NieuwsRegio'sToscaneVakantie

Recensie: Orbetello Campingvillage Toscane

Fraai gelegen op de verbinding naar het schiereiland Monte Argentario ligt camping Orbetello Camping Village. Aan de ene kant de lagune met vele watervogels en zicht op het leuke plaatsje Orbetello en aan de andere kant de middellandse zee. Veel Nederlandse organisaties bieden de camping aan met lodge-tenten en luxe stacaravans. Il Giornale verbleef er een weekje, had het naar de zin maar plaatst wel een paar kanttekeningen.

Monte Argentario is een voormalig eiland dat in begin 18e eeuw door verzanding van twee landtongen (Giannella en Feniglia) met het vasteland werd verbonden. Een ideale plek om te genieten van zon en strand en het wemelt er dan ook van de hotels en campings. Onze bestemming is gelegen op de noordelijke Giannella verbinding en de eerste aanblik is in ieder geval om over naar huis te schrijven. De camping heeft alles van wat de moderne campingganger begeert; van restaurant, tot bar, supermarkt en speelautomaten voor de kids. De toiletgebouwen zijn zeer modern en het grote centrale plein (waar het wel enorm heet kan worden ontdekten we later) leent zich voor het entertainment in de avond. Fijnproevers die we zijn konden we de kraam met verse vis die regelmatig voor de ingang van de camping stond ook bijzonder waarderen!

DSC_0629
Genoeg vertier als de zon onder is gegaan

Pronkstuk van de camping is het stijlvolle zwembad met de luxe houten vlonders, bubbel- en relaxbaden. Overigens mogen de kinderen daar niet in. Daarover lazen we wat geprikkelde reacties op internet maar wij vonden het eerlijk gezegd wel lekker rustig. De naleving van de zwembadregels is de missie van een erg enthousiaste badmeester die de roeping als legercommandant waarschijnlijk heeft gemist. Hij zorgt in ieder geval voor een ongeëvenaarde Italiaanse orde tijdens een frisse duik.

DSC_0617

Drukke weg

De zee met mooi strand ligt op 150 meter van de ingang van de camping. Er zijn een paar Stabilimenti waar je parasols en bedjes kan huren en wat kan eten. Een parasol en twee bedjes kosten in het hoogseizoen, afhankelijk van of je dicht of minder dicht bij de zee wilt zitten, tussen de €16 en €25 per dag. Om bij het strand te komen noemen we meteen een van de voornaamste kanttekeningen van deze camping en dat is de zeer drukke weg. Daar rijdt ook  veel vrachtverkeer en er wordt veel harder gereden dan toegestaan. De camping heeft daarvoor op bepaalde tijden klaar-overs geregeld. Daar tussendoor is het soms rennen voor je leven, niet echt prettig en al helemaal niet met kleine kinderen.

strand-camping-toscane-orbetello
Het erg mooie strand ligt op 150 meter van de ingang van de camping maar er tussendoor loopt een drukke weg

Diezelfde weg hield ons regelmatig wakker in de nacht want het verkeer raast nagenoeg 24 uur per dag door. Dat heeft te maken dat dit de hoofdverbinding naar het eiland is en er vanaf Porto Santo Stefano ook boten vertrekken naar de kleine eilandjes Isola del Giglio en Isola di Giannutri. Zorg bij het boeken dat de accommodatie dus zo ver mogelijk van de weg gelegen is. Wie graag iets te kijken heeft kiest bijvoorbeeld voor de grote luxe caravans van Roan aan de hoofdstraat van de camping en praktisch naast het zwembad. Dezelfde organisatie biedt ook mobile homes aan in een van de zijstraatjes.

Het extra deel van de camping aan het einde van de hoofdstraat, ‘Lodge Village’, met daarop een aantal lodge-tenten leek ons minder aantrekkelijk. Dat komt onder andere door het gebrek aan schaduw dat weliswaar met doeken is getracht op te lossen, maar samen met de kleine ruimte tussen de tenten en de afstand tot de campingvoorzieningen zou het onze keuze niet zijn.

DSC_0602-2
De plekjes aan de lagune zijn het fraaist

Kleine kinderen

Kleine kinderen vermaken zich opperbest. Het animatieteam is professioneel en zorgt overdag en ‘s avonds voor veel vertier. Het zwembad heeft een lekker ondiep badje voor de allerkleinsten en het restaurant houdt met de kaart goed rekening met hun speciale wensen. De camping verhuurt fietsen en er zijn dagtrips naar bekende steden te boeken. Tot slot is de Wifi gratis maar het bereik laat soms te wensen over. Alleen op het centrale plein en het zwembad is het echt goed.

