LazioNieuwsRegio'sVakantie

Ronciglione wint verkiezing mooiste stadje van Italië

Het middeleeuwse stadje Ronciglione heeft dit jaar de Il borgo dei borghi verkiezing gewonnen. Deze schoonheidswedstrijd voor dorpen en steden wordt al tien jaar georganiseerd door de TV-zender RAI. Het ongeveer 10.000 inwoners tellende plaatsje, ligt 60 kilometer ten noorden van Rome, vlakbij het Lago di Vico. Een mooi vakantiestekje! Ronciglione wint verkiezing mooiste stadje van Italië

In totaal werden er 20 plaatsen genomineerd door het programma Kilimanjaro. Sant’Antioco op Sardinië pakte de tweede plaats (een prachtig eiland ten zuidwesten van Cagliari) en Salemi op Sicilië de derde. Dit laatste plaatsje ligt 36 kilometer ten oosten van Trapani. Onze redactie neemt daar dit najaar een kijkje.

De winnaar werd gekozen door de kijkers van het programma en een jury bestaande uit een chef-kok, een communicatiewetenschapper en een kunsthistoricus.

Meer mooie stadjes in Italië

Het doel van het programma is om de verborgen pareltjes in de schijnwerpers te zetten. Eerder won het prachtige Tropea in Calabrië. Niet alleen dit programma heeft veel aandacht voor de mooiste stadjes van het land. Dat doet ook de zeer actieve stichting I Borghi più belli d’Italia. Op die lijst werden recent nog acht nieuwe dorpen toegevoegd.

Bezienswaardigheden Ronciglione

Ronciglione wint verkiezing mooiste stadje van Italië
Ronciglione wint verkiezing mooiste stadje van Italië. Foto: Valentina_A

Ronciglione ligt in de provincie Viterbo (regio Lazio) en telt ongeveer 9.000 inwoners. Het is de geboorteplaats van de winnaar van het Sanremo Songfestival van dit jaar, Marco Mengone. Die ken je misschien ook nog van zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2013. Omdat hij dit jaar opnieuw won in Sanremo, zie je hem binnenkort weer terug op het Europese liedjesfeest.

Ronciglione heeft naast een beroemde oud-inwoner ook eten, wijn, historie en veel natuur. Bekend is de hazelnoot Tonda gentile romana die ze hier veel verbouwen. Vooral de Sant’Eusebio kerk gooide hoge ogen tijdens de verkiezing. Het is het oudste gebedshuis langs de Via Francigena. Bekijk vooral ook de stamboom van Jezus die geschilderd is in de kerk.

Verder moet je de paaspizza en paaskoek Maritozzi een keer eten als je er bent maar neem je tijd. In Ronciglione gaat alles slow. Een perfect plekje om te genieten van rust en ontspanning.

Het Lago di Vico

Het Lago di Vico is een van de 10 mooiste kleine meren

Ronciglione ligt een paar minuten van het Lago di Vico. Dat is een mooi authentiek meer, zonder grootscheepse toeristische toestanden. Volgens de legende is het gemaakt door de god Hercules, maar in werkelijkheid werd het 100.000 jaar geleden gevormd in een krater van de Vicovulkaan. Het natuurgebied is bekend om zijn beukenbos, een van de meest zuidelijke van Europa. Dat kan overleven omdat het gebied hoger gelegen is en daardoor wat koeler is dan de omgeving. Het meer ligt op 510 meter boven zeeniveau. De hazelaar en eerder genoemde kastanje doet het ook goed. Die worden dan ook in groten getale verbouwd rond dit meer.

De fuut is het symbool van het natuurgebied. Er leven veel bijzondere dieren waaronder wilde katten. Aan het meer zien we een paar kleine strandjes en restaurants direct aan het water. Een echte camping is er niet maar ‘bij de boer’ mag je wel een tentje opzetten.

Naast Ronciglione is ook het stadje Caprarola de moeite waard. In laatstgenoemde ligt de recent gerestaureerde Villa Farnese. Een opvallend vijfhoekig paleis.   

Dee recent gerestaureerde Villa Farnese in Caprarola , vlakbij Ronciglione. Foto: WikiPedia: @Smecucci 

Ronciglione wint verkiezing mooiste stadje van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button