ReceptenSmaken

Recept Italiaanse slavinken

Wij noemen ze slavinken of blinde vinken. Een rolletje vlees met vulling. Over de hele wereld doen ze dit dus ook in Italië. Daar heten ze involtini en dat kan met alle soorten vlees. Afhankelijk van de soort kennen die dan ook weer eigen benamingen.

Zo heet een rolletje schapenpens in Lazio Abbuticchio. In Puglia eet je rolletjes schapenvlees die ze Bombette noemen en ze rollen daar ook paardenvlees op. Dan heet het Brasciole. Gli involtini di Fénis klinkt een beetje Frans en dat land ligt ook dicht bij de regio Valle d’Aosta. Het zijn rolletjes met kalfsvlees gevuld met mocetta en fontina. Tot slot nog een bekend voorbeeld uit Rome, de Saltimbocca alla romana.

Bij ons recept kies je zelf het vlees maar de vulling is met parmaham en porcini. Involtini al prosciutto di parma e funghi porcini

Bereidingstijd: ca 60 minuten

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor 4 personen
  • 8 plakjes vlees (kalf, varken of kalkoen)
  • 8 plakjes
  • parmaham (of pancetta)
  • 20 gr. funghi porcini
  • 50 gr. witte paneermeel
  • ca. 8 gr. fijn gehakte peterselie
  • zout en peper
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • ca. 10 cc koksroom
  • 8 blaadjes verse salie
  • bloem voldoende om de involtini te bestrooien
  • 20 cc droge witte wijn
  • 1 takje rozemarijn
  • ca. 20 cc olijfolie
  • 1 ovenschaal.

Week de benodigde porcini in voldoende lauw water. Ongeveer de helft van de porcini voor de vulling gebruiken en de rest voor de saus.

Om de vulling voor te bereiden hakken we de salie en de porcini fijn en mengen wij het geheel samen met het paneermeel, de peterselie, eieren en de koksroom. Op smaak brengen met zout en peper.

De plakjes vlees goed pletten zodat egaal eruit gaat zien. Vervolgens de pancetta erop leggen. Vulling in gelijke delen in langwerpige vorm op het vlees verdelen. Vlees strak inrollen en het geheel vastzetten met een prikker.

Een bakpan op het vuur plaatsen met de olijfolie erin. De involtini door de bloem halen en als de olie warm is erin doen en rondom gelijkmatig goudkleurig bakken.

Het fijngehakte knoflook aan toe voegen en blussen met de witte wijn, even kort laten koken.

Alles in de ovenschaal doen en in de oven plaatsen op 180 graden voor ca. 20 minuten. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button