Geloof en kerk in ItaliëKunst, film, muziekNieuws

Rib uit lijf Sinterklaas naar Odijk

Vorig jaar kreeg de Sint-Nicolaas basiliek in Amsterdam een stuk rib van de heilige Nicolaas. Sint-Nicolaas is namelijk al 750 jaar beschermheilige van de stad. Het relikwie was al bijna duizend jaar in het bezit van de Abdij van Egmond en daarvoor kwam het uit Italië. Nu krijgt ook de Nicolaaskerk in Odijk (foto boven) een stukje bot.

Het verhaal van Bert Staal lazen we in de lokale krant de Nieuwsbode. Het deed ons meteen denken aan het nieuws van vorig jaar. In Odijk zijn ze niet minder trots. Sint-Nicolaas was dus inderdaad weldoener in wat nu Turkije is, maar zijn botten belandden uiteindelijk in het Italiaanse Bari. Daar wordt hij nog volop geëerd.

In 1087 werden de stoffelijke resten van de heilige van Myra overgebracht naar Italië. Op dat moment was er een gezant van de Graaf van Holland aanwezig zo luidt het verhaal. Die kreeg vier grote relieken mee naar Nederland als diplomatiek cadeau. In die tijd was Egmond een bedevaartsoord doordat missionaris Adelbertus daar begraven werd.

Toen in de zestiende eeuw het Protestantisme oprukte, werden ze verstopt in een schuilkerk in Haarlem. De abdij in Egmond werd later ook verwoest. Pas in de 19e eeuw vond men de botjes terug in Haarlem, achter een gemetselde muur. Sindsdien werden ze bewaard in het Bisdom in Haarlem. In 1950 keerden ze terug Egmond.

Cadeau

Vorig jaar deed de abdij van Egmond dus een van de vier relieken cadeau aan Amsterdam. Dat was ter ere van het feit dat Sint-Nicolaas al 750 jaar beschermheilige van de stad was. In Odijk waren ze vervolgens niet bescheiden. Hun kerk wilde ook wel een stuk!

Bert Staal deed het verzoek samen met de pastoor en er volgde een positief antwoord. Op zondag 4 december wordt tijdens de Eucharistieviering het stukje rib geplaatst in de H. Nicolaaskerk in Odijk. De Viering begint om 11.00 uur.

Sinterklaas in het Italiaanse Bari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button