Nieuws

Romeinse raadsleden moeten op de fiets

Van de Italiaanse premier Renzi weten we dat hij altijd door Florence fietste tijdens zijn burgemeesterschap aldaar. Misschien wel omdat de Nederlandse ambassadeur hem ooit een fiets kado deed. Nu Renzo in Rome zit als premier, preekt hij kennelijk ook het fietsevangelie in de eeuwige stad. De Romeinse burgemeester Ignazio Marino liet namelijk in een interview weten dat alle gemeenteraadsleden binnenkort op de elektrische fiets moeten stappen. De meeste auto’s gaan er uit, een paar blijven rijden voor de langere afstanden. In sommige gevallen zal de beveiliging een stukje mee trappen.

renzi fiets kado
Voormalig ambassadeur Alphonsus Stoelinga overhandigde Matteo Renzi in 2012 een Hollandse fiets.

De meeste Italiaanse politici lieten zich graag vervoeren in een auto met chauffeur, een echt statussymbool. Helaas voor veel gezagsdragers is daar de afgelopen paar jaar flink het mes in gezet.

Dienstauto onder de hamer

Bezuinigingen van de Italiaanse regering leiden ertoe dat alle dienstauto’s die niet strikt noodzakelijk zijn om regeringsfunctionarissen te vervoeren verkocht worden op veilingwebsite Ebay. Het gaat om 151 auto’s die premier Renzi van de hand wil doen en daar zitten een paar interessante modellen bij zoals fraaie Maserati Quattroporte’s, uiteraard geblindeerd.

Niet iedereen is even blij met de uitverkoop. Een parlementslid heeft geopperd de auto’s naar de politie door te schuiven om de verouderde auto’s uit de politievloot te vervangen.

Fietsen wordt ook onder gewone Italianen steeds populairder, vaak ook noodgedwongen. In 2013 werden er voor het eerst in 48 jaar meer fietsen dan auto’s verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button