Nieuws

Reddingshonden waken over het Italiaanse strand

Iedereen kent de strandwachten en badmeesters in Italië die zittend onder hun rode parasol een oogje in het zeil houden. Met name rond het zwembad willen de strenge handhavers de nietsvermoedende vakantieganger nogal eens tot wanhoop drijven als de badmuts vergeten is, de plannen voor het potje waterpolo niet in goede aarde vallen of de opblaasboot verboden wordt.

Reddingshonden waken over het Italiaanse strand
Waakhond

Op de stranden zijn ieder jaar ook zo’n 350 reddingshonden actief want jaarlijks worden in Italië zo’n 3.000 mensen uit het water gehaald. De honden dragen hun steentje bij.
Ze worden door vrijwilligers van de Scuola Italiana Cani Salvataggio getraind en dat vinden ze hartstikke leuk. De school was een van de eerste en het is inmiddels de grootste school in Europa op dit terrein. De heldhaftige viervoeters zijn al twintig jaar een vertrouwd fenomeen, ze redden vele levens waaronder die van kinderen.

Rond 18 stranden en meren zijn de honden deze zomer gestationeerd. Ze krijgen een officiële training van drie jaar, die door de kustwacht en de veiligheidsdiensten wordt erkend.

Hond van Totti

De meest beroemde reddingshonden zijn misschien wel Ariel and Flipper. AS Roma stervoetballer Francesco Totti kreeg ze van de sponsor als pup cadeau bij de geboorte van zijn eerste zoon en besloot ze daarna als reddingshond te trainen.

Reddingshonden waken over het Italiaanse strand

Bijzonder zijn de reddingsmethoden waarbij gebruikt wordt gemaakt van een helikopter. De school ontwikkelde deze in samenwerking met de luchtmacht. De hond springt als het nodig is direct vanuit de helikopter in zee om vervolgens een lier naar de drenkeling te brengen. Ook voor een hobbelig tochtje met een snelle speedboot draaien ze hun poot niet om. De honden dragen een harnas waaraan drenkelingen zich kunnen vasthouden. Iedere hond heeft een eigen begeleider.

www.scuolacanisalvataggio.it

Italianen zijn gek op honden. Lees hier over de bekendste Italiaanse hondenrassen of over tips om je eigen hond mee te nemen op vakantie. Meer over strandrituelen lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button