oversteek vanaf Genua of Livorno is met de eigen auto niet goedkoop maar wel zo gemaakt.
Klimaat
Eind januari belden we een keer met een bekende op het eiland die daar op een gewone donderdag met 19 graden in een heerlijk winterzonnetje de tuin aan het wieden was. Dit terwijl wij onszelf met sneeuw en een gevoelstemperatuur van -20 door de oostenwind duwden. Jaloersmakend noemen we dat!
Hoogzomer is Sardinië heet maar aan de westkust maakt de vaak stevige bries het alleszins draaglijk. Als het kan heeft een bezoek in het voor- en najaar de lichte voorkeur. Dan vindt ook de kleinste portemonnee een mooie kamer. Geniet in het voorjaar van de bloeiende natuurpracht en in het najaar van alle lekkernijen tijdens een van de traditionele oogstfeesten met de lokale bevolking.
In het najaar is het festival Autunno in Barbagia op Sardinië. Dat is echt de manier om kennis te maken met de lokale bevolking in het ruige binnenland.
Tiscali
De naam Tiscali kent je misschien nog als de internetprovider die ooit Nina Brinks World Online overnam. Dit internationale concern is een van de grootste en bekendste bedrijven van het eiland gevestigd in de hoofdstad Cagliari. Het werd vernoemd naar de berg Tiscali in het noorden van eiland in het Barbagia massief, een uur rijden vanaf Arbatax. De berg is hol van binnen en bood de Sardijnen ooit een schuilplaats voor de Romeinen.
Meer lezen over Sardinië
Paradijs Sardinië dit zijn de hoogtepunten.
het is een Paradijs Sardinië dit zijn de hoogtepunten.
Paradijs Sardinië dit zijn de hoogtepunten.
het is een Paradijs Sardinië dit zijn de hoogtepunten.
Paradijs Sardinië dit zijn de hoogtepunten.