Nieuws

Record aantal zomertoeristen in Italië, duurzaam toerisme in trek

In de maanden juni, juli en augustus van dit jaar bezochten een record aantal toeristen Italië. Bijna 50 miljoen mensen brachten ten minste een nacht door in een hotel. Nog eens 3 miljoen boekten via Airbnb.

De groei zien we terug in bijna alle gebieden. De hoteliers aan zee zagen 16% meer gasten in deze periode. Musea zagen het bezoek met ruim 12% stijgen. De regio Apulië (Puglia) is een van de uitschieters maar ook Sardinië doet het goed. De groei komt ook doordat de Italianen zelf vaker in eigen land op vakantie gaan.

In onze gedrukte krant kopten we met de vraag hoe de stortvloed aan toeristen in de populaire plaatsen kan worden opgevangen. Bewoners zoals bijvoorbeeld in Venetië pikken het niet langer dat hun stad wordt gekaapt door opdringerige meutes. Het antwoord werd al eerder gegeven door de Italiaanse overheid. Met campagnes probeert het toeristen te spreiden over het land en dat lijkt te werken. Daarbij moet gezegd worden dat Airbnb een handje meehelpt. Deze organisatie rapporteerde een forse stijging boekingen op het Italiaanse platteland. Ook de bij Nederlanders populaire Agriturismo’s doen het erg goed. Duitsers, Fransen en Zweden verblijven er ook graag, enfin, dat zult u zelf misschien wel gemerkt hebben.

Interessant is verder dat steeds meer Italianen hun grote vakantie uitstellen tot september. De grote piek in de traditionele augustusmaand wordt hiermee hopelijk wat kleiner.

Buitenland

Het grootste aantal buitenlandse bezoekers komt uit Duitsland, de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Frankrijk. Grote groei komt uit de landen Argentinië (+24%), Rusland (+20%), Australië (+11%) en Spanje (+10%).

Record aantal zomertoeristen in Italië duurzaam toerisme in trek

Wandelen en treinreizen

Steeds meer mensen zoeken naar authentieke ervaringen, duurzaam toerisme gecombineerd met gastronomie. Zo ziet Italië steeds meer wandelaars die bijvoorbeeld pelgrimsroutes als de Via Francigena lopen.

Ook historische spoorlijnen zien het aantal reizigers fors groeien meldt de Fondazione FS. Deze stichting houdt de mooie lijntjes levend, kijk maar eens op de website www.fondazionefs.it. Of lees ons verhaal over de Trenino Verde op Sardinië of de historische spoorlijn door de Val d’Orcia streek in Toscane.

Record aantal zomertoeristen in Italië duurzaam toerisme in trek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button