Recept voor Italiaans spinaziebrood van de Amalfikust
Dit is het recept voor Pane di spinaci della nonna, oftewel Grootmoeders spinaziebrood. Het recept komt uit het boek De Italiaanse keuken van Amalfi van topkok Ursula Ferrigno (ze is bekend van de BBC). Ursula groeide op nabij de Italiaanse Amalfikust en is een gerenommeerd chef-kok en schreef inmiddels achttien succesvolle kookboeken, waaronder de culinaire bestsellers Trattoria, Buonnisimo en De Smaak van Italië. Het boek Recepten van de Amalfi kust kwam in 2023 uit. De Nederlandse vertaling is momenteel uitverkocht.
Italianen eten heel veel brood en zijn gek op groente – dit recept is een combinatie van beiden. Het is een gerecht dat tijdens de oogsttijd wordt gegeten als een alles-in-één maaltijd (de Italiaanse equivalent van een pasteitje), dus ook zeer geschikt voor een picknick. Uiteraard kun je de ingrediënten voor de vulling aanpassen naar smaak. Spinazie is traditie in de regio Napels, maar je kunt ook kaas gebruiken of gekookte groente, of een combinatie van beiden.
Ingrediënten (voor 1 brood):
- 15 g verse gist
- 350 ml lauw water
- 350 g ongebleekte bloem
- 150 g fijne semolina
- 2 theelepels zeezout
- 350 g verse spinazie
- 2 eetlepels extra virgine olijfolie, plus extra voor invetten
- 1 teentje knoflook, fijn gehakt
- 2 eetlepels zwarte olijven, ontpit en fijn gehakt
- eiwit van 1 groot ei, opgeklopt met 2 theelepels water voor eierglazuur
- handje sesamzaadjes
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Los de gist op in een kwart van het water in een grote kom. Laat 10 minuten afgedekt staan tot het schuimig is. Voeg de rest van het water toe en roer goed door. Voeg bloem en semolina eetlepel voor eetlepel toe, samen met het zout. Meng met je handen tot je een bal deeg hebt. Kneed dit bal 10 minuten stevig en leg dan in een licht met olie ingesmeerde kom. Laat 1,5 uur liggen, tot het deeg in omvang is verdubbeld. Maak ondertussen de vulling klaar.
Was de spinazie, laat goed uitlekken en verwijder de zeer stugge steeltjes. Doe de spinazie in een pan zonder extra water en kook op een middelhoog vuur tot geslonken. Laat uitlekken en afkoelen. Knijp de spinazie goed uit en hak zo fijn mogelijk.
Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de knoflook toe en laat bakken tot deze zacht is. Voeg de olijven en wat zwarte peper toe. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
Als het deeg is gerezen duw je het weer terug in de kom. Haal het eruit en rol in een cirkel van ongeveer 40 cm in diameter. Leg het deeg op een ingevet bakblik. Schep de spinazie erop en smeer uit tot aan ongeveer 2,5 cm van de rand. Rol het deeg strak op en draai de uiteindes om ter verzegeling. Maak hier en daar diepe inkepingen aan de bovenkant met een mes.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met eierglazuur en bestrooi met de sesamzaadjes. Dek af en laat het brood 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood in 35 minuten in de voorverwarmde oven tot goudbruin. Haal het brood uit de oven en leg op een rooster om af te koelen. Snijd diagonaal door zodat de prachtige krul van de vulling zichtbaar wordt en serveer.

Recept voor Italiaans spinaziebrood van de Amalfikust
Recept voor Italiaans spinaziebrood van de Amalfikust