NieuwsRegio'sVakantieVeneto

Rai kiest Soave tot mooiste dorp Italië

De Italiaanse TV-zender RAI3, heeft het stadje Soave in de regio Veneto, uitgeroepen tot het mooiste van Italië. De stad won de Borgo dei Borghi-verkiezing, die als doel heeft relatief onbekende pareltjes in de schijnwerpers te zetten. 20 stadjes haalden de finale van de negende editie. Stemmen van het publiek en een vakjury maakten de ranglijst.

Soave (bijna 7.000 inwoners) is een middeleeuws stadje in de provincie Verona, gelegen aan de voet van de Monti Lessini. Het is omringd door de meest fabelachtige wijngaarden van het land. Het Castello Scaligero maakt het dorp een uniek juweeltje. Soave is een prima uitstapje als je aan het Gardameer resideert. Vanuit de zuidoosthoek is het ruim 50 kilometer, net voorbij Verona.

Soave staat natuurlijk vooral bekend bekend om zijn beroemde witte wijn. De droge fruitige wijn wordt gemaakt van 70 procent Garganega-druiven en maximaal 30 procent Trebbiano.

Rai kiest Soave tot mooiste dorp Italië
Picture 004

Het dorp kent een dikke stadmuur die hele plaats omringt. Er zijn drie monumentale poorten, die van Aquila, Verona en Vicentina. Allemaal leiden ze naar de hoofdweg waaraan prachtige huizen staan. Het veertiende-eeuwse Palazzo del Capitano bijvoorbeeld dat verbonden is met het kasteel of het Palazzo Pulici dat in de renaissance werd gebouwd. Dan is er nog het zeventiende-eeuwse Palazzo Moscardom, het Venetiaanse Palazzo Cavalli en het dertiende-eeuwse Palazzo dei Conti Bonifacio. Je begrijpt dat de stad niet arm was in vroeger tijden. De wijn brengt al eeuwen veel geld in de la.

Wijn

Rai kiest Soave tot mooiste dorp Italië

De bekende wijnen van de Soave-regio zijn de Soave DOC, de Soave Classico DOC, de Soave Superiore DOCG en de Recioto di Soave DOCG. Proef ze in de wijnbars van het Centro Storico of bezoek een van de wijngaard en kelders. De bekendste zijn Cantina di Soave, Rocca Sveva, Monte Tondo, Pieropan en Corte Adami. Let wel op want Soave komt ook nog wel eens in bedenkelijke kwaliteit voor lage prijzen in de supermarkt. Lees meer in dit artikel over Soave wijn.

Oogstfestival in september

In september is het feest want dat vieren de inwoners de Garganega-oogst met La Fiera dell’Uva – het druivenfestival. In het centrum staan dan gezellige kraampjes met producten uit de buurt zoals de Monte Veronese kaas en de beroemde soppressata all’aglio (salami). Verder worden oude ambachten gedemonstreerd.

Tropea in 2021

Foto: Shutterstock

De zender riep in 2021 het kustplaatsje Tropea in de regio Calabrië, uit tot het mooiste stadje van Italië. Het schitterend gelegen Tropea met 6.000 inwoners wordt geroemd om de: ‘bedwelmende combinatie van zee, zon, kunst, cultuur, architectuur, gastronomie en gastvrijheid’. We citeren Rai3! Tropea ligt boven op een steile rots, direct aan een geweldig zandstrand dat tot de mooiste van Italië behoort. Vanaf het centrum kijk je uit op de kerk Santa Maria dell’Isola. Die zie je op bijna alle foto’s, behalve op deze! Bij goed weer kan je het vulkaaneiland Stromboli zien. Met de boot vaar je naar deze en de andere Eolische eilanden.

Gezellige smalle straatjes

Het historische centrum kent gezellige smalle straatjes die uitkomen op het centrale plein, Piazza Ercole. Tropea is van oudsher een relatief rijke stad in een arme regio. Dat zie je terug in prachtige palazzi uit de 17e en 18e eeuw. De rode uien uit Tropea zijn vermaard en hebben zelfs een beschermde status. Het is een lange, heerlijk zoete en licht fruitige ui, die je voor alles kan gebruiken. Een andere specialiteit van de regio is de pittige ‘Nduja worst. Net zo pittig zijn de rode pepertjes waar ze hier gek op zijn.

Andere mooie dorpen die wonnen waren in het verleden Millesimo, in de regio Ligurië en Castelfranco Piandiscò, in de provincie Arezzo, regio Toscane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button