Italiaanse restaurantsNieuwsReceptenSmaken

Recept voor Napolitaanse Babà

Niet lang geleden demonstreerde Chef Salvatore Randazzo van Il Gattopardo ons hoe je Napolitaanse Babà moet maken. Het in likeur gedrenkte cakeje is een typische lekkernij uit de streek. Hij deelde zijn recept voor Napolitaanse Babà. Aan de slag!

Op Katendrecht opende in 2021 de deuren van Il Gattopardo en eind mei 2022 waardeerde restaurantgids Gault Millau het al met het respectabele puntenaantal van 13,5. We mochten het moment dat de buitengewoon charmante en zeer gedreven chef het hoorde meemaken. Hij glom van oor tot oor. Voorheen had hij samen met compagnon Vincent Muller een restaurant in Rijsbergen.
Salvatore komt van Sicilië. Het vak leerde hij van zijn ouders en grootouders. In de familie zitten verder veel patissiers dus een perfecte Baba is voor Salvatore een fluitje van een cent.

Recept voor Napolitaanse Babà
Chef Salvatore Randazzo van Il Gattopardo maakt Babà

Ingrediënten voor Napolitaanse Babà :

Babà deeg:

 • 500 gr Manitoba Bloem (w 360 – 380)
 • 24 gr gist
 • 10 middelgrote eieren
 • 50 gr kristal suiker
 • 10 gr zout
 • 150 gr roomboter Vanille

Rum punch:

 • 1l water
 • 700 gr kristal suiker
 • 250 ml rum Sinaasappel zest Vanille (Zest is schraapsel van de schil van een citrusvrucht. Het geeft zowel kleur als smaak aan allerlei zoete en hartige gerechten) 

Benodigdheden:

 • Deeg machine met blad en haak (planeetmenger. Een planeetmenger is een menger die twee bewegingen tegelijk maakt.
 • Babà vorm of een bekertje
 • Voorverwarmde oven op 180 graden met ventilatie.

Bereiding:

Babà:

Doe de bloem, gist, boter, vanille, suiker, zout en 6 eieren in de planeetmenger. Bewaar de andere 4 eieren. De eerste ronde mengen is klaar wanneer het beslag glad is en een elastische consistentie heeft. Als alle ingrediënten goed gemengd zijn begin dan met het toevoegen van de overgebleven eieren. Let op; voeg één ei per keer toe!

Het deeg moet alle eieren opnemen en elastisch blijven. Laat het deeg 20 minuten rijzen voor gebruik. Neem de babà vorm/bekertje en vul deze met het deeg.

Laat het deeg in de vorm nog een keer ongeveer anderhalf uur rijzen. Verwarm de oven op 180 graden met de ventilatie aan. Bak het deeg 20 minuten.

Tip: bak de baba’s een dag eerder om ervoor te zorgen dat goed uitgedroogd zijn.

Rum punch:

Giet in een pan het water, vanille, sinaasappel zest en suiker. Breng de vloeistof aan de kook en laat dit vijf minuten doorkoken. Koel de glucose terug tot 40 graden en voeg vervolgens de rum toe.

Baba’s afmaken:

Recept voor Napolitaanse Babà
Knijp in de baba’s om overtollige punch te verwijderen en laat ze uitlekken.

Breng de punch op temperatuur (70/90 graden). Prik wat kleine gaatjes in de babà zodat ze de punch goed opzuigen. Laat de baba’s een paar minuten weken. Knijp in de baba’s om overtollige punch te verwijderen en laat ze uitlekken. Bewaar in de koeling.

Tip: bestrijk de baba’s met jam of gelei om ze glanzend te maken en mooie te houden.

Recept voor Napolitaanse Babà

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button