Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Restaurants verplicht om gast te wijzen op diepvriesmaaltijd

Het hooggerechtshof in Italië heeft bepaald dat het zonder meer strafbaar is om bevroren voedsel te serveren zonder dat expliciet aan de consument te melden. Waren ze in Nederland maar zo streng…

Vers eten is een betrekkelijk begrip maar voor de Italiaan van grote waarde. Het is dan ook weer zo’n karakteristiek voorbeeld van de intense beleving die Italianen met eten hebben. Restaurants die waarschuwen dat een gerecht geheel of voor een deel uit de diepvries komt. Je hebt het dan ook vast wel eens op de menukaart zien staan met een sterretje achter een gerecht. Dat verwijst dan onderaan naar: Il prodotto potrebbe essere surgelato, het product kan ingevroren zijn. De meeste restaurants doen dat netjes, gasten moeten er van uit kunnen gaan dat ze vers voedsel serveren. Nu heeft de hoogste rechter uitgesproken dat het vermelden van ingevroren ingrediënten absoluut verplicht is zoals dat staat omschreven in de wet.

Boete

Een Milanese restauranthouder probeerde onder de boete van €200,- uit de komen die hem was opgelegd na controle van de keuringsdienst. Zijn vriezer zat tot de nok toe vol en daar maakte hij gretig gebruik van zonder medeweten van de gast. Commerciële fraude was dan ook het oordeel van de rechter. De ondernemer ging diverse malen in beroep omdat hij stelde dat er op het moment van de controle geen gasten waren. Hij kon dus niemand kwaad doen. Uiteindelijk vond hij toch zijn Waterloo bij de hoogste magistraat. De boete werd verhoogd naar €2.000,- plus gerechtelijke kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button