Italiaanse restaurantsNieuwsPiemonteReceptenSmaken

Riso Venere, zwarte liefdesrijst uit Novara, Piemonte

Het leuke aan de Italiaanse keuken is dat je dankzij de enorme diversiteit aan gerechten, ingrediënten en bereidingswijzen nooit uitgekeken raakt. Deze week kwamen we een voor ons, nieuw type zwarte rijst tegen; Riso Venere (Venusrijst), die ze net zo goed Riso Nero hadden kunnen noemen vanwege de zwarte kleur. De rijst komt uit de provincie Novara (onderdeel van Piemonte).

De Italianen houden weliswaar stevig vast aan eeuwenoude keukentradities, een enkele keer halen ze ook iets nieuws van over de grens. Chef Gianpiero Cravero van Ristorante Cravero in Novara vertelde ons tijdens een demonstratie dat de rijst pas eind vorige eeuw vanuit China naar Italië is gekomen waarna hij, door een Chinese wetenschapper (!), verder is veredeld om te kunnen groeien in het Italiaanse klimaat. Italië is namelijk de grootste rijstproducent van Europa.

Boordevol eiwitten, mineralen en antioxidanten

De zwarte rijst presenteert erg mooi

De Chinezen verbouwden de rijst al eeuwenlang. Door de lage opbrengst maar zeer delicate smaak was hij zeldzaam en duur. Daarom was de zwarte rijst lang voorbehouden aan keizers en de bestuurlijke elite. De Chinezen wisten ook dat de rijst erg gezond was. Onder meer omdat de rijst ongepeld is, bevat het een keur aan eiwitten en mineralen maar ook antioxidanten die ook in zwarte en blauwe bessen zitten, een ongebruikelijke eigenschap voor rijst. Zwarte rijst wordt vandaag de dag in China dan ook nog steeds geserveerd aan ouderen, zwangere vrouwen en zieken.

In Italië werd de rijst door de voedingsmarketeers Venere genoemd, vernoemd naar Venus, de godin van de liefde. Het groeit nu met name in Vercelli en de provincie Novara in Piemonte. Riso Venere heeft een rijke smaak, de geur doet denken aan gebakken brood en is dus supergezond.

Zwarte rijst. Kooktijd een uur!

De rijst is dus absoluut geen risotto en kent een lange kooktijd van bijna een uur! Hij past goed bij vis, groente of in een salade maar minder goed bij vlees. Uiteraard is de zwarte kleur bijzonder decoratief voor veel gerechten.

We doen een aantal suggesties:

  • Een rijstsalade met tomaten, groene sla en mozzarella
  • Serveer Riso Venere bij warme of koude garnalen, gekookte inktvis of garnalen
  • Meng de rijst met doperwten, gegrilde venkel, lentegroenten en voeg naar smaak radijsjes en  artisjokharten toe
  • Leg gestoomde of gegrilde heilbot op een bedje van zwarte Venere
  • Meng de rijst met witte of rode bonen en gele maïs voor de smaak en kleur

Een aantal (online) delicatessenwinkels verkopen de Riso Venere in Nederland.

Zwarte rijst uit Italië

Zwart rijst uit Italië

Zwart rijst uit Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button