Kunst & CultuurKunst, film, muziekNieuws

Romeinse beelden ingekleurd te zien in Tongeren

Wist je dat de Grieken en Romeinen hun beelden vaak kleurrijk beschilderden? Tegenwoordig zien we ze altijd in het wit, maar nu heeft een Duitse archeoloog samen met zijn vrouw wetenschappelijke reconstructies gemaakt van hoe de beelden er oorspronkelijk uitzagen. Dat is een fascinerend gezicht waarmee de beelden veel meer tot leven komen. In het Belgische Tongeren is er nu een tentoonstelling van te zien met de titel ‘De oudheid in kleur’.

Als bezoeker krijg je in het Gallo Romeins Museum ongeveer dertig reconstructies te zien van antieke sculpturen. Het gaat om beelden van onder andere goden, keizers, krijgers en mythologische figuren. Ze zijn kleurrijk beschilderd, net zoals in de klassieke oudheid. Omdat ze op ware grootte te zien zijn, komen ze echt tot leven. Daarmee voel je je meer verbonden met de oude Grieken en Romeinen en hoe ze zelf die beelden zagen. Het zijn allemaal sculpturen vanuit de periode 700 v.Chr. tot 476 n.Chr.

Romeinse beelden ingekleurd te zien in Tongeren

De Duitsers keken onder andere met ultraviolet licht en röntgenstralen naar het origineel om kleur te ontdekken. De kleur is door de eeuwen simpelweg verdwenen door blootstelling aan de elementen. De oude Romeinen en Grieken zouden ze nu niet eens herkennen! Voor hun was een wit beeld niet af.

Wit was mode

In de Renaissance geloofde men dat de beelden altijd wit geweest waren, en dus werden ze nog eens extra gepoetst en gepolijst, waardoor het laatste restje kleur helemaal verdween. De kunstenaars van toen lieten zich weer door de witte beelden inspireren en maakte nieuwe kleurloze creaties. Men denkt dat die kunstenaars ergens wel wisten dat ze vroeger gekleurd waren, maar wit was op dat moment ook de heersende kunstmode.

Leuk aan deze tentoonstelling is dat je ook kan zien hoe beelden in de klassieke oudheid werden gemaakt. Een levensgroot beeld duurde wel acht maanden.

Overigens kleurde men niet alleen marmeren beelden maar ook die van brons. Daarvoor gebruikten ze onder andere zwavel, edelstenen, koper en zilver voor de tanden.

De tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ is nog tot en met 2 juni te zien. Meer info op de website van het museum.

Romeinse beelden ingekleurd te zien in Tongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button