Omgeving

Natuurlijk is een bezoekje voor ons Nederlanders aan het nabij gelegen Porto Ercole een must. Voor de jongere lezers; Willem Alexanders’ opa en oma hadden hier een vakantiehuis aan zee genaamd l’Elefante Felice (de Gelukkige Olifant). Het huis is er echter niet meer, de nieuwe eigenaar liet het begin 2016 afbreken. Een kunstwerk uit het huis bleef wel gespaard. Dat is nu te zien in het Nationaal Tegelmuseum in Otterlo.

DSC_0635
Porto Ercole ademt een serene rust

Met een beetje fantasie zie je Bernhard en Juliana nog flaneren langs de kleine haven en goede restaurants. Porto Ercole met zijn ontspannen sfeer is nog steeds een geliefde bestemming voor de beter gesitueerden. Die maken bijvoorbeeld ook gebruik van een uitstekende golfresort om de hoek waar, zo vernamen we uit eerste hand, ook steeds meer Nederlanders op afkomen.

Een paar kilometer verderop op het vaste land ligt het plaatsje Ansedonia waar we een ook kijkje namen aan het het strand. De Italiaan die niet op een euro hoeft te kijken voelt zich hier thuis. Als gast van het restaurant Al Cartello parkeerden we gratis aan het strand, aten we op niveau aan gedekte tafels en waren we voorbereid op een gat in het budget van deze trip die de conto zou opleveren. Genieten was het in ieder geval wel, het strandstoeltje van 35 euro per dag (en we vertellen u; dat valt op zich nog mee, prijzen van boven de 100 euro hebben we elders ook gezien) lieten we alleen achterwege.

Stijlvol Italiaans lunchen in
Stijlvol Italiaans lunchen in Ansedonia

Porto Santo Stefano en Orbetello

10 autominuten van de camping ligt het stadje Porto Santo Stefano. Met zijn vissers-, ferry- en jachthaven is het er een drukte van belang. We vergaapten ons aan de miljoenenjachten genietend van het flanerende publiek langs de vele restaurants. Net als in veel Italiaanse plaatsjes aan een rotsachtige kust is het woekeren met de parkeerruimte. Reken dus, als je niet het geluk hebt dat er net iemand weg gaat, op een flinke wandeling vanaf de grote parkeerplaatsen aan het begin van het stadje.

DSC_0594
Gezelligheid in Porto Santo Stefano

Orbetello is een zeer fraai gelegen stadje tussen de twee verbindingen met het eiland in. Het plaatsje is altijd een schiereiland geweest en is nu per dijk door het water verbonden met Monte Argentario. Wandel langs de lagune en bekijk het gezellige stadje met zijn oude straatjes. Wij aten uitstekend in restaurant La Taverna aan de via Roma 48. Ook erg leuk is een boottochtje van 25 of 50 minuten over de lagune. Wel muggenspul smeren want de boot vertrekt bij schemer!

la taverna
Restaurant tip Orbetello

Op een kwartiertje rijden van de camping ligt het plaatsje Talamone. Dat is de omweg ondanks de oude toren niet echt waard en ook niet voor het aquarium dat nogal eens wordt aangeprezen in de folders. Dat is helaas een slecht onderhouden ruimte met een beperkte hoeveelheid niet al te schone bakken met daarin het lokale zeeleven.

Orbetello
Orbetello

DSC_0673

DSC_0676

Nationaal park Maremma

Een bezoek aan het natuurgebied de Maremma is wel de moeite waard. Je kan op allerlei manieren het gebied verkennen. Per paard, per ezel, per huifkar, per fiets, boot en per Canadese kano (Canoa). Deze laatste optie leek ons aantrekkelijk zij het dat de vertrektijden van 9.30 in de ochtend op 17.00 uur niet in het reisschema paste. Wil je een tochtje ondernemen door het gebied dan moet je telefonisch reserveren.

in-canoa

Aan de ongerepte kust van het park mogen geen auto’s komen. In het plaatsje Alberese is het centrale bezoekerscentrum voor het park van waaruit veel tochten starten. Via de website www.parco-maremma.it meer informatie over de mogelijkheden.

maremma

Een bezoek aan de bekende Toscaanse kunststeden, het eiland Elba (overtocht is niet goedkoop) en zelfs Rome behoort ook de mogelijkheden maar reken dan op enkele uren reistijd. Vanaf het nabij gelegen treinstation in Albania ben je in twee uur in het centrum van Rome.

Route

Camping Orbetello Camping Village biedt alles wat het hartje wat de luxe campingganger tegenwoordig begeert en daar is de prijs in het hoogseizoen ook wel naar. Het is ook wat verder sturen dan de Noord-Italiaanse meren die met wat geluk binnen aan autodag te bereiken zijn. Vanuit Utrecht ben je ruim 1.500 autokilometers onderweg maar vliegen kan ook naar Rome of Pisa. Let dus wel op waar je accommodatie precies is gelegen op deze camping want dat is wat ons betreft toch wel de achilleshiel.

Boeken

Camping Orbetello Camping Village is onder andere te boeken via Roan of Vacanceselect.

kaartje-orbetello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button