LiguriëNieuwsRegio'sVakantie

Romantisch Portofino

De naam alleen al, Portofino! Het roept meteen een onweerstaanbaar Dolce Vita gevoel op. Het vissersdorpje met maar 449 inwoners aan de Italiaanse Rivièra dat uitgroeide tot jetset haven, is pittoresk in het kwadraat. Het haventje is misschien wel de mooiste aan de Middellandse Zee. Het prachtige bergachtige schiereiland waaraan het is gelegen is, is beschermd natuurgebied. 612 meter boven de azuurblauwe zeespiegel slaat de Monte di Portofino het komen en gaan van de superjachten allemaal gade. We nemen je even mee naar romantisch Portofino!

Met denkt dat het dorp door de Romeinen is gesticht. Die zouden het de naam Portus Delphini (stad van de dolfijnen) hebben gegeven vanwege de grote aantallen dolfijnen die voor de kust zwommen. Plinius de Oudere benoemt de stad in een verslag.

Het vissersdorp is eeuwenlang bestuurd vanuit het nabijgelegen Rapallo en ook een tijd door het klooster Abbazia di San Fruttuoso dat om de hoek ligt. De zelfstandige Republiek Genua gebuikte het als aanlegplaats voor de koopvaardij. Later deden de Florentijnse Republiek en het Koninkrijk Sardinië dat ook.

Eind 19e eeuw werd het dorp langzaamaan een toeristische bestemming voor de Europese elite. Hotel Splendido opende in de heuvels, op de ruïnes van een klein klooster. In dit hotel trokken vanaf de jaren vijftig bekende persoonlijkheden zich graag terug. Daarmee kreeg het dorp het imago van toevluchtsoord voor de rich and famous. De visserij werd minder belangrijk voor en tot vandaag de dag is toerisme de grote motor van de lokale economie.

Romantisch Portofino

De Frans-Italiaanse zangeres Dalida ken je misschien van het programma de Avondetappe. Ze zong in 1959 het nummer Love in Portofino. Andrea Bocelli deed dat later ook. Bekijk eens de fraaie opname van zijn uitvoering op Youtube. Loop eens hand in hand de Passeggiata dei Baci. Deze ‘wandeling van de kussen’ loopt van Paraggi naar Portofino. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten over zee. Ciaotutti maakte mooie foto’s.

Romantische hotels

Romantischer dan Portofino gaat het bijna niet worden maar begin maar vast met sparen. De hotels zijn prachtig maar kostbaar. Splendido noemden we dus al. Hotel Piccolo Portofino is ook schattig direct aan zee gelegen. Albergo Nazionale ligt middenin het piepkleine centrum. Het Eight Hotel is ook luxe en kreeg van Trip Advisor de Travellers Choice 2022. Goedkoper dan 200 euro per nacht wordt het nooit. B&B Tre Mari of Albergo Nazionale zijn voor gewone stervelingen nog een beetje betaalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button