CampaniëNapelsNieuwsReceptenSmakenStedenVakantie

Recept voor Torta caprese uit de Amalfistreek

Dit is het recept voor Torta caprese, oftwel, taart uit capri. Het recept komt uit het boek De Italiaanse keuken van Amalfi van topkok Ursula Ferrigno (ze is bekend van de BBC). Ursula groeide op nabij de Italiaanse Amalfikust en is een gerenommeerd chef-kok en schreef inmiddels achttien succesvolle kookboeken, waaronder de culinaire bestsellers Trattoria, Buonnisimo en De Smaak van Italië. Het boek Recepten van de Amalfi kust kwam in 2023 uit. De Nederlandse vertaling is momenteel uitverkocht.

Dit recept is afkomstig van het prachtige eiland Capri en is eigenlijk ontstaan door een foutje van de chef-kok die de bloem was vergeten. De taart is echter wereldberoemd geworden. Naar zeggen hebben Napolitaanse chefs het bedacht toen de Oostenrijkse vrouw van de koning van Napels een Sacher Torte wilde hebben. Ze moesten wat improviseren, maar dit was het resultaat. Zoals bij alle recepten is het advies om alleen de beste ingrediënten te gebruiken. Deze taart is altijd zeer populair tijdens mijn kooklessen. Ik hoop van harte dat jij er ook van zult genieten.

Ingrediënten (voor 8 personen):

  • 200 g ongezouten boter, plus extra voor invetten
  • 250 g gouden fijne kristalsuiker
  • 5 eieren, gescheiden
  • 250 g 70% pure chocolade, gesmolten
  • 250 g amandelen, goudbruin geroosterd en fijn gehakt
  • rasp van 1 grote onbespoten citroen
  • gezeefd poedersuiker, voor bestuiven
  • 23 cm rond cakeblik

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet het bakblik in en bedek met bakpapier. Leg de boter in een hittebestendige kom die in een steelpan met pruttelend water hangt. Voeg de suiker toe en meng tot je een romig geheel hebt. Voeg de eidooiers toe en meng. Tot slot, voeg ook de gesmolten chocolade en amandelen toe.

Klop de eiwitten in een andere kom tot ze zachte pieken vormen. Voeg het mengsel van citroenrasp en eiwitten toe aan het chocolade mengsel en roer voorzichtig door (met de klok mee) tot je een mengsel hebt.

Doe het mengsel in het bakblik en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. De taart zal nog steeds een beetje wiebelen wanneer je ‘m uit de oven haalt. Laat afkoelen op een rooster en besprenkel dan met poedersuiker.

OPMERKING: Ik serveer deze cake met citroenijs of amandelijs, of alleen met wat mascarpone met een beetje vanille en citoensap.

Recept voor Torta caprese uit de Amalfistreek
De Nederlandse vertaling van het boek is momenteel uitverkocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button