Italië Evenement 2013Nieuws

Romeinen zijn terug in Leidsche Rijn en Haarzuilens

Nederland wordt doorsneden door de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Overal zijn nog plekken te zien waar de vroege bewoners van ons land hebben gewoond en gewerkt. Veel van die plekken worden opnieuw tot leven gewekt. Bijvoorbeeld in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Daar wordt zaterdag 25 mei een Romeinse wachttoren op ware grootte, 10 meter hoog, geplaatst. De toren is in De Meern gebouwd, niet ver van de nieuwe plek, en wordt door transportbedrijf Mammoet via het Lint door de wijk gereden naar de Burgemeester Middelweerdbaan. Dat moet een bijzonder gezicht zijn!  Het gevaarte wordt op de definitieve plek nog afgebouwd, in september volgt de opening.

De Romeinse wachttoren gaat zaterdag op transport
De Romeinse wachttoren gaat zaterdag op transport

Voor wie zaterdag wil gaan kijken: om tien uur ‘s ochtends wordt de toren op een dieplader gehesen en rond half twaalf gaat het transport rijden.

Uniek Romeins kampement op het Italië Evenement

Als u de wachttoren een keer bezoekt kunt u meteen door naar het een paar kilometer verderop gelegen Haarzuilens. De Romeinen slaan namelijk van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni hun tenten op aan voet van Kasteel de Haar tijdens het Italië Evenement.
Daar toont het project Gemina het dagelijks leven in een Romeins militair kampement in de eerste eeuw na Christus.

Verder geeft Medusa Archeologie een uitgebreide presentatie van de Romeinse schrijfcultuur, terwijl archeologisch themapark Noviolocus hun Romeinse smid naar het evenement heeft gestuurd, Marcus Aurelius Vulpius. De smid zal enkele smeedtechnieken toelichten en heeft een flinke verzameling Romeinse smeedwaren bij zich.De gereconstrueerde Romeinse reiswagen toont rond Kasteel de Haar hoe de elite in de Romeinse tijd zich over langere afstanden kon verplaatsen.

Romeins kampement op het Italie Evenement
Romeins kampement op het Italie Evenement

Romeins kinderprogramma, reis met ze mee, terug in de tijd

Is geschiedenis op school saai? Niet tijdens het Italië Evenement, want daar verzorgt CaveFelem een bijzonder kinderprogramma; kijken, leren, doen. Bovendien is er niets boeiender dan met de Romeinen te graven naar de sporen van hun Limes. Op de knieën in het zand en graven maar…

archeon20 jaar Archeon

In het Romeinse kampement op het Italië Evenement ontbreekt uiteraard ook themapark Archeon niet. Zij vieren dit jaar hun 20-jarig bestaan met de komst van een heus soldatenlegioen naar Haarzuilens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button