LombardijeMilaanNieuwsRegio'sStedenStile ItalianoVakantie

San Siro stadion niet gesloopt

De Milanese voetbalclubs Internazionale en AC Milan wilden vlakbij hun huidige San Siro stadion een nieuw station bouwen, waarbij de monumentale voetbaltempel zou worden gesloopt. Dat plan gaat nu niet door omdat de gemeente de tweede ring van het stadion tot monument heeft verklaard en van grote culturele waarde acht. Het San Siro mag daarom niet worden gesloopt.

In 2026 is de tweede ring van het stadion precies zeventig jaar oud en dan valt het onder de wet voor historische monumenten en culturele iconen. Eind juli bepaalde de erfgoedcommissie daarom dat van sloop geen sprake kan zijn.

Twee jaar geleden maakten de twee grote clubs uit Milaan hun plannen bekend voor een nieuw gezamenlijk stadion. Het oude station (opnieuw) renoveren zou niet haalbaar zijn. La Cattedrale zou het nieuwe onderkomen moeten gaan heten. Het ontwerp was prachtig, geïnspireerd op de twee bekendste gebouwen van de stad; de Dom en de winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele. Slechts één van de vier iconische ronde torens van het oude stadion zou blijven staan, de rest van het uit 1926 stammende Stadio Giuseppe Meazza (zoals de officiële naam luidt) zou tegen de vlakte gaan.

San Siro stadion niet gesloopt
Het ontwerp van het nieuwe gezamenlijke stadion twee jaar geleden met links een van de markante torens van het oude stadion.

Toch een eigen stadion

Begin dit jaar meldde AC Milan dat ze toch liever een eigen stadion willen. Dat zou in de wijk La Maura moeten komen. Inter had ook al een plan B. Die lieten het oog laten vallen op een stuk grond tussen de steden Assago en Rozzano.

Verouderd

San Siro stadion niet gesloopt

Het San Siro, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is bij de fans geliefd maar het voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo zijn er te weinig zakelijke lounges en die zijn tegenwoordig de manier om veel geld te verdienen.

De situatie doet een beetje denken aan de iconische Rotterdamse Kuip. Ook daar zijn de voetballiefhebbers aan verknocht, maar het levert niet meer genoeg geld op. Vergevorderde plannen voor een nieuw stadion op een steenworp afstand gingen uiteindelijk niet door. Ook in dit langlopende dossier was de vraag wat met het oude stadion te doen.

Het zal dus nog wel even duren voordat er nieuwe stadions verrijzen. Als het stadion in 2026 precies 100 jaar bestaat, zal in ieder geval de openingsceremonie voor de Winterspelen in Milaan en Cortina d’Ampezzo er in plaatsvinden.

San Siro stadion niet gesloopt

San Siro stadion niet gesloopt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button