NieuwsReceptenSmaken

Recept voor Italiaans dessert Bonèt piemontese

Martin ten Donkelaar belandde ooit via zijn baan in de ICT in Italië en het land liet hem al snel niet meer los. Vele vakanties volgden met het culinaire kompas in de hand. Toen hij besloot de wijnkennis wat op te vijzelen mocht een bedevaart naar Piemonte niet ontbreken. Dat heeft hij geweten, een passie was geboren. Martin werd expert en met bevriende Piemontese chefs begon hij kookworkshops met de Noord- Italiaanse regio als hoofdthema. en boek was het volgende plan en dat rolde in 2023 in eigen beheer van de pers. We zeggen echt niets te veel als we Mijn Piemonte een schitterend werk noemen. Bijna 250 pagina’s met verhalen over de regio, geschiedenis, boeiende achtergronden en natuurlijk veel over de fantastische keuken.

Traditionele recepten uit Piemonte in Italië
Martin ten Donkelaar

We mogen van Martin(o) drie recepten voor typische streekgerechten publiceren. Vitello Vitello tonnato, Pollo alla marengo en onderstaand de Bonèt piemontese. Kijk zeker even op zijn site voor een leuke kook- workshop (exclusief bij jou thuis of voor een groep in een kookstudio) en voor dat prachtige boek dat iedere euro meer dan waard is. www.martinodipiemonte.nl.    

Recept voor Italiaans dessert Bonèt piemontese
Het mooie boek van Martin ten Donkelaar

Bonèt piemontese

Je spreekt dit gerecht uit als bunet. Het is een traditionele Piemontese pudding gemaakt met suiker, eieren, melk, cacao, slagroom, rum, amaretto en amaretti koekjes. In het Piemontees betekent het woord bonèt ‘op een ronde hoed of pet’, waarvan de vorm lijkt op die vorm waarin het dessert wordt gekookt. Ik kies zelf voor een cakevorm. Een zichzelf respecterende Piemontese maaltijd moet eindigen met dit typische dessert. Ik serveer er amarenakersen over in plaats van een koekje.

Ingrediënten (4 pers.):

  • 400 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • snufje zout
  • 150 gram amaretti koekjes of bitterkoekjes
  • 4 grote eieren
  • 50 gram cacao poeder
  • glaasje rum en een beetje Amaretto
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram kristalsuiker voor de karamel
  • 2 el water voor de karamel
  • grote cakevorm of kleine taartvormpjes
  • Amarenakersen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Kook de suiker met het water in een steelpannetje tot een goudkleurige siroop en laat het karamelliseren. Schenk de karamel in een grote cakevorm of in kleine taartvormpjes (de hoed). Draai de vorm goed rond, zodat de karamel goed over de bodem wordt verdeeld. Zet het weg.

Verwarm de melk en de slagroom. Doe de koekjes erbij, prak de koekjes fijn en klop het goed door. Kook het geheel vijf minuten. Klop de eieren en de kristalsuiker met een mixer door elkaar tot een bleke luchtige massa.

Doe er vervolgens cacao poeder, rum, Amaretto en een snufje zout bij en voeg dit al kloppend toe bij het mengsel van de melk.

Zet de cakevorm in een ovenschaal met heet water, het water moet tot op een derde van de pan komen. Bak de bonèt een uur in de oven. Laat het afkoelen en zet hem nog een poosje in de koelkast. Voor het serveren keer je de cakevorm om en snijd je mooie niet al te dikke plakken.

Serveer het met Amarenakersen.

Aanbevolen wijn: Rode Malvasia di Castelnuovo Don Bosco of Brachetto d’Acqui

Recept voor Italiaans dessert Bonèt piemontese
De wijn Brachetto d’Acqui van Cocchi past goed bij het dessert Bonet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button