Italiaanse restaurantsNieuwsSmaken

Recordaantal Michelinsterren in Italië

Net als bij ons is onlangs ook in Italië de Michelingids 2013 verschenen. Het begeerde boekwerk beveelt 307 restaurants in Italië aan die ze met een of meerdere sterren onderscheidt. Dat aantal is een record. In 2012 waren het er 295 en in 2011 276.

De 58e editie van de gids bevestigt nogmaals dat de Italiaanse restauranthouders hoge kwaliteit serveren maar dat is geen groot nieuws. Interessanter is de leeftijd van de chefs. De helft van de sterrenchefs is 35 jaar of jonger, vier sterrenchefs zijn zelfs jonger dan 30. De jonge generatie doet dus absoluut niet onder voor de gevestigde orde. De inspecteurs van Michelin merkten verder op dat de prijzen van de toprestaurants in Italië zeer redelijk zijn in vergelijking tot andere landen.

Wat betreft de regio’s staat Lombardije wederom aan kop met 56 sterrenrestaurants, gevolgd door Piemonte met 38. Dit zijn voor ons Nederlanders de dichtstbijzijnde regio’s dus als we bij Chiasso de grens over gaan kunnen we meteen aan tafel!
Campanië is een snelle stijger met 6 nieuwe sterrenrestaurants dit jaar, 32 in totaal.
De kleine noordelijke regio Sud-Tirol, onderdeel van Trentino Alto Adige, meldt ons ook nu weer trots dat ze per hoofd van de bevolking de meeste sterren hebben.
Italië heeft nu 7 drie-sterren, 39 met twee sterren, en 261 restaurants met één ster.

Italiaans roze interieur bij Piazzo Duomo in Alba
Italiaans roze interieur bij Piazzo Duomo in Alba

Nieuw driesterrenrestaurant

Piazza Duomo in Alba (Piemonte) krijgt van Michelin zijn derde ster. Jacob Jan Boerma, chef en eigenaar van twee-sterrenrestaurant de Leest in Vaassen schrijft lyrisch over een bezoek dat hij vorig jaar bracht. Hij roemt de voor ons Nederlanders niet onbelangrijke prijs/kwaliteit verhouding en de geweldige sommelier. Verder zegt hij: “Chef Enrico Grippa heeft een van de modernste Italiaanse keukens van dit moment. Dit adres zou door elke culifreak nu bezocht moeten worden, want het kan niet lang meer duren of reserveren word hier straks heel moeilijk!” Zijn profetische woorden worden waarschijnlijk met de komst van deze derde ster bewaarheid. www.piazzaduomoalba.it

Drie nieuwe restaurants werden bekroond met twee sterren: Antica Osteria Cera in Lughetto, Campagna Lupia, Venetië, Agli Amici in Udine, Friuli-Venezia Giulia, en La Trota in Rivodutri, Lazio. Tien nieuwe restaurants verdienden hun eerste ster.

Bestellen

In de Michelin Italia Hotel en Restaurant Gids 2013 staan op de 1.400 pagina’s 3.824 hotels en 2.704 restaurants. Bij Bol.com is de Engelse vertaling te koop voor € 27,99.
De website boeken-kopen.nl heeft de Italiaanse versie.

Lees meer over Italiaanse toprestaurants en over de complete lijst Michelinsterren 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button