Nieuws

Rookverbod in park en bij bushalte Florence

In Florence is het waarschijnlijk vanaf deze zomer verboden te roken in veel openbare ruimtes zoals parken en bushaltes. Eind februari moet de plaatselijke verordening worden goedgekeurd. De nieuwe regels kunnen dan in juni in werking treden.

Het idee leefde al langer om roken in het openbaar verder in te perken. Doordat de buitenruimte als gevolg van Corona intensiever wordt gebruikt en door de gezondheidsrisico’s voor de longen, zag het gemeentebestuur de tijd rijp de maatregelen in te voeren.

Op veel plekken geldt al een verbod. Nu komen daar onder andere drukke parken bij en parken waar veel jongeren komen. Ook bij bushaltes is roken niet meer toegestaan. Men is nog druk met de exacte plaatsen aan te wijzen waar het verbod geldt.

Het geheel is onderdeel van een groot plan om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Rookverbod in centrum Milaan

Florence volgt Milaan als tweede Italiaanse stad met vergaande antirookmaatregelen in de openbare ruimte. In Milaan is vanaf 19 januari 2021 een rookverbod in het centrum van kracht. Bij bus- of tramhaltes, in parken, bij kinderspeelplaatsen, in stadions en op begraafplaatsen mag niet meer worden gerookt. Het doel is om in 2025 van heel Milaan een  rookvrije ruimte te maken. Een boete kan oplopen tot 250 euro.

In heel Italië mag als sinds 2005 niet meer in openbare binnenruimtes worden gerookt. De regels zijn wel iets soepeler dan in sommige andere landen. Op terrassen mag nog wel worden gerookt en ook voor openbare gebouwen.

Roken in de auto

Het is strafbaar om te roken in een auto of camper in het bijzijn van een passagier onder de 18 jaar of een zwangere vrouw. De boete kan hoog oplopen.

Meer regels waar je op moet letten in Italië

Douaneregels
Regels voor souvenirs
Verkeersregels.
15 gedragsregels in Italië.
Regels voor drones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button