Kunst, film, muziekMuziekNieuws

Sanremo Festival 2014 begonnen, uiteraard weer met een rel!

Voor iedereen die iets dringends te melden heeft in Italië is het beroemde Sanremo festival dé gelegenheid een statement te maken. Net als in 2012 en 2013 begon het festival ook nu weer met een protestactie. Dit keer van twee werkloze mannen uit de buurt van Napels. Ze waren op de verlichtingsinstallatie geklommen en dreigden naar beneden te springen. Presentator Fabio Fazio nam hun brief in ontvangst en las die even later ook voor. In hun brief schreven ze onder meer dat ze al zestien maanden geen loon meer ontvangen hebben en dat er al drie van hun collega’s van hun bedrijf uit Napels zelfmoord hebben gepleegd.

In 2012 begon de Italiaanse ster Adriano Celentano met een betoog tegen twee katholieke nieuwsbladen en toen hadden we ook nog de doorkijkjurk van het Tsjechische model Ivana Mrazova. Vorig jaar begon de komiek Maurizio Crozza met een satirisch lied op Berlusconi en de zaal stond op zijn kop.

Patty Brard tijdens het festival in 1985
Patty Brard tijdens het festival in 1985

Songfestival van Sanremo

Deze week ging het 64e Songfestival van Sanremo weer van start. Het zal ons niet verbazen als het ook nu weer kijkcijferrecords gaat breken. Het blijft enorm populair bij de Italianen. Het Festival della canzone italiana heeft altijd nieuw talent ontdekt. Inmiddels bekende namen als Laura Pausini en Eros Ramazzotti wonnen het festival ooit als beste jonge zangers, respectievelijk in 1993 en 1984. Het festival is mede bekend door de gastoptredens van vaak grote internationale artiesten en de vrouwelijke presentatoren, vaak fotomodellen of actrices van internationale allure. En daar over gesproken. In 1985 was Patty Brard een van de co-presentatrices toen ze in die tijd getrouwd was met de Italiaanse muziekproducent Carlo Nasi.

Legendarisch was het optreden van Whitney Houston in 1987. Het publiek smeekte haar toen om het nummer All at Once nog een keer te zingen, iets dat nog nooit eerder was voorgekomen en daarna ook nooit meer voorkwam.

De winnaar van het festival mag voor Italië deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Dat vindt dit jaar plaats op 6, 8 en 10 mei 2014 in Kopenhagen.

Kijken!

De echte liefhebber kan tot en met zaterdag 22 februari afstemmen op Rai1. Zit die niet in het pakket dan is dit de link om online te kijken via de speciale site van Rai1.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button