CampaniëNieuwsRegio'sVakantie

Romeins theater in Campanië niet lang geleden ontdekt

Je raakt nooit uitgeleerd over Italië, ook wij niet. Iedere dag ontdekken we iets nieuws, dat is wat ons zo boeit. Zo stuiten we onlangs op een Romeinse tempel en theater in de regio Campanië die pas in het jaar 2000 werd ontdekt.

De Romeinse tempel en theater in de regio Campanië ligt op een dikke 400 meter hoog, boven op de Monte San Nicola in de gemeente Pietravairano. Dat is een klein uurtje rijden vanaf Napels. Het complex is uniek gelegen met een fantastisch uitzicht. Je kan een groot deel van de Tyrreense kust zien liggen en zelfs de eilanden Ischia en Capri.

Geschiedenisleraar met een deltavleugel

Romeins theater in Campanië niet lang geleden ontdekt

De ontdekking is te danken aan een bosbrand en een geschiedenisleraar met een deltavleugel en goede camera. Nicolino Lombardi vloog daarmee bijna vijfentwintig jaar geleden uit nieuwsgierigheid op een koude ochtend over de heuvels rond het dorp. Als kind al droomde hij over een grote ontdekking en de vleugel moest hem die brengen. Kijkende naar de berg waar een brand was geweest, zag hij een onnatuurlijk patroon en maakte snel foto’s. Het complex dat rond de eerste eeuw na Christus werd gebouwd en daarna bijna twee millennia was verlaten, werd de ontdekking van zijn leven.

De tempel staat boven het theater, beide opgetrokken uit kalksteen. Voor de tribunes maakten de bouwers gebruik van de natuurlijke helling. Men schat dat er 2.000 toeschouwers in konden plaatsnemen. De restauratie is nu bijna voltooid.

Teatro Tempio di Monte San Nicola

Inmiddels zijn de eerste voorstellingen na 2.000 jaar weer gegeven.

Dit gebied werd honderden jaren bezet door de Samnieten, maar volgens deskundigen is het theater-tempelcomplex een Romeinse bouwwerk uit het begin van de 1e eeuw vóór Christus. Zowel het theater als de tempel werden in de 2e eeuw ná Christus verlaten. De natuur nam het complex daarna volledig over. In de middeleeuwen is nog wel een kapelletje op de plek gebouwd. In een nis zijn nog een paar kleine stukjes fresco te zien ter ere van de heilige Nicolaas, ‘onze’ Sinterklaas.

Na de ontdekking en het weghalen van de vegetatie in 2002, constateerden de archeologen dat het een Romeins theater was in Griekse stijl. Men denkt dat het eerder voor symbolische dan om praktische redenen is gebouwd. De plattelandsbevolking uit de omgeving kon gebruik maken van de tempel en het theater.

Inmiddels zijn de eerste voorstellingen na 2.000 jaar weer gegeven. Er zou al een kabelbaantje zijn voor bezoekers die het pittige pad omhoog niet kunnen nemen, maar het bewijs daarvoor hebben we niet kunnen vinden. Het complex is vrij toegankelijk.

Combineer met Caserta

Combineer je bezoek aan het schattige bergdorpje en het theater, met het majestueuze paleis van Caserta dat op een half uur rijden ligt.

Romeins theater in Campanië niet lang geleden ontdekt
Caserta. Het Versailles van Italië nabij Napels en niet ver van il Teatro Tempio di Monte San Nicola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